Οι τράπεζες κλείνουν τη στρόφιγγα των δανείων λόγω της αβεβαιότητας

Οι τράπεζες κλείνουν τη στρόφιγγα των δανείων λόγω της αβεβαιότητας

Στο ναδίρ διαμορφώνει η αβεβαιότητα στην οικονομία τις χορηγήσεις αλλά και τη ζήτηση για δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προμηνύοντας άλλη μια χαμένη χρονιά στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας μέσω του τραπεζικού δανεισμού.

Οι αρχικές εκτιμήσεις που προσδιόριζαν την ενίσχυση της οικονομίας με 10 δισ. ευρώ νέων χρηματοδοτήσεων, αναθεωρούνται επί τα χείρω, με αποτέλεσμα το 2015 να αποτελέσει την πέμπτη συνεχή χρονιά μείωσης της χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χορηγήσεις έχουν υποχωρήσει από το υψηλό των 257,8 δισ. ευρώ το 2010 στα 213,5 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2015, εμφανίζοντας χρηματοδοτικό έλλειμμα άνω των 44 δισ. ευρώ σε μια πενταετία.

Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, στις οποίες η ποσοτική χαλάρωση που έχει ξεκινήσει από την ΕΚΤ αποφέρει ήδη τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, η χώρα μας παραμένει στο περιθώριο των εξελίξεων. Η ανασφάλεια προεξοφλεί την αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στο φθηνό χρήμα που διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσα από τη μείωση των επιτοκίων και του κόστους χρήματος, που σηματοδοτεί η ποσοτική χαλάρωση.

Αυτό επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων που διενεργεί η ΤτΕ και τα οποία δείχνουν ότι η καθήλωση της οικονομίας, που παρατηρείται το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα ενταθεί, καθώς τα πιστοδοτικά κριτήρια που εφαρμόζουν οι τράπεζες θα γίνουν αυστηρότερα το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αντίστοιχα μειωμένη εκτιμάται ότι θα είναι και η ζήτηση, καθώς τα νοικοκυριά αναστέλλουν οποιαδήποτε διάθεση για αγορά κατοικίας ή καταναλωτική δαπάνη και οι επιχειρήσεις παγώνουν κάθε επενδυτική πρωτοβουλία.

Η γενικευμένη αβεβαιότητα που υπάρχει διάχυτη σε σχέση με την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, σε συνδυασμό με την αδυναμία της κυβέρνησης να πάρει πρωτοβουλίες για την έξοδο από την κρίση, καθηλώνει την οικονομική δραστηριότητα με σαφείς επιπτώσεις σε κάθε προοπτική ανάπτυξης. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με την τεράστια εκροή καταθέσεων που υπήρξε το τελευταίο τρίμηνο και η οποία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με μειωμένο έστω ρυθμό, στερεί από τις τράπεζες πολύτιμη ρευστότητα για νέες χρηματοδοτήσεις, παρά τις μεγάλες ανάγκες της οικονομίας.

Το πρόβλημα δεν εξαντλείται στην αποτροπή κάθε διάθεσης για κατανάλωση ή για αγορά κατοικίας από την πλευρά των νοικοκυριών. Ακουμπά κυρίως τις επιχειρήσεις και τις μεγάλες ανάγκες για την αναδιάρθρωση δανείων που υπάρχουν και οι οποίες έχουν παγώσει λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της οικονομικής αβεβαιότητας, συντηρώντας συνθήκες ύφεσης για την οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις θα παραμείνει αμετάβλητη και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ τα κριτήρια αναμένεται να γίνουν αυστηρότερα. Οι απαντήσεις βασίζονται σε ειδικό ερωτηματολόγιο που συντάσσεται από την ΤτΕ με βάση τη μεθοδολογία που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ, καθώς η ίδια έρευνα διεξάγεται πανευρωπαϊκά. Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, οι όροι χορήγησης πιστώσεων από την πλευρά των τραπεζών αναμένεται να μείνουν αμετάβλητοι, αλλά η ζήτηση σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αναμένεται να μειωθεί τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά δάνεια.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/811258/article/oikonomia/epixeirhseis/oi-trapezes-kleinoyn-th-strofigga-twn-daneiwn-logw-ths-avevaiothtas