Γιατί «σπάνε» το κεφάλι τους οι τραπεζίτες

Γιατί «σπάνε» το κεφάλι τους οι τραπεζίτες

Στη δυσκολότερη εξίσωση έχει εξελιχθεί για τις τράπεζες η παραδοσιακή δουλειά τους που δεν είναι άλλη από τη χορήγηση δανείων. Με τις πολιτικές εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους που θα κρίνονται συνεχώς στην πράξη μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, οι χορηγήσεις προς την πραγματική οικονομία δύσκολα θα ξεφύγουν από τον «πάγο», αναγκάζοντας τράπεζες και επιχειρήσεις να βαδίζουν σε «ισορροπίες τρόμου».

Οι τραπεζίτες περιγράφουν το «τρίγωνο της… αγωνίας» που έχει διαμορφωθεί πίσω από τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις με τρεις λέξεις: καταθέσεις – επισφάλειες – χορηγήσεις. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που έχει δημιουργηθεί ξεκινώντας από τις εκροές καταθέσεων που μειώνουν τη βάση ρευστότητας των τραπεζών, τη δέσμευση χρηματοδοτικών πόρων από ιδιώτες και επιχειρήσεις που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους και την τελική αδυναμία να δοθούν νέα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ για τις εκροές του Ιανουαρίου 2015 αναμένεται να δείξουν αιμορραγία καταθέσεων, ύψους 12 δισ. ευρώ, η οποία έρχεται μετά τις εκροές των 4 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου 2014. Μεγάλες θα είναι και οι εκροές Φεβρουαρίου αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο την εβδομάδα 16 – 20/2 (κορύφωση των διαπραγματεύσεων με το Eurogroup) σημειώθηκαν εκροές περίπου αντίστοιχες όλου του Δεκεμβρίου, ενώ η ΕΚΤ είχε ήδη αυξήσει το όριο άντλησης ρευστότητας από τον ELA κατά 3,3 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται ύστερα από μία χρονιά (2014) υποχώρησης των καταθέσεων. Διαβάζοντας την Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, διαπιστώνεται ότι επί έξι μήνες (οι οποίοι ωστόσο δεν ήταν συνεχείς) στη διάρκεια του 2014 καταγράφηκαν καθαρές εισροές στις τραπεζικές καταθέσεις και επί έξι μήνες καταγράφηκαν καθαρές εκροές. Ωστόσο, το συνολικό μέγεθος των μηνιαίων καθαρών εκροών καταθέσεων υπερέβη αυτό των καθαρών μηνιαίων εισροών κατά περίπου 2,8 δισ. ευρώ.

Τη στιγμή που οι τράπεζες εξασφαλίζουν ρευστότητα από τον ELA με κόστος που τις επιβαρύνει με επιπλέον τόκους 900 εκατ. ευρώ και παράλληλα έχουν χάσει σημαντικό μέρος των καταθέσεών τους, μοναδική διέξοδος για εξοικονόμηση πόρων θα ήταν η είσπραξη δανείων που τώρα δεν εξυπηρετούνται.

Στο σημείο αυτό έρχεται το δεύτερο αδιέξοδο, καθώς όχι μόνο δεν εισπράττονται τα οφειλόμενα, είτε λόγω πραγματικής αδυναμίας των δανειοληπτών είτε λόγω (με επιεική ορολογία) ανυπαρξίας κουλτούρας πληρωμών, αλλά αντιθέτως αυξάνονται οι καθυστερήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ, ο διοικητής κ. Γ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ως τη σημαντικότερη πρόκληση για τις τράπεζες την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.

Στην Έκθεση του διοικητή της ΤτΕ για το έτος 2014 αναφέρεται ότι η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών χειροτερεύει τα τελευταία έξι χρόνια. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΤτΕ (Σεπτέμβριος 2014) ανεβάζουν τον δείκτη επισφαλειών στο 34,2% (από 31,9% τον Δεκέμβριο 2013). Εκτιμήσεις τραπεζιτών κάνουν λόγο για αύξηση του εν λόγω δείκτη στο 37,4% για τον Δεκέμβριο του 2014, με επιμέρους δείκτες επισφαλειών 38% στα επιχειρηματικά δάνεια, 30% στα στεγαστικά και 55% στα καταναλωτικά. Εκφράζονται, μάλιστα, φόβοι ότι ο δείκτης επισφαλειών θα μπορούσε να εκτιναχθεί άνω του 40% αν δεν ανακοπεί το κύμα νέων επισφαλειών που για το πρώτο δίμηνο του 2015 φημολογείται πως αγγίζουν τα 2 δις. ευρώ.

Κατόπιν των παραπάνω, δεν είναι τυχαίο ότι ο ρυθμός χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά παραμένει αρνητικός (-3,1% για επιχειρήσεις και –2,9% για ιδιώτες), αλλά πλέον – ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης που αποτιμώνται σε σωρευτική υποχώρηση του ΑΕΠ άνω του 25% -, καθίσταται ιδιαίτερα ανησυχητικό και δύσκολο να ξαναμπεί σε μία θετική τροχιά.

Πηγή:www.capital.gr

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2241264