Επιστολή βόμβα Φραγκιαδάκη – Αδυνατεί να χρηματοδοτήσει το Επικουρικό της Εθνικής

Επιστολή βόμβα Φραγκιαδάκη – Αδυνατεί να χρηματοδοτήσει το Επικουρικό της Εθνικής

Ο επικεφαλής της τράπεζας δηλώνει αδυναμία επιπλέον χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ – Κίνδυνος και για το Ταμείο Υγείας
Αναστάτωση προκαλεί στην Εθνική τράπεζα η επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη προς τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων με κοινοποίηση στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον Υπουργό Οικονομικών και την Υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας μέσω της οποίας δηλώνει αδυναμία περαιτέρω χρηματοδότησης των Επικουρήσεων.
Στην επιστολή του ο Διευθύνων Σύμβουλος εμμέσως πλην σαφώς αναφέρει ότι έχει τεθεί θέμα από τον SSM και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συνεχιστεί η παροχή ταμειακών διευκολύνσεων από την τράπεζα.
Οι ταμειακές διευκολύνσεις προς το λογαριασμό Επικούρησης (ΛΕΠΕΤΕ) είχαν ξεκινήσει από το 2007 και αυξάνονταν προοδευτικά με το χρόνο με συνέπεια σήμερα να ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
Μάλιστα με έγκριση της DG Comp την περυσινή χρονιά υπήρξε διαγραφή ταμειακών διευκολύνσεων-δανείων.
Επισημαίνεται ότι όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews.gr σε συνάντηση που είχε με συνταξιούχους ο κ. Φραγκιαδάκης είχε επισημάνει ότι πρέπει να δρομολογηθεί η μεταφορά της υποχρέωσης καταβολής επικούρησης στο ΕΤΕΑΕΠ πράγμα που δεν αναφέρει στην επιστολή του γεγονός που αφήνει ανοικτό παράθυρο για εξεύρεση άλλης λύσης.
Παρά ταύτα η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν πλήττει μόνο το λογαριασμό Επικούρησης της Εθνικής τράπεζας και κατά επέκταση τις απολαβές των 15.000 και πλέον συνταξιούχων αλλά και ταμείο υγείας του προσωπικού της τράπεζας, το ΤΥΠΕΤ.
Και αυτό διότι ακόμα και στο ενδεχόμενο διατήρησης του λογαριασμού ή με τη μεταφορά στο ΕΤΕΑΕΠ το ύψος των αποδοχών των συνταξιούχων επί των οποίων επιβάλλονται εισφορές υγείας για το ΤΥΠΕΤ θα μειωθεί με αποτέλεσμα την πρόκληση ελλειμμάτων λόγω μείωσης των εσόδων που υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σοβαρή υποσημείωση:

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι άλλες τρεις τράπεζες έχουν κάνει ήδη τη μεταβολή αυτή με τα επικουρικά τους Ταμεία και μόνο η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να καλύπτει αυτό το τεράστιο κάθε χρόνο έλλειμμα του Ταμείου που προσεγγίζει περίπου τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο SSM ξεκάθαρα έχει απαιτήσει να υπάρξει διόρθωση σε αυτή τη στρέβλωση.
Άρα πρακτικά η διοίκηση Φραγκιαδάκη της Εθνικής δεν κάνει τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να εναρμονιστεί με ότι ισχύει στις υπόλοιπες τράπεζες. 
Να σημειωθεί δε ότι οι αποδοχές επικούρησης στην Εθνική Τράπεζα είναι πολλαπλάσιες έναντι των άλλων τραπεζών. 
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας λειτουργεί με βάση την κοινή λογική, διαχειριζόμενη ένα τεράστιο λειτουργικό κόστος το οποίο είναι ακραίο για τις σημερινές συνθήκες στα ασφαλιστικά Ταμεία.

04.08.2017
http://bankingnews.gr/