Επικαιρότητα

Ψάχνουν αναχώματα εν όψει της καυτής ατζέντας του εργασιακού

174152

Θρυαλλίδα που απειλεί να τινάξει την όποια κυβερνητική ισορροπία υπάρχει, στον αέρα, θεωρείται η έναρξη διαλόγου για τα εργασιακά, με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει αφενός τη συμμετοχή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) ως «διαιτητή» μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών, αφετέρου την ευρύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό επιδιώχθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση του γενικού διευθυντή της ILO Γκάι Ράιντερ, με μέλη της κυβέρνησης (τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη) αλλά και τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων και ... Read More »

Σύμμαχος στα εργασιακά

ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ 15

Τα ακανθώδη ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο (κυρίως στον τρόπο κήρυξης των απεργιών) μπαίνουν στο «κάδρο» των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, καθώς ανοίγει το «μέτωπο» των εργασιακών. Πρόθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας είναι να συνδράμει την ελληνική κυβέρνηση σε πολλαπλά επίπεδα. Στη φωτό, ο Γ. Κατρούγκαλος με τον Γκ. Ράιντερ Πρόθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας είναι να συνδράμει την ελληνική κυβέρνηση σε πολλαπλά επίπεδα. Στη φωτό, ο Γ. Κατρούγκαλος με τον Γκ. Ράιντερ Ενώ το μείζον θέμα του Ασφαλιστικού είναι πλέον στην τελική ευθεία, με το κρίσιμο νομοσχέδιο να αναμένεται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, καταρτίζεται ... Read More »

Νέα απαίτηση από εργοδότες για ομαδικές απολύσεις

waiting_queue 2

«Πίεση» για αλλαγή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις άρχισαν να ασκούν εργοδοτικοί κύκλοι στο πλαίσιο της επαναρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με «οδηγό» τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε., όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο και έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2016. Το θέμα «άνοιξε» στη χθεσινή «κλειστή» συζήτηση στρογγυλής τράπεζας των κοινωνικών εταίρων που έγινε με τη συμμετοχή του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Guy Ryder και του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου. Στη συνάντηση, πρόεδρος εργοδοτικής οργάνωσης η οποία είχε πάρει αποστάσεις από τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στη Γενεύη (τον Οκτώβριο του ... Read More »

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 – ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ – ΕΠΑΣΠΠΕ

Αρ. 22 / 26.11.15 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Με το θέμα του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο και γι’ αυτό καταγγέλλουμε τις ανακοινώσεις τύπου ΕΑΠ ως προβοκατόρικες ενέργειες. Emails που προωθούν συστηματικά τις ανακοινώσεις των συνταξιούχων -αναφέροντας ανακρίβειες και αποκρύπτοντας την αλήθεια – εξυπηρετούν με δόλιο τρόπο τα σχέδια τους, να προκαλέσουν δηλαδή σύγχυση στα μέλη μας και πιθανότατα να θέσουν σε κίνδυνο το δικό μας σκοπό. Ο Σύλλογός μας και όλα τα μέλη του Δ.Σ. ενεργούν σύμφωνα με τις αποφάσεις που πήραμε ομόφωνα στη Γενική μας Συνέλευση, με γνώμονα το καλό όλων των συναδέλφων, σύμφωνα με τις αξίες που ... Read More »

Με ρήτρα αυτόματης «διόρθωσης» το νέο Ασφαλιστικό

7515

Του Γιώργου Γάτου Την πρόβλεψη ρήτρας «διόρθωσης» βασικών παραμέτρων του Ασφαλιστικού (όπως των ποσοστών αναπλήρωσης ή και των εισφορών) ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ, της απασχόλησης και των εσόδων των Ταμείων, σχεδιάζει να συμπεριλάβει η κυβέρνηση στο τελικό σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που οριστικοποιείται μέσα στην εβδομάδα. Τη ρήτρα «προσαρμογής» του ύψους των συντάξεων και των εισφορών με βάση τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας και της κοινωνικής ασφάλισης και όχι με τις σχετικές προβλέψεις των Θεσμών ή Διεθνών Οργανισμών, ζήτησαν κορυφαία κομματικά και κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να ληφθούν τόσο καθοριστικές αποφάσεις στη βάση προβλέψεων που ... Read More »

Στην τελική ευθεία η ανακεφαλαιοποίηση

tameio

Οι τελικές διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εγκρίνει τα ενημερωτικά των αυξήσεων κεφαλαίου. Η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου τη δημόσια προσφορά μετοχών σε Ελληνες επενδυτές, με στόχο την άντληση έως και 300 εκατ. ευρώ. Alpha Bank και Eurobank ανακοίνωσαν χθες την κατανομή των μετοχών, με τη δεύτερη να προχωρά, στο πλαίσιο του LME, σε μετατροπή μόνο του 50% των senior bonds, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση στην αγορά χρήματος βραχυπρόθεσμα. Τη μετατροπή των ομολόγων πραγματοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς. ΠΕΙΡ Με την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η ... Read More »