ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Πρώτα ο έλεγχος, μετά η δόση.

alt

Πρώτα θα ελέγχουν και μετά θα δίνουν τα χρήματα οι δανειστές μας, σύμφωνα με όσα ρητά αναφέρεται στο νομοσχέδιο για τη νέα δανειακή σύμβαση που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση εξαρτάται από τη συμμόρφωση κάθε φορά με τα μέτρα του Μνημονίου και τη θετική γνωμοδότηση των αξιολογητών. Μάλιστα, σημειώνεται ότι η σύμβαση μπορεί να καταγγελθεί αν η Ελλάδα αθετήσει οποιαδήποτε υποχρέωσή της.

Στο ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται ότι η σύμβαση διέπεται από το αγγλικό δίκαιο και ενδεχόμενες διαφορές θα εκδικαστούν στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου.
Στο μεταξύ νωρίτερα, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε δώσει την έγκρισή του για τη νέα δανειακή σύμβαση και έτσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της ζωής της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε ότι το έργο της κυβέρνησης ολοκληρώνεται «τις επόμενες εβδομάδες». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Βουλή θα διαλυθεί έως τις 6 Απριλίου και οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν είτε στις 29 Απριλίου, όπως εδώ και πολύ καιρό έχει προσδιοριστεί, είτε στις 6 Μαΐου.

 

ΔΥΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ. Για να προλάβουν μάλιστα τις προθεσμίες, αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν σε δυο πολυνομοσχέδια όλες τις εκκρεμότητες που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση της χώρας και το δεύτερο Μνημόνιο.
Πρόκειται συνολικά για 15 (!) νομοσχέδια, εκ των οποίων μόνο τρία βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, άλλα τρία έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά δεν έχουν ακόμη κατατεθεί στη Βουλή. Και υπάρχουν εννέα άλλα νομοσχέδια ή Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ακόμα είναι προς έγκριση από το Υπουργικό.
Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν εξάλλου και οι δηλώσεις του υποψήφιου για το προεδρικό αξίωμα στη Γαλλία Φρανσουά Ολάντ ότι προτίθεται να επαναδιαπραγματευθεί την Ευρωπαϊκή Συνθήκη ως προς το σκέλος της δημοσιονομικής αυστηρότητας και της ανάπτυξης. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ίσως είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει την επόμενη κυβέρνηση.
Ενδεικτικό του γεγονότος ότι η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο είναι η αναβολή – για τον Μάιο – των προγραμματισμένων για τις επόμενες ημέρες κρίσεων σε ΕΛ.ΑΣ. και Ενοπλες Δυνάμεις.