«Μαύρος» Αύγουστος για τις επικουρικές συντάξεις

«Μαύρος» Αύγουστος για τις επικουρικές συντάξεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Μοχλός για τις επικείμενες περικοπές σε περίπου 280.000 επικουρικές συντάξεις θα είναι ο επαναϋπολογισμός με βάση τα νέα κριτήρια τα οποία προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου.

Οι περικοπές θα πλήξουν τις επικουρικές συντάξεις που οδηγούν σε άθροισμα κύριας –επικουρικής άνω των 1300 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα σε δύο φάσεις θα γίνει ο επαναϋπολογισμός 1,2 εκατομμυρίου επικουρικών συντάξεων (με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

* Η πρώτη φάση του επαναϋπολογισμού των συντάξεων που θα δίνει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα έλθει τον Αύγουστο και αφορά κυρίως τις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου. Εκτιμάται ότι 10.000-12.000 επικουρικέςσυντάξεις θα υποστούν  μειώσεις.

* Η δεύτερη φάση θα έλθει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα αφορά τις επικουρικές συντάξεις των πρώην ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα θιγούν περίπου  160.000 συνταξιούχοι  του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ), ναυτικοί πράκτορες, εργαζόμενοι ΔΕΗ, πρώην τραπεζοϋπάλληλοι Alpha και Εμπορικής, δικηγόροι και ναυτικοί.

Θα «τρέξουν» και οι αναδρομικές παρακρατήσεις

Κατά τους ίδιους μήνες θα ξεκινήσουν οι αναδρομικές παρακρατήσεις για το διάστημα του περασμένου Ιουνίου –Ιουλίου και του περασμένου Ιουνίου –Αυγούστου αντίστοιχα, δεδομένου ότι ο επαναϋπολογισμός και η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων έχει αναδρομική ισχύ από 1.6.206.

Αυτό σημαίνει πως:
* όποιες συντάξεις υποστούν μείωση τον ερχόμενο Αύγουστο θα υποστούν και την πρώτη μηνιαία δόση της αναδρομικής μείωσης για το διάστημα Ιουνίου –Ιουλίου 2016. Εκτιμάται ότι μέχρι 15.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα δουν τις επικουρικές συντάξεις να μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 10%.

. Όλες οι επικουρικές (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας) επανυπολογίζονται και αναπροσαρμόζονται στο νέο σύστημα. Κάποιες κατηγορίες (π.χ. δημόσιοι υπάλληλοι) διασώζονται, καθώς η διαφορά ανάμεσα στο νέο μεικτό ποσό και το παλιό «ισοφαρίζεται» από περικοπές προηγούμενων μνημονίων που καταργούνται (έχουν κριθεί αντισυνταγματικές). Ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείεται να δουν ακόμη και εξαιρετικά οριακές αυξήσεις επειδή το νέο μεικτό τους πέφτει κάτω από το όριο των 300 ευρώ και δεν θα έχουν πλέον κράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ.

Όσοι εισπράττουν αθροιστικά από 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 καθαρά) και κάτω διασώζονται από το άμεσο «μαχαίρι», αλλά μπαίνουν στον μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς».

Πώς θα γίνει ο επαναϋπολογισμός των επικουρικών συντάξεων

Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, ο επαναϋπολογισμός θα γίνεται κάθε χρόνο τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (0,40%), τα δημογραφικά δεδομένα και  το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές (δηλ. το οποίο καθορίζεται εν τέλει με τη πορεία των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές) .

– Αν μετά τον επαναϋπολογισμό της μία επικουρική σύνταξη μαζί με την αντίστοιχη κύρια  σύνταξη ξεπερνά αθροιστικά τα 1300 ευρώ, τότε η επικουρική σύνταξη αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω,  δηλαδή θα  μειώνεται.
– Αν, από την άλλη μεριά, «το άθροισμα κύριων και επικουρικών ήδη καταβαλλόμενων (μέχρι και τις 12.5.2016) συντάξεων είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης και της επανυπο λογισθείσας, διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο.

Η προσωπική αυτή διαφορά «σβήνει» σταδιακά σύμφωνα με την ετήσια αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων (σ.σ. με βάση  τα δημογραφικά δεδομένα και την πορεία των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές)».

Η θετική απόσβεση της «προσωπικής διαφοράς» στην περίπτωση που οι συντάξεις αθροιστικά φτάνουν μέχρι και τα 1300 ευρώ θα γίνεται εφόσον θα πρέπει να αυξηθούν οι επικουρικές συντάξεις. Σε διαφορετική περίπτωση (δηλαδή πχ στην περίπτωση  που δεν βαίνουν θετικά δημογραφικά δεδομένα και εισφορές) η απόσβεση της «προσωπικής διαφοράς» θα είναι αρνητική, καθώς θα πρέπει να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις.

 

25.07.2016

http://www.capital.gr/oikonomia/3143393/-mauros-augoustos-gia-tis-epikourikes-suntaxeis