Μία στις δύο θέσεις εργασίας κινδυνεύει να αντικατασταθεί από μηχανές

Μία στις δύο θέσεις εργασίας κινδυνεύει να αντικατασταθεί από μηχανές

Το μόνο σίγουρο είναι πως τα επόμενα χρόνια ο κόσμος θα αλλάξει. Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί και θα αστικοποιηθεί. Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα συνεχιστεί, ο γηράσκων πληθυσμός θα δοκιμάσει τις κυβερνήσεις και τα συνταξιοδοτικά συστήματα. Οι φυσικοί πόροι θα μειωθούν, η σημερινή τεχνολογία θα φαντάζει παρωχημένη, ενώ άλλες αδιανόητες ως σήμερα ανακαλύψεις θα κάνουν την εμφάνισή τους.

Ο τρόπος με τον οποίο η παγκόσμια οικονομία θα αντιδράσει στις αλλαγές που έρχονται δεν είναι σήμερα εμφανής, ούτε και το πώς θα προσαρμοστεί η αγορά εργασίας στην άνοδο της ρομποτικής και στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, ή και κατά πόσο η πρόσφατη επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης θα συνεχιστεί και κατά πόσο θα αντιστραφεί η τάση. Ο κόσμος θεωρείται εξάλλου, όπως ανέφερε προσφάτως μια μελέτη της UBS, ότι βρίσκεται στο χείλος μιας «νέας βιομηχανικής» ρομποτικής επανάστασης, ενώ και άλλες εκδηλώσεις τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανό να μην αφήσουν ανεπηρέαστο κανένα στρώμα της κοινωνίας.

Μία στις δύο θέσεις εργασίας σήμερα εκτιμάται, μάλιστα, πως κινδυνεύει να αντικατασταθεί από μηχανές, σύμφωνα με τον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταλέντου του Ομίλου Adecco, που δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD). Αυτές οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν ως αποτέλεσμα του αυτοματισμού (14% των θέσεων εργασίας έχουν ήδη αυτοματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ 32% αυτών πρόκειται στο μέλλον να αλλάξουν σημαντικά λόγω του αυτοματισμού).

http://www.in.gr/2018/07/18/economy/oikonomikes-eidiseis/mia-stis-dyo-theseis-ergasias-kindyneyei-na-antikatastathei-apo-mixanes/

20.07.2018