ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

Προς νέο γύρο συγχωνεύσεων οδεύει ο τραπεζικός κλάδος, με τις εξελίξεις να είναι άμεσες στο κομμάτι των συνεταιριστικών τραπεζών, οι οποίες βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» καθώς αδυνατούν να βρουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ «χάθηκε» και η δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησής τους από τα κεφάλαια του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Πανελλήνια Συνεταιριστική Τράπεζα «σπάει» σε «καλή» και «κακή» τράπεζα -όπως έγινε και με την περίπτωση της Αγροτικής-, καθώς δεν κατάφερε να βρει τα 170 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει στην απαραίτητη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το «κακό» κομμάτι θα πάει σε εκκαθάριση και για το υγιές θα δρομολογηθεί διαδικασία πώλησης σε κάποια από τις συστημικές τράπεζες.
Παράλληλα εξελίξεις αναμένονται εντός των ημερών και στην Τράπεζα Αττικής, καθώς κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο η Attica Bank να περάσει κάτω από την ομπρέλα της Εθνικής Τράπεζας. Η τράπεζα βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή το τελευταίο 10μηνο και δεν αποκλείεται η λύση να δοθεί από την ΕΤΕ.
Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η απόφαση για να «σπάσει» η Πανελλήνια σε «καλή» και «κακή» τράπεζα ελήφθη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο την προστασία των καταθετών.
Η πίεση που δέχεται το τραπεζικό σύστημα το τελευταίο διάστημα, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη εκροή των καταθέσεων, και την απόλυτη εξάρτησή του από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) αποτυπώνεται με ενάργεια στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πανελλήνια Τράπεζα.
Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα», έχει δρομολογηθεί το σπάσιμο της Πανελλήνιας. Το «κακό» κομμάτι που θα είναι φορτωμένο με τις επισφαλείς απαιτήσεις θα πάει σε εκκαθάριση, ενώ για το υγιές κομμάτι -δηλαδή καταθέσεις, ενήμερα δάνεια, δίκτυο και το προσωπικό- θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες πώλησης σε κάποια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Το θέμα χειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την DGCom και τον SSM (επόπτης των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης) και ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες διερευνητικές επαφές με τις συστημικές τράπεζες. Οπως αναφέρουν κύκλοι που έχουν γνώση του θέματος, θετική ανταπόκριση για την απόκτηση του υγιούς τμήματος της Πανελλήνιας Τράπεζας έχουν εκδηλώσει τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Eurobank.
Σημειώνουμε ότι στην Πανελλήνια Τράπεζα μέτοχοι είναι σήμερα όλες οι εναπομείνασες εν λειτουργία συνεταιριστικές τράπεζες και η γερμανική DZ Bank. Διαθέτει δίκτυο 26 καταστημάτων και περίπου 160 εργαζόμενους.
Η τράπεζα, ύστερα από δέκα και πλέον μήνες και ύστερα από παρατάσεις όσον αφορά τη διορία εύρεσης ιδιωτικών κεφαλαίων, δεν κατάφερε να προσελκύσει τα απαραίτητα κεφάλαια και να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 170 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» των εποπτικών αρχών έχουν μπει και οι υπόλοιπες συνεταιριστικές τράπεζες, οι κεφαλαιακές ανάγκες και των υπολοίπων συνεταιριστικών τραπεζών (Πελοποννήσου, Σερρών, Εβρου, Παγκρήτιας, Χανίων, Τρικάλων και Ηπείρου), με την ΤτΕ να εξετάζει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα
Την ίδρυση Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας ενέκρινε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Στην Αναπτυξιακή Τράπεζα θα ενταχθούν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ΕΤΕΑΝ και ενδεχομένως δε και άλλοι κυβερνητικοί φορείς με χρηματοδοτικές λειτουργίες. Ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί θα είναι ικανός να βγει στις αγορές και να χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια. Το σχέδιο για τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64172471