ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15 – ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΣ 24/05/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15 – ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΣ 24/05/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έκτακτη συνεδρίαση Δ.Σ. Συλλόγου της 24/5/2018

Αρ. 15 / 24-05-2018

 Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

 Σήμερα, Πέμπτη 24/5/2018 όπως σας είχαμε ενημερώσει, το Δ.Σ. του Συλλόγου προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίαση με πρώτο θέμα το αίτημα με τις υπογραφές των συναδέλφων.

Αφού ελέγχθηκε ότι υπάρχει ο ικανός αριθμός υπογραφών έτσι ώστε να συζητηθεί στο Δ.Σ. (σύμφωνα με το καταστατικό παράγραφο 15, όπου προϋπόθεση είναι να έχει υπογράψει πάνω από το 1/10 των μελών του Συλλόγου), προχώρησε η διαδικασία.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι η πλειοψηφία του Δ.Σ. λόγω του κατεπείγοντος  και της σοβαρότητας του θέματος ζήτησε εχθές σχετική γνωμάτευση από την δικηγόρο κυρία Α. Καίσαρη, που έχει στο παρελθόν συνεργαστεί με το Σύλλογο σε κάποιες υποθέσεις μας. Η γνωμάτευση, όπου δεν είναι δεσμευτική για τα μέλη του Δ.Σ., στάλθηκε στο Σύλλογο μόλις σήμερα το πρωί και παραδόθηκε σε όλα τα μέλη στην έναρξη της συνεδρίασης για να την διαβάσουν όλοι για πρώτη φορά (επισυνάπτεται). Τα μέλη της ΔΗΣΥΕ και της ΕΑΠ, διαμαρτυρόμενα ότι δεν το ήξεραν, ζήτησαν διάλειμμα προκειμένου να δουν πως θα χειριστούν το θέμα.

Ακολούθησε πολύωρη συζήτηση με τοποθετήσεις και διαλείμματα.

Η πρόταση του Προέδρου και της πλειοψηφίας ήταν ότι το αίτημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το Δ.Σ. έτσι όπως έχει διατυπωθεί, κυρίως για τους λόγους που αναφέρονται στη σχετική γνωμάτευση, όπου ενδεικτικά συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

 • «Η παραίτηση του Δ.Σ. είναι πράξη μονομερής των μελών του Δ.Σ., που δεν μπορεί να επιβληθεί με απόφαση Γ.Σ.» (παρ. 5).
 • «Απόφαση της Γ.Σ. που επιβάλει τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών με ενιαίο ψηφοδέλτιο δεν είναι νόμιμη και είναι άκυρη.» (παρ. 5).
 • Τα θέματα που αναφέρονται στο αίτημα (παραίτηση του Δ.Σ. και προκήρυξη εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο) «είναι αντίθετα με το νόμο…». «Το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να ελέγχει τη νομιμότητα των θεμάτων της Γ.Σ. και να μην συγκαλεί Γ.Σ. με θέματα παράνομα που θα καταστήσουν άκυρες της αποφάσεις της Γ.Σ. (παρ. 6).

Ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία του Δ.Σ., σεβόμενοι την επιθυμία των συναδέλφων μας που υπέβαλαν το συγκεκριμένο αίτημα και παράλληλα λαμβάνοντας υπόψη ότι στην κρίσιμη αυτή περίοδο υπάρχει και το σοβαρό θέμα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ σε εξέλιξη που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και απόφασης από Γ.Σ., πρότεινε (ταυτόχρονα με την πρόταση απόρριψης του αιτήματος λόγω νομιμότητάς του):

 • να προχωρήσει το Δ.Σ. σε προκήρυξη έκτακτης Γ.Σ. με τα εξής θέματα:
  • Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την ανάγκη διενέργειας πρόωρων εκλογών.
  • Ενημέρωση για το θέμα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και απόφαση για την αμοιβή του δικηγόρου

Η πρόταση των μελών της ΔΗΣΥΕ ήταν να αποδεχθούμε το αίτημα των συναδέλφων, να προχωρήσουμε σε Γ.Σ. με θέμα « μομφή εναντίον του Δ.Σ. και προκήρυξη εκλογών», θεωρώντας ότι για πρώτη φορά «κλονίζονται τα θεμέλια του Συλλόγου» και πρέπει να πάμε με ομόφωνη απόφαση σε εκλογές. Αν προχωρήσουμε έτσι, κανείς δεν μπορεί να προσβάλει τη διαδικασία και μπορεί να ξεπεραστούν κάποια σημεία του αιτήματος που μπορεί να μη μας αρέσουν. Στην ίδια Γ.Σ. μπορεί αν αποφασιστούν εκλογές να έχουμε και δικαστική αντιπρόσωπο, για να προχωρήσουμε στη διαδικασία των αρχαιρεσιών.

Το θέμα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ δεν πρέπει να συζητηθεί μαζί στην ίδια Γ.Σ., αλλά σε επόμενη, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι.

Η πρόταση του επικεφαλής της ΕΑΠ, ήταν ότι το Δ.Σ. οφείλει να ακούει την κριτική των μελών του Συλλόγου, θεωρεί ότι το αίτημα μπορεί να έχει κάποια νομικά προβλήματα, αλλά με βάση το καταστατικό στην ουσία του για προκήρυξη εκλογών είναι νόμιμο. Τέλος, θεωρεί ότι το θέμα στην έκτακτη Γ.Σ. πρέπει να είναι ένα και μοναδικό, αυτό που αναφέρεται στο κείμενο των υπογραφών βάση του άρθρου 15 του καταστατικού.

 Ακολούθησε ψηφοφορία με αποφάσεις ως εξής:

 • Η πλειοψηφία (4 μέλη του ΔΣ ) δεν ενέκρινε το αίτημα των συναδέλφων αλλά ταυτόχρονα αποφάσισε να γίνει προκήρυξη έκτακτης Γ.Σ. με τα θέματα που αναφέρθηκαν στην πρόταση του Προέδρου.
 • Τα 3 μέλη (της ΔΗΣΥΕ και της ΕΑΠ) ψήφισαν μόνο υπέρ του αιτήματος των συναδέλφων και δήλωσαν ότι αποχωρούν από τη συνεδρίαση.

Κατόπιν των παραπάνω, σας ενημερώνουμε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες το Δ.Σ. θα προχωρήσει σε προκήρυξη έκτακτης Γ.Σ. με τα εξής θέματα:

 • Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την ανάγκη διενέργειας πρόωρων εκλογών.

 

 • Ενημέρωση για το θέμα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και απόφαση για την αμοιβή του δικηγόρου

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Το Προεδρείο του Συλλόγου λειτουργεί με γνώμονα την διασφάλιση της νομιμότητας των αποφάσεων των οργάνων του (όπως είναι το Δ.Σ. και η Γ.Σ.) για την εξασφάλιση των συμφερόντων του συνόλου των μελών του.                                               

 

                                              ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           O ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Χ. ΓΕΩΡΓΙΛΗΣ                                                                  Κ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

 

Συνημμένα.:

 1. Αίτημα συναδέλφων
 2. Γνωμάτευση δικηγόρου κ. Α. Καίσαρη (σελ 7.)