Η Eurobank πούλησε κόκκινα δάνεια 1,5 δισ. ευρώ στην Intrum

Η Eurobank πούλησε κόκκινα δάνεια 1,5 δισ. ευρώ στην Intrum

Την αυλαία των πωλήσεων μεγάλων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων ανοίγει η Eurobank, με τη μεταβίβαση στη σουηδική Intrum μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (220.000 καταναλωτικά δάνεια και κάρτες), ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ και συνολικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους.

Το τίμημα πώλησης διαμορφώθηκε στο 3%, δηλαδή στα 45 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθετο όφελος θα προκύψει για την τράπεζα από τη διαχείριση του σχετικού χαρτοφυλακίου, την οποία αναλαμβάνει η θυγατρική της Eurobank Financial Planning Services (FPS). Πρόκειται για την εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει συστήσει η τράπεζα και η οποία έλαβε πρόσφατα άδεια από την ΤτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει ότι η FPS θα διαχειριστεί το σχετικό χαρτοφυλάκιο επί τρεις τουλάχιστον μήνες, προκειμένου να μην διαταραχθεί και η επικοινωνία με τους οφειλέτες, ενώ στη συνέχεια μπορεί μέρος ή το σύνολο του εν λόγω χαρτοφυλακίου να μεταβιβαστεί σε άλλη εταιρεία διαχείρισης, που λειτουργεί στην Ελλάδα ή σε εταιρεία διαχείρισης που θα συστήσει η ίδια η Intrum. Αυτό προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς και από την ανακοίνωση της Intrum, που σημειώνει ότι «ο αγοραστής διατηρεί την ευελιξία να βρει εναλλακτική δυνατότητα διαχείρισης στο μέλλον».

Το τίμημα αξιολογείται από την αγορά ως «ιδιαίτερα ικανοποιητικό», στο βαθμό που πρόκειται για χαρτοφυλάκιο το οποίο είναι σε καθυστέρηση επί δέκα περίπου χρόνια και επιπλέον έχει αποτελέσει αντικείμενο εξαντλητικής αξιολόγησης και επεξεργασίας από την ίδια τη Eurobank. Πιο χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια της τράπεζας λίγο πριν ανοίξει τη διαδικασία πώλησης να ανακτήσει μέρος της απαίτησης, προτείνοντας σε περίπου 114.000 οφειλέτες «κούρεμα» έως και 95%. Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου από την Intrum δεν σημαίνει ότι η πολιτική διαχείρισης δεν θα είναι αυστηρά εποπτευόμενη. Αντίθετα, η εταιρεία διαχείρισης πρέπει να εφαρμόζει αυστηρά τον Κώδικα Δεοντολογίας και όλες οι διαδικασίες θα είναι αυστηρά εποπτευόμενες από την ΤτΕ. Οι οφειλέτες μπορούν να επωφεληθούν όχι μόνο από γενναία «κουρέματα», αλλά και από τις ρυθμίσεις που θα τους προταθούν, όπως η αποπληρωμή μέρους του ποσού σε ένα, τρία ή και πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, από το σύνολο του 1,5 δισ. ευρώ, τα 620 εκατ. ευρώ είναι στον ισολογισμό της και η πώληση είναι ουδέτερη για την τράπεζα τόσο σε όρους χρηματοοικονομικού αποτελέσματος όσο και επίπτωσης στα εποπτικά της κεφάλαια. Η πώληση αποτελεί μέρος του πλάνου της Eurobank για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) το 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του χρόνου. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Φωκίωνα Καραβία, η μεταβίβαση αποτελεί μέρος της πολιτικής της τράπεζας για την ενεργό διαχείριση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, «τηρώντας τη δέσμευσή της έναντι των εποπτικών αρχών και των μετόχων της».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrum, κ. Μίκαελ Ερικσον, χαρακτήρισε την επένδυση «στρατηγικά σημαντική καθώς καθιστά την Intrum έναν δυνατό συνεργάτη για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν σημαντικά χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων που πρέπει να διαχειρισθούν». Η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον ίδιο, «προσφέρει σημαντικό πεδίο ανάπτυξης όσον αφορά τη διαχείριση των πιστωτικών απαιτήσεων για την Intrum, η οποία κατέχει ήδη ηγετική θέση στην Ευρώπη». Σημειώνεται ότι η Intrum είναι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές απαιτήσεων στην Ευρώπη και μετά την απορρόφηση της Lindorf, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, λειτουργεί σε 23 ευρωπαϊκές αγορές.

06.10.2017

http://www.kathimerini.gr/929516/article/oikonomia/epixeirhseis/h-eurobank-poylhse-kokkina-daneia-15-dis-eyrw-sthn-intrum