Επικαιρότητα

Αποκλειστικό: Έβαλαν «καπέλο» στις μειώσεις των επικουρικών

ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ

Λάθη στον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων που οδήγησαν όχι μόνο σε πρωτοφανείς περικοπές ως και 50,24% αλλά και σε μειώσεις συντάξεων κάτω από το όριο προστασίας του νόμου, δηλαδή κάτω από τα 1.300 ευρώ, αποκαλύπτουν τα εκκαθαριστικά πληρωμών με τα νέα ποσά που παίρνουν πλέον οι συνταξιούχοι, μετά το άγριο κούρεμα που τους επιβλήθηκε από το νόμο Κατρούγκαλου. Ο Ελεύθερος Τύπος φέρνει στο φώς τα ντοκουμέντα-φωτιά που αποδεικνύουν ότι οι περικοπές των επικουρικών έγιναν με καπέλο και με αλχημείες στην εφαρμογή του επανυπολογισμού, με αποτέλεσμα να βρεθούν συνταξιούχοι με ποσοστό αναπλήρωσης από την επικουρική τους σύνταξη στο 5% των συντάξιμων ... Read More »

Τράπεζες: Crash test 12μηνου για τα κόκκινα δάνεια

crash-test

Η πιλοτική λειτουργία ως το τέλος του 2016 και οι υποχρεώσεις τραπεζών και ΤτΕ. Από το 2017 ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση. Μείωση των NPEs κατά 70% μέσω μακροχρόνιων ρυθμίσεων. Οι ποινές εφόσον υπάρχουν επιμένουσες αποκλίσεις από τους στόχους. Σε περίπου 12 μήνες από σήμερα, οι επενδυτές θα γνωρίζουν αν οι ελληνικές τράπεζες βαδίζουν εντός των πλάνων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs) τους, ή θα απαιτηθούν διορθωτικές αλλαγές, τόσο στο εφαρμοζόμενο μίγμα μέτρων και στις διευθυντικές ομάδες, όσο και στη μέτρηση του πιστωτικού τους κινδύνου. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, οι τράπεζες θα ... Read More »

Πληγή στο συνταξιοδοτικό σύστημα οι χαμηλοί μισθοί

30.08

Πώς τα 586 ευρώ από μέσος μισθός μερικής απασχόλησης έγιναν κατώτατος βασικός μισθός πλήρους απασχόλησης Μέσα σε ένα διάστημα πέντε ετών οι αποδοχές των 586 ευρώ από μέσος μισθός μερικής απασχόλησης, που ήταν τον Ιανουάριο του 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, απέκτησαν εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο και συμβολισμό, καθώς σήμερα αποτελούν πλέον τον κατώτατο βασικό μισθό πλήρους απασχόλησης για τουλάχιστον 200.000 εργαζόμενους. Από τα συγκριτικά στοιχεία του ΙΚΑ για την εξέλιξη των μισθών προκύπτει ότι το μεγάλο μισθολογικό χάσμα επήλθε στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας μεταξύ, κυρίως, των ετών 2012 και 2016. Σημειώνεται ότι με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου ... Read More »

«Βάλτε τέλος στις ατομικές συμβάσεις»

%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%b5%cf%83-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83

Έτοιμο το κείμενο-πιλότος για τη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Κατώτατος μισθός: οι κοινω- νικοί εταίροι να καθορίζουν το ύψος μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, ύστερα από διαβούλευση με ειδικούς. Υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων με επαναφορά της επεκτασιμότητας. Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ύστερα από προηγούμενη διαβούλευση με ειδικούς, τάσσονται κατά πλειοψηφία οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στο πόρισμά τους για τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυαναμενόμενο πόρισμα-πιλότο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, οι «Σοφοί» φέρονται να καταλήγουν ομοφώνως πως δεν χρειάζονται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και κυρίως στα μείζονα θέματα της συλλογικής δράσης (απεργία – ... Read More »

Αντίστροφη μέτρηση για το πόρισμα των σοφών για το νέο Εργασιακό

%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf

Την Παρασκευή θα παρουσιαστεί πιθανότατα από τον Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το νέο Εργασιακό, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Γ. Κατρούγκαλος, το πόρισμα αυτό θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το νέο Εργασιακό που θα αφορά τις ομαδικές απολύσεις, τη συνδικαλιστική δράση και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται η έλευση των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών. To Μνημόνιο προβλέπει «ευθυγράμμιση” του ελληνικού εργασιακού θεσμικού πλαισίου με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε σχέση με τις ομαδικές ... Read More »

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η εθελουσία στην Εθνική Τράπεζα

%ce%b5%ce%b8%ce%b5%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b7

Σε εφαρμογή θα μπεί αρχές Νοεμβρίου η εθελούσια έξοδος στην Εθνική Τράπεζα με στόχο να μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων της από 12.013 άτομα τον περασμένο Ιούνιο σε 9.950 στο τέλος του 2018. Το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου στην Εθνική Τράπεζα αναμένεται να κοστίσει 118 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που έχει εγγραφεί ως πρόβλεψη στο τέταρτο τρίμηνο του 2015. Η πλειονότητα όσων βρισκόταν σε ώριμη συνταξιοδοτική ηλικία αποχώρησε με το προηγούμενο πρόγραμμα και το νέο πρόγραμμα θα απευθύνεται στο σύνολο των εργαζομένων ενώ θα προσφέρει συγκεκριμένα κίνητρα ανά ηλικιακή ομάδα. Πιθανόν είναι να παρέχεται πρόσθετο μπόνους για εργαζομένους καταστημάτων που προορίζεται ... Read More »