Το ΔΝΤ σε ρόλο «εμπρηστή»!

Το ΔΝΤ σε ρόλο «εμπρηστή»!

Το Ταμείο ζητεί μείωση του αφορολόγητου από το 2019 και εφαρμογή των αντιμέτρων από το 2023. Εμμένει στην διενέργεια AQR για τις τράπεζες, για τις οποίες αφήνει ανοικτή την πόρτα νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Νέα εμπόδια, πριν καν αρχίσει η τρίτη αξιολόγηση, εγείρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέτοντας επιπρόσθετες απαιτήσεις στο τραπέζι των επικείμενων διαπραγματεύσεων. Το ΔΝΤ, όντας αταλάντευτο στην εκτίμηση, ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, το 2018-ακόμα και αν τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα, ζητεί να επισπευσθεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου, το 2019 αντί του 2020, προκειμένου μ’ αυτό τον τρόπο να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά.

Παράλληλα το Ταμείο φέρεται διατεθειμένο να διεκδικήσει χρονική μετακύλιση των αντιμέτρων που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε και η ελληνική πλευρά. Ουσιαστικά το ΔΝΤ, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» επιθυμεί καθυστέρηση στην εφαρμογή των αντιμέτρων, προσδιορίζοντάς τη ενεργοποίησή τους το 2023, υποστηρίζοντας ότι τότε υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την υλοποίησή τους, καθώς μειώνονται αισθητά οι δημοσιονομικοί στόχοι που καλείται να «καλύψει» η Αθήνα.

Αμεση εξέταση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών

Παράλληλα το ΔΝΤ επιμένει στην επιχειρηματολογία που έχουν αναπτύξει κορυφαία στελέχη του, αναφορικά με την αναγκαιότητα άμεσης εξέτασης της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών.  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά την διενέργεια ΑQR (έλεγχο ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών), υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτού του ελέγχου θα αποκαλυφθεί ένα καινούργιο χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων που εδράζονται εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Το Ταμείο, αφήνει ανοιχτή την «πόρτα» νέα ανακεφαλαιοποίησης, 10 δισ.ευρώ, των τραπεζών, κάτι το οποίο αποκλείουν χωρίς δεύτερη σκέψη, η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τροχοπέδη η στάση του Ταμείου

Οι παραπάνω διαρροές που καταδεικνύουν μια επιθετική στάση που σκοπεύει να διατηρήσει το ΔΝΤ, ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, έχουν φτάσει στα αυτιά των ιθυνόντων του Μαξίμου, προκαλώντας και την ανάλογη ανησυχία. Η στάση του Ταμείου, που εγείρει θέματα πρόωρης εφαρμογής του αφορολόγητου και ελέγχου ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών, θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην κυβερνητική προσπάθεια για ομαλή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, που δεν θα διαρκέσουν επί μακρόν και παράλληλα θα έχουν «χάπι-εντ».

Το Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκτιμούν ότι οι διαβουλεύσεις κατά την τρίτη αξιολόγηση, μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο της καλής έξωθεν μαρτυρίας για την χώρα και να ενισχύσουν τη δυναμική της, ενόψει της προσπάθειας για νέα έξοδο στις αγορές. Σε αντίθετη περίπτωση, αν προκύψουν σοβαρά κωλύματα και επακόλουθες καθυστερήσεις, εξαιτίας ενδεχομένως της στάσης του ΔΝΤ, τότε είναι πιθανό να τεθεί σε κίνδυνο ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, αναφορικά με την έξοδο στις αγορές.

29.08.2017

http://www.sofokleousin.gr/archives/354316.html