Προσπαθεί η ΤτΕ ώστε νέος CEO στο ΤΧΣ να είναι Έλληνας

Προσπαθεί η ΤτΕ ώστε νέος CEO στο ΤΧΣ να είναι Έλληνας

Ο Μυλωνάς ΕΤΕ «πιέζεται» για Πειραιώς και ο CEO της Attica bank

Οι διοικητικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος βρίσκονται στο ζενίθ ωστόσο οι διεργασίες είναι συνεχείς μέχρι ότου οριστικοποιηθεί η νέα ανθρωπογεωγραφία του κλάδου.
Οι αλλαγές πρέπει να έχουν νομικά εγκριθεί στις επόμενες ημέρες αλλά η υλοποίηση τους θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016.
Με βάση πολύ έγκυρες πληροφορίες

1)Για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ προωθούν έλληνα και όχι τον Πολωνό Belka ή γερμανό τραπεζίτη.
Δεν είναι μόνο η αναφορά στην προκήρυξη του διαγωνισμού να γνωρίζει ελληνικά  αλλά φαίνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε τελικά να μην επικρατήσει η αρχική λογική ξένος να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος στο Ταμείο αλλά έλληνας ή έλληνας του εξωτερικού.
Οι δανειστές και ο SSM γενικώς δεν έχουν αντίρρηση αρκεί το στέλεχος που θα επιλεγεί να πληροί απαρέγκλιτα τα κριτήρια που έχουν τεθεί.
Αν τελικά ο νέος CEO είναι έλληνας τότε θα πρόκειται για μια θετική εξέλιξη.
Θα ήταν προκλητικό το ελληνικό Ταμείο όπου διαχειρίζεται τις μετοχές των τραπεζών να βρίσκεται ξένος που δεν γνωρίζει την ελληνική τραπεζική πραγματικότητα.

2)Παρ΄ ότι ο Παύλος Μυλωνάς ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας εθεωρείτο πολύ δύσκολο να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς.
Το σχέδιο ήταν Απόστολος Ταμβακάκης ο σημερινός αντιπρόεδρος της Πειραιώς να αναλάβει πρόεδρος στην Πειραιώς και Μυλωνάς διευθύνων σύμβουλος.
Το σχέδιο δεν προχώρησε αλλά…τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται «πιέσεις» ώστε ο Μυλωνάς της Εθνικής να πάει για διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς.
Ο Μυλωνάς μπορεί αν δηλώνει «τα έχω ακούσει και εγώ αυτά» αλλά η αλήθεια είναι ότι τον προωθούν για την Πειραιώς.
Αν θα πάει ή όχι στην Πειραιώς δεν είναι σίγουρο πάντως….

3)Ποιος θα είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Attica bank;
Θα είναι σχετικά νέος και στέλεχος μέσου management συστημικής τράπεζας.
Ωστόσο στην Attica bank τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα τον έχει η Πουσκούρη η νέα πρόεδρος η οποία έχει τοποθετηθεί με την στήριξη της ΤτΕ και θα υλοποιήσει συγκεκριμένο σχέδιο εξυγίανσης.
Να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος δεν παραιτήθηκε αλλά εκδιώχθηκε για λόγους διοικητικής ανεπάρκειας.
Μάλιστα η ΤτΕ είχε θέσει στις 26 Ιουλίου του 2016 τελεσίγραφο στην διοίκηση να παραιτηθεί έως τις 17:00 ειδάλλως θα την παραιτούσε την διοίκηση η ΤτΕ διορίζοντας επίτροπο.
Δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο και τόσο ακραίο προηγούμενο να εκδιώχνεται κακήν κακώς διοίκηση τράπεζας με τέτοιο τρόπο.

 

28.07.2016
www.bankingnews.gr