Τροπολογία για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Τροπολογία για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10:14
Τροπολογία για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Να διαχειριστεί… πολιτικά το κοινωνικό κόστος που προκαλεί η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καταθέτοντας τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία καθορίζονται οι όροι της δεύτερης φάσης για την πιλοτική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Πρόκειται για τη μετονομασία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο σύμφωνα με τα όσα έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές, θα πρέπει από τον Ιούνιο να εφαρμοστεί σε 30 δήμους της χώρας. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την καθολική εφαρμογή του σε όλη τη χώρα, από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά. Τα χρήματα θα εξοικονομηθούν από περικοπές της δαπάνης για πρόνοια, κατά 0,5% του ΑΕΠ, στο πλαίσιο της μνημονιακής πρόβλεψης για αναδιάρθρωση της προνοιακής πολιτικής, που αναμένεται να προκαλέσει νέο «πονοκέφαλο» στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, εντός του καλοκαιριού.

Σε μια προσπάθεια, δε, να αντισταθμιστεί το κόστος των συνεπειών της περικοπής του ΕΚΑΣ, αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2016 σε περίπου 80.000 με 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους, το υπουργείο αποφάσισε να διατηρήσει το δικαίωμα χαμηλής (10%) συμμετοχής στα φάρμακα και σε όσους παύσουν να είναι δικαιούχοι. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι υπόλοιποι συνταξιούχοι καταβάλλουν 25% συμμετοχή στη φαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς την τροπολογία, όσοι έχαναν το ΕΚΑΣ θα έβλεπαν και αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 150% (από 10% σε 25%). Παράλληλα, και καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων διαπίστωσαν ότι η αναδρομική περικοπή ακόμη και σε 12 δόσεις θα ήταν εξοντωτική για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποφάσισε τελικά με τροπολογία να ορίσει ως ανώτατο ποσό επιστροφής τα 30 ευρώ τον μήνα.

Αναλυτικά, διαπιστώθηκε αφενός ότι οι εσωτερικές ανακατατάξεις (από τα 230 ευρώ στα 172,5 ευρώ ή και χαμηλότερα) προκαλούν υπέρμετρη επιβάρυνση σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που δεν χάνουν την παροχή, αλλά την παίρνουν σημαντικά μειωμένη, αφετέρου ότι η μείωση του οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος από 15.380,90 ευρώ σε 11.019 ευρώ, ως κριτηρίου για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, στερεί άμεσα την παροχή σε δεκάδες χιλιάδες ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 459,16 ευρώ.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περίπτωση υπέρμετρης οικονομικής επιβάρυνσης όσων έχουν ήδη εισπράξει τη σχετική παροχή, το υπουργείο αποφάσισε ο συμψηφισμός των καταβληθέντων ποσών να γίνει σε μηνιαίες δόσεις που δεν θα ξεπερνούν τα 30 ευρώ.

http://www.kathimerini.gr/860431/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/tropologia-gia-to-koinwniko-eisodhma-allhleggyhs

20.5.16