Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δρομολογεί η Attica Bank

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δρομολογεί η Attica Bank

Εξελίξεις που αφορούν το μέλλον της Attica Bank δρομολογούνται από σήμερα στην Αθήνα, καθώς η σύμβουλος Rothschild πρόκειται να έχει συνάντηση με τη διοίκηση της Τράπεζας, με αντικείμενο την κεφαλαιακή ενίσχυσή της σε συνδυασμό με τον χειρισμό των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου που κατέχει η Attica Bank είναι ύψους 100 εκατ. ευρώ. Προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, κατέχει επίσης η Eurobank, η οποία όπως έγραψε το Capital.gr, θα εκδώσει για την αποπληρωμή τους ομόλογο τον Οκτώβριο, με κουπόνι 6,40%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στη σημερινή συνάντηση διοίκησης Attica Bank – Rothschild θα τεθεί το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Attica Bank θα ζητήσει από την Rothschild να διερευνήσει το ενδεικνυόμενο ποσό της αύξησης, αλλά και τη διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Μάλιστα, η Rothschild θα κληθεί να βολιδοσκοπήσει τους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας για τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και το πώς θα καλυφθεί το υπολειπόμενο ποσό που θα μείνει ακάλυπτο, είτε από ένα πολυμετοχικό σχήμα είτε από έναν στρατηγικό επενδυτή.

Το πόρισμα της μελέτης της Rothschild θα παραδοθεί στη διοίκηση της Attica Bank στα τέλη Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι το ζητούμενο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για την Attica Bank πηγαίνει πέρα από την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, καθώς ναι μεν η Τράπεζα έχει καλύψει την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια μετά τη συναλλαγή με την Aldridge, αλλά χρειάζεται κεφάλαια (συν τεχνογνωσία) για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίησή της.

Υπενθυμίζεται ότι η πλήρης κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Attica Bank με βάση το δυσμενές σενάριο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015 καλύφθηκε τον Ιούλιο μέσω της ολοκλήρωσης της διαδικασίας τιτλοποίησης και μεταβίβασης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα μεταβίβασε χαρτοφυλάκιο δανείων, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, στην εταιρεία ειδικού σκοπού Artemis Securitisation S.A.

Η τελευταία εξέδωσε και μεταβίβασε στην τράπεζα ένα ομόλογο Σειράς Α, αξίας 525 εκατ. ευρώ, και ένα ομόλογο Σειράς Β, αξίας 806,2 εκατ. ευρώ. Τα δύο ομόλογα προέκυψαν από την τιτλοποίηση του εν λόγω χαρτοφυλακίου δανείων.

Ταυτόχρονα, η Artemis Securitisation S.A. ανέθεσε τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του 1,3 δισ. ευρώ, για τα επόμενα 10 χρόνια στη «Θεά Άρτεμις – Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», την οποία έχει ιδρύσει η Attica Bank.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα θα διατηρήσει τη διαχείριση των δανείων για μία μεταβατική περίοδο τριών μηνών, με δυνατότητα παράτασης.

Επιπλέον, η Attica Bank προχώρησε στη μεταβίβαση του 80% των μετοχών της «Θεά Άρτεμις» σε εταιρεία συμφερόντων της Aldridge EDC Specialty Finance (ΑΕDC), η οποία επιλέχθηκε ως στρατηγικός επενδυτής. Παράλληλα, μεταβίβασε στην ίδια εταιρεία το παραπάνω ομόλογο Σειράς Β, αξίας 806,2 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της τιτλοποίησης, έναντι του ποσού των 70 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο ποσό, σύμφωνα με την Attica Bank, θα προσμετρηθεί στα κεφάλαια, καλύπτοντας πλήρως το ποσό της κεφαλαιοποίησης του δυσμενούς σεναρίου της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του 2015.

13.09.2017

http://www.capital.gr/oikonomia/3238690/auxisi-metoxikou-kefalaiou-dromologei-i-attica-bank