Εως 19% κάτω τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών τον Ιανουάριο

Εως 19% κάτω τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών τον Ιανουάριο

«Βουτιά» στις ρυθμίσεις και στα έσοδα του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ από εισφορές και οφειλές καταγράφηκε τον Ιανουάριο, πριν και μετά τις εκλογές και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, επιτείνοντας την ανησυχία των διοικήσεων τόσο για την τρέχουσα ταμειακή επάρκεια όσο και για την τελική «έκβαση» της ρύθμισης των χρεών σε 72 – 100 δόσεις που λήγει στις 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που υποβλήθηκαν χθες στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα έσοδα του ΙΚΑ από τις ρυθμίσεις των οφειλών μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 19% φτάνοντας στα 76 εκατ. ευρώ από 94 εκατ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του ’14 (όταν «έτρεχαν» προηγούμενες – λιγότερο ευνοϊκές – ρυθμίσεις χρεών).

Μειωμένα, λόγω της ισχύος μειωμένων εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ κ.α., ήταν τον Ιανουάριο και τα έσοδα από τρέχουσες εισφορές (στα 950 εκατομμύρια ευρώ έναντι 997 εκατομμυρίων ευρώ) ενώ μείωση, της τάξης του 8%, είχε τον ίδιο μήνα και ο ΟΑΕΕ στα έσοδα τόσο από τρέχουσες εισφορές όσο και από ρυθμίσεις οφειλών.

Λιγότεροι στη ρύθμιση
Ταυτόχρονα με τη μείωση των εσόδων υποχώρησε και το ενδιαφέρον των οφειλετών να εντάξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στη ρύθμιση των 72 – 100 δόσεων σε αναμονή μιας ευνοϊκότερης ρύθμισης ή ακόμη και «παγώματος» των χρεών μετά τις…εκλογές.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέσω του ΙΚΑ και του ΚΕΑΟ, τον Ιανουάριο εκδόθηκαν μόνο 8.823 αποφάσεις (όσες είχε το ΙΚΑ μέσα σε μια…εβδομάδα στη διάρκεια του Νοεμβρίου) για ρύθμιση οφειλών 169 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων οφειλετών είχε «ανακοπεί» ήδη από το Δεκέμβριο «πέφτοντας» στις 684 αιτήσεις την ημέρα κατά μέσο όρο έναντι των 900 – 1.000 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Και μετά την πτώση του Ιανουαρίου, οι διοικήσεις των Ταμείων θεωρούν, πλέον, ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί αν θα γίνουν ή όχι αλλαγές στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων (αν, για παράδειγμα, τεθεί ως όριο για την εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων, το 30% του εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων, θα αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων).

Τα χρονικά περιθώρια «στενεύουν» ενώ στη «λίστα» των οφειλετών βρίσκονται πάνω από 600.000 οφειλέτες με βεβαιωμένα χρέη στο ΚΕΑΟ ύψους 13,5 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι πριν από τις εκλογές, και ειδικότερα στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, χάρις στη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και του μηνιαίου ελέγχου μεταξύ των δηλούμενων και των καταβαλλόμενων εισφορών, είχαν εκδοθεί σχεδόν 40% λιγότερες πράξεις επιβολής προστίμων (592 εκατομμύρια ευρώ έναντι 956 εκατομμυρίων ευρώ στο αντίστοιχο 11μηνο του ’13) ενώ στη ρύθμιση των 72 – 100 δόσεων είχαν ενταχθεί, από τις 10 Νοεμβρίου και έως τον Ιανουάριο, περίπου 40.000 οφειλέτες.

«Παράθυρο» από Σκουρλέτη

«Παράθυρο» για «ευνοϊκότερες ρυθμίσεις όσων οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες και στο Δημόσιο» άνοιξε χθες ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, δηλώνοντας ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να ληφθούν σε συνδυασμό με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ώστε να «διευκολύνουν» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ www.imerisia.gr