Με έκτακτη κρατική «ένεση» οι συντάξεις σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Με έκτακτη κρατική «ένεση» οι συντάξεις σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

Το κράτος ανέλαβε και πάλι να διασφαλίσει την έγκαιρη καταβολή των συντάξεων στον ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, συνεισφέροντας 188 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα συνήθως.

Σύμφωνα με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εργασίας, για το μήνα Σεπτέμβριο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα πάνω από το 50% των αναγκαίων κονδυλίων που απαιτούνται για τις συντάξεις 1,2 εκατομμυρίου συνταξιούχων του ΙΚΑ και 370.000 συνταξιούχων του ΟΑΕΕ που θα καταβληθούν στις 28 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, για το Σεπτέμβριο, η άμεση και έμμεση κρατική χρηματοδότηση θα είναι κατά 130 εκατ. ευρώ αυξημένη στο ΙΚΑ και κατά 58 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη προς τον ΟΑΕΕ από ο,τι είναι συνήθως.

Εξάλλου, για τους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης πιθανόν από τον Οκτώβριο, οι συντάξεις του οποίου θα καταβληθούν τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, το ΙΚΑ έχει διασφαλίσει να λάβει 180 εκατ. ευρώ από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών και ο ΟΑΕΕ 120 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αναμένεται να λάβουν έκτακτη χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ για τις συντάξεις Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2015.

ΙΚΑ
Πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εργασίας αναφέρουν ότι, για τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, το κράτος συνεισέφερε στο ΙΚΑ από τον προϋπολογισμό του 285 εκατ. ευρώ (δήλαδή περίπου 50 εκατ. ευρώ παραπάνω από όσα κατά μέσο όρο βάζει κάθε μήνα στο επτάμηνο 2015) ενώ άλλα 190 εκατ. ευρώ δάνεισε βραχυπρόθεσμα στο ίδιο ταμείο από τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου, όπως το ΤΑΔΚΥ (έναντι 110 εκατ. ευρώ που δανείζει συνήθως).

Συνεπώς η επιπλέον άμεση και έμμεση κρατική χρηματοδότηση στο ΙΚΑ ήταν κατά 130 εκατ. ευρώ αυξημένη το Σεπτέμβρη (50 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον κρατικό προϋπολογισμό και 80 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο εσωτερικός δανεισμός από τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία) έναντι του μέσου μηνιαίου όρου των προηγούμενων μηνών (235 εκατ. ευρώ), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δημοσιεύτηκαν χθες http://www.capital.gr/story/3056206.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού, το ΙΚΑ έπρεπε να λαμβάνει 202 εκατ. ευρώ κάθε μήνα. Έτσι το κράτος θα συνεισφέρει το 49% των αναγκαίων κονδυλίων για την καταβολή των συντάξεων Σεπτεμβρίου του ΙΚΑ(425 εκατ. ευρώ προς 865 εκατ. ευρώ).

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για το μήνα Σεπτέμβριο, το ΙΚΑ δεν θα συνάψει ρέπος με τις τράπεζες για την παροχή ενός βραχυπρόθεσμου δανείου με εγγύηση ελληνικά κρατικά ομόλογα τα οποία διαθέτει, ενώ δεν αντλήσει κανένα κονδύλι από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών όπως ανέφεραν ορισμένες πληροφορίες τις προηγούμενες μέρες.

Ωστόσο υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ της διοίκησης του ΙΚΑ και του Υπ. Εργασίας για την άντληση 180 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ στο τελευταίο τρίμηνο του 2015.

ΟΑΕΕ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών θα λάβει κρατική χρηματοδότηση 145 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Έτσι το κράτος θα συνεισφέρει το 53% των αναγκαίων κονδυλίων για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ (145 εκατ. ευρώ προς 270 εκατ. ευρώ).

Ο μέσος όρος κρατικής χρηματοδότησης στο επτάμηνο του 2015, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανέρχεται στα 87 εκατ. ευρώ ανά μήνα. Συνεπώς η κρατική χρηματοδότηση για το μήνα Σεπτέμβριο ήταν κατά 58 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη από τη μέση μηνιαία χρηματοδότηση από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2015. Να σημειωθεί πως η προβλεπόμενη μηνιαία κρατική χρηματοδότηση προς τον ΟΑΕΕ ανέρχεται σε 83 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, η διοίκηση του ΟΑΕΕ έχει συμφωνήσει με το Υπ. Εργασίας να λάβει ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, έτσι ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του, η οποία θα αυξηθούν καθώς εξαντλούνται και με το παραπάνω οι προβλεπόμενες και …απρόβλεπτες συνεισφορές (πχ από τα «υπό τα κατανομή» του κρατικού προϋπολογισμού) του κράτους.

http://www.capital.gr/oikonomia/3056462/me-ektakti-kratiki-enesi-oi-suntaxeis-se-ika-kai-oaee

27.8.15