Με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου η «λυπητερή» για τους τραπεζοϋπαλλήλους

Με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου η «λυπητερή» για τους τραπεζοϋπαλλήλους

Στόχος είναι να μην συγκεντρώνονται πολλά αναδρομικά, καθώς οι μειώσεις ισχύουν από 1η Ιουνίου
Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι για να εφαρμοστούν τα νέα πλαφόν και ο επανυπολογισμός των προσυνταξιοδοτικών παροχών των τραπεζουπαλλήλων.
Στόχος είναι να μην συγκεντρώνονται πολλά αναδρομικά, καθώς οι μειώσεις ισχύουν από 1η Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές δεν θα ενσωματωθούν στην πληρωμή του Αυγούστου και αναμένεται να κάνουν «πρεμιέρα» με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου.
Οι παροχές 11.000 τραπεζουπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ) επανυπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) και «κουρεύονται» μέχρι και 30% αναδρομικά από 1/6.
Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα είναι στο 19,5%.
Για παράδειγμα έγγαμη με τρία παιδιά απόφοιτη Λυκείου, που έφυγε με 20ετία και 1.645 ευρώ συντάξιμες αποδοχές λαμβάνει 1.205 ευρώ μετά τις μνημονιακές μειώσεις και θα πάρει 1.055 ευρώ.
Θα υποστεί μείωση 149 ευρώ (12,3%).
Αντίστοιχα, έγγαμη με 1 παιδί, απόφοιτη ΑΕΙ που έφυγε με 20ετία και 1.806 συντάξιμες αποδοχές λαμβάνει σήμερα 1.164 ευρώ και θα πάρει 828 ευρώ.
Θα υποστεί μείωση 335 ευρώ (28,7%).
Επιπλέον κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) «κουρεύεται» κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται πλέον μειωμένη μέχρι 31/12/2018. Πριν την ψήφιση του νόμου ίσχυε πλαφόν για κάθε κύρια σύνταξη στα 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα)
Στις 2 Σεπτεμβρίου θα γίνουν «αντιληπτές» και οι μειώσεις στις επικουρικές για τους περισσότερους τραπεζοϋπαλλήλους που υπερβαίνουν τα 1300 ευρώ μηνιαίο εισόδημα, εκτός από τους συνταξιούχους της πρώην ΕΤΒΑ που θα προηγηθούν και θα υποστούν μειώσεις έως 10% σε λίγες ημέρες, στις 2 Αυγούστου.
Για παράδειγμα συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος λαμβάνει την κύρια σύνταξη του από το ΙΚΑ με 35ετία στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση και την επικουρική του από επικουρικό τράπεζας.
Σήμερα, η κύρια σύνταξη του είναι 1.310 € καθαρά και η επικουρική 375 € καθαρά.
Μετά την αναπροσαρμογή των συντάξεων θα λάβει επικουρική σύνταξη 285 €.
Δηλαδή θα υποστεί απώλεια 25%.

Πως θα επιστραφούν τα αναδρομικά

Με τροπολογία του υπουργείου οικονομικών αλλάζουν οι όροι για την αναδρομική επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τις περικοπές των επικουρικών, του ΕΚΑΣ και πιθανότατα των μερισμάτων.
Υπενθυμίζουμε ότι το «ψαλίδι» για τις επικουρικές μετράει από τον Ιούνιο κι αυτό σημαίνει πως όσοι μπαίνουν στο φάσμα των περικοπών θα πρέπει να επιστρέψουν τα υπερβάλλοντα ποσά που αχρεωστήτως τους καταβλήθηκαν για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
Αντίστοιχα το νέο ΕΚΑΣ έκανε «πρεμιέρα» με την σύνταξη του Ιουλίου, ωστόσο η περικοπή μετράει από τον Ιούνιο.
Η τροπολογία δεν αποκλείεται να ακουμπά και το μέρισμα του ΜΤΠΥ. Εκεί το «μαχαίρι» μετράει από 1/1/2016 και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην προηγούμενη πληρωμή, τέλη Ιουνίου.
Η αναδρομική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος θα γίνει σε δυο δόσεις στα τέλη Σεπτέμβρη και στα τέλη Δεκέμβρη.

– Ειδικότερα, η τροπολογία μειώνει το ποσοστό του παρακρατούμενου από την ακαθάριστη μηνιαία καταβαλλόμενη σύνταξη ποσού από το 1/4 που είναι σήμερα σε:

1/10 για συντάξεις μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ

1/6 για το μέρος εκείνο της σύνταξης που τυχόν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ

Ως ελάχιστο ύψος της μηνιαίας δόσης ορίζεται το ποσό των 50 ευρώ.
Επίσης απαλείφεται το όριο στον αριθμό των δόσεων για την εξόφληση (ο νόμος όριζε πως παρακρατούνται τα ποσά σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις).

27.07.2016
www.bankingnews.gr