Σύμμαχος στα εργασιακά

Σύμμαχος στα εργασιακά

Τα ακανθώδη ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο (κυρίως στον τρόπο κήρυξης των απεργιών) μπαίνουν στο «κάδρο» των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, καθώς ανοίγει το «μέτωπο» των εργασιακών.
Πρόθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας είναι να συνδράμει την ελληνική κυβέρνηση σε πολλαπλά επίπεδα. Στη φωτό, ο Γ. Κατρούγκαλος με τον Γκ. Ράιντερ
Πρόθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας είναι να συνδράμει την ελληνική κυβέρνηση σε πολλαπλά επίπεδα. Στη φωτό, ο Γ. Κατρούγκαλος με τον Γκ. Ράιντερ
Ενώ το μείζον θέμα του Ασφαλιστικού είναι πλέον στην τελική ευθεία, με το κρίσιμο νομοσχέδιο να αναμένεται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, καταρτίζεται παράλληλα και η «καυτή» ατζέντα της διαβούλευσης για τα εργασιακά. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ δεν δέχεται δυσμενείς αλλαγές στο «δύσκολο» ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.
Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, συναντήθηκε χθες με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκάι Ράιντερ, όπου και επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση των δύο πλευρών η ILO να είναι στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας στη δύσκολη διαπραγμάτευση και να παρέχει τεχνική βοήθεια σε όλα τα κρίσιμα θέματα που περιγράφονται στο Μνημόνιο, από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις μέχρι το Ασφαλιστικό, αλλά και για ζητήματα όπως η καταπολέμηση της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, η ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας κ.ά.
«Η παρέμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας είναι θεσμική και έχει στρατηγική σημασία», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας της συνάντησης. Η ελληνική πλευρά θέλει η ILO να παίξει τον ρόλο του «διαιτητή» ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές και εκτιμά πως η συμβολή του θα είναι σημαντική στην προσπάθεια να ξαναγυρίσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα. Πρόθεση της ILO είναι να συνδράμει την ελληνική κυβέρνηση σε πολλαπλά επίπεδα.
Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα εργασιακά αναμένεται να φτάσουν σε κρίσιμη καμπή τη νέα χρονιά, ενώ προς το παρόν το παζάρι συνεχίζεται για τη συγκρότηση της 9μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία. Κυβέρνηση και δανειστές θα προτείνουν από τέσσερα μέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί φέρονται να προτείνουν ως πρόεδρο της Επιτροπής τον Κύπριο νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, κάτι που όμως βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.
Εκτός από την ILO η ελληνική πλευρά επιδιώκει την εμπλοκή στη διαδικασία της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (αντιπροσωπεία της οποίας έρχεται στην Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα), ενώ οι δανειστές ρίχνουν στο τραπέζι τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Τετ α τετ με Δραγασάκη
Ο κ. Ράιντερ συναντήθηκε χθες και με τον Γ. Δραγασάκη, ο οποίος τόνισε πως η οριστική διέξοδος από την κρίση μπορεί να προέλθει μόνο από την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και ζήτησε τη συνεργασία της Οργάνωσης για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου εργασιακών σχέσεων που θα αποκαθιστά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα καταπολεμά την ανασφάλιστη εργασία, ενώ έδωσε έμφαση σε νέα παραδείγματα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης με έμφαση στην κοινωνική οικονομία.
Ο γενικός διευθυντής της ILO συμμετείχε και σε τριμερή συζήτηση για την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, την οποία διοργάνωσαν οι κοινωνικοί εταίροι. Εργοδοτικές οργανώσεις και ΓΣΕΕ επαναβεβαίωσαν τα σημεία σύγκλισης των απόψεών τους στο κείμενο συμπερασμάτων της τριμερούς συνάντησης κορυφής του Οκτωβρίου 2014 για την ανάγκη λήψης μέτρων μείωσης της ανεργίας, πάταξης της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, επαναφοράς της πλήρους και καθολικής ισχύος της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποκατάστασης του κλαδικού επιπέδου διαπραγμάτευσης και επεκτασιμότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων για λόγους ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, αναβάθμισης της ουσιαστικής συμβολής και συμμετοχής των εθνικών κοινωνικών εταίρων στις πολιτικές επαγγελματικής εκπαίδευσης – κατάρτισης καθώς και ευαισθητοποίησης του κόσμου της εργασίας στη διαφορετικότητα και την πολυφυλετική και αλληλοεξαρτώμενη σύγχρονη κοινωνία.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64294080

27.11.15