Τελική ευθεία για τις νέες διοικήσεις στις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς

Τελική ευθεία για τις νέες διοικήσεις στις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς

Για τις διοικήσεις των τραπεζών αποφασίζουν οι θεσμοί, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος, οι μέτοχοι και πάνω από όλους ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ως επόπτης έχει τον πρώτο λόγο.

Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων για τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας καθώς και άλλων μελών του Δ.Σ. στο πλαίσιο των διοικητικών αλλαγών που επέβαλε το τρίτο μνημόνιο. Την ίδια ώρα εντείνονται οι διαδικασίες για την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς. Οι σχετικές επιτροπές της τράπεζας εργάζονται εντατικά με στόχο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να έχει ανακοινωθεί το όνομα του νέου επικεφαλής.

Την ίδια περίοδο αναμένεται να επιλεγούν και ο νέος πρόεδρος και τα νέα μέλη του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας καθώς από αύριο Δευτέρα θα σκαναριστούν τα βιογραφικά πρώτα πρώτα για να αποκλειστούν όσα δεν ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις του νόμου και κατόπιν να επιλεγούν οι καταλληλότεροι για τις θέσεις.

Στην Πειραιώς η πίεση χρόνου είναι μεγάλη, δεδομένου ότι ουσιαστικά από το τέλος του περασμένου Ιανουαρίου βρίσκεται με μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο εν αναμονή της επιλογής του νέου. Επιπλέον, μετά την απόφαση του ιδρυτή και προέδρου του ομίλου Μιχάλη Σάλλα να αποχωρήσει από τη θέση του, η αναζήτηση διευρύνθηκε και για τη θέση του προέδρου.

Είναι βέβαιο ότι το αυστηρό νομικό πλαίσιο για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών ήταν αυτό που έκανε τόσο δύσκολη και χρονοβόρα την επιλογή νέων προσώπων. Οπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, η αξιολόγηση πολύ εύκολα εντόπισε τα μέλη των Δ.Σ. που δεν πληρούσαν τα κριτήρια του νόμου, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν νέα μέλη που να διαθέτουν αυτά που απαιτεί ο νόμος.

Το 2015, με τη χώρα να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον εξοστρακισμό της από το ευρώ και την κυβέρνηση σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης μετά τη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της «διαπραγμάτευσης», υπέγραψε άρον άρον ό,τι της ζητήθηκε από τους δανειστές. Μεταξύ αυτών ήταν και ο νόμος για την αξιολόγηση και αντικατάσταση των διοικήσεων των τραπεζών, ο οποίος περιλάμβανε σειρά κριτηρίων και προϋποθέσεων που εύκολα μπορούν να χαρακτηριστούν ταπεινωτικά για τη χώρα ή αποικιοκρατικά κατά τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ (πριν αναλάβει την εξουσία).

Στα εξαιρετικά αυστηρά και περιοριστικά κριτήρια του νόμου έρχεται να προστεθεί και η «βαριά» γραφειοκρατία που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις τράπεζες. Για το ζήτημα των διοικήσεων των τραπεζών έχουν λόγο οι θεσμοί, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η ΤτΕ, οι μέτοχοι και πάνω από όλους ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ, που ως επόπτης έχει τον πρώτο λόγο. Ολα αυτά οδηγούν σε καθυστερήσεις και αναβολές, με τελικό αποτέλεσμα το ζήτημα των διοικητικών αλλαγών να παραμένει ανοιχτό εδώ και μήνες, με δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία των τραπεζών.

Η ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι τράπεζες να αλλάξουν σελίδα και να επικεντρωθούν στη διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν, με πρώτη πρώτη τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και την προσέλκυση καταθέσεων, οι οποίες παραμένουν καθηλωμένες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.

Attica Bank

Εν τω μεταξύ αίσιο τέλος είχε την προηγούμενη εβδομάδα η κρίση που ξέσπασε στην Attica Bank και η οποία έφερε την τράπεζα αντιμέτωπη με το φάσμα της τοποθέτησης Επιτρόπου. Επειτα από αρκετές ημέρες εξαιρετικής έντασης, συγκροτήθηκε νέο Δ.Σ. σύμφωνα με τις εποπτικές απαιτήσεις. Ετσι, αμέσως μετά την εκλογή του Θεόδωρου Πανταλάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και την αναδόμηση του Δ.Σ. σύμφωνα με τις υποδείξεις της, η ΤτΕ προχώρησε στην άρση των περιορισμών στη χορήγηση νέων δανείων. Ο κ. Πανταλάκης ξεκαθάρισε ότι η νέα διοίκηση θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης, αφήνοντας αιχμές για τις μέχρι τώρα πρακτικές διοίκησής της.

27.09.2016

http://www.kathimerini.gr/876249/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/telikh-ey8eia-gia-tis-nees-dioikhseis-stis-trapezes-e8nikh-kai-peiraiws