Νέα αναβολή στην απόφαση για Εθνική Ασφαλιστική από το Δ.Σ. της ΕΤΕ

Νέα αναβολή στην απόφαση για Εθνική Ασφαλιστική από το Δ.Σ. της ΕΤΕ

Χωρίς να ληφθεί οριστική απόφαση και διατηρώντας ανοιχτά όλα τα σενάρια για τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, ολοκληρώθηκε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας. Το διοικητικό συμβούλιο ανέβαλε για άλλη μία φορά την απόφαση για την αξιολόγηση της προσφοράς που έχει υποβάλει η κινεζική εταιρεία Gongbao, η οποία έχει προσφέρει 676 εκατ. για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η δυστοκία που σημειώνεται σε σχέση με τη λήψη απόφασης είναι προφανές ότι έχει να κάνει με τη δυσπιστία που υπάρχει έναντι της κινεζικής εταιρείας, που ήταν και η μόνη που προσήλθε στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, υποβάλλοντας δεσμευτική προσφορά. Αντίστοιχος προβληματισμός στους κόλπους της ΕΤΕ φαίνεται ότι υπάρχει και σε ό,τι αφορά την εκκίνηση μιας νέας διαδικασίας πώλησης, με δεδομένο το βαρύ επενδυτικό κλίμα, που δεν ευνοεί την πώληση μέσω δημόσιας εγγραφής.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο έναρξης νέου διαγωνισμού ή και επανεκκίνησης της διαγωνιστικής διαδικασίας που θεωρητικά «τρέχει» ακόμη με την επαναπρόσκληση όσων είχαν προσέλθει στην αρχική φάση. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται, φυσικά, το σχήμα της Exin, το οποίο ούτως ή άλλως δεν υφίσταται πλέον. Από τα σενάρια που διακινούνται γίνεται σαφής η δυσκολία του εγχειρήματος στον βαθμό που καμιά από τις επιλογές αυτές δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα έχει αίσια έκβαση, θα προσελκύσει δηλαδή επενδυτές διεθνούς κύρους, διατεθειμένους να προσφέρουν υψηλό τίμημα.

Ισχυρή, πάντως, παραμένει η άποψη ότι η προσφορά της Gongbao δεν είναι αυτή που ικανοποιεί τη διοίκηση της Εθνικής, η οποία εμφανίζεται επιφυλακτική τόσο σε σχέση με τις πηγές χρηματοδότησης της επένδυσης από την πλευρά της Gongbao όσο και με το επενδυτικό της προφίλ. Το γεγονός ότι τυχόν εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής συνιστά ουσιαστικά την πρώτη επένδυση της Gongbao εκτός κινεζικών συνόρων, έχει δημιουργήσει εύλογα δυσπιστία. Ετσι, αν και η προσφορά της Gongbao υπερβαίνει την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής που έχει προσδιοριστεί στα 813 εκατ., η κινεζική εταιρεία ελέγχεται κυρίως ως προς την εμπειρία στην ασφαλιστική δραστηριότητα και την τήρηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης με βάση τα ευρωπαϊκά στάνταρντ.

Η ικανότητα της Gongbao να χρηματοδοτήσει την επένδυση εμφανίζεται επίσης ως ένα ακόμη σημείο προβληματισμού από την πλευρά της ΕΤΕ, που φέρεται να διεκδικεί αυξημένες εγγυήσεις μετά, προφανώς και το φιάσκο της Exin. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον υποψήφιο επενδυτή, που εμφανίζεται πρόθυμος να χρηματοδοτήσει το ήμισυ της επένδυσης με ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο μέσω δανεισμού από την Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), που είναι η μεγαλύτερη κινεζική τράπεζα, αλλά και η μεγαλύτερη στον κόσμο βάσει κεφαλαιοποίησης. Για τον σκοπό αυτό φέρεται να έχει προσκομίσει εγγυητική από τη θυγατρική της ICBC στη Γαλλία, που δεν φαίνεται όμως να ικανοποιεί τη διοίκηση της ΕΤΕ.

 

http://www.kathimerini.gr/987078/article/oikonomia/epixeirhseis/nea-anavolh-sthn-apofash-gia-e8nikh-asfalistikh-apo-to-ds-ths-ete

 

01.10.2018