Επικαιρότητα

481 εκατ. θα κοστίσει στους καταναλωτές η αύξηση ΦΠΑ στο 24%, εκτιμά η ΕΣΕΕ

21515

Ισχυρό πλήγμα στην τσέπη των καταναλωτών και ταυτόχρονα και σε τέσσερις βασικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, το εμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές, αναμένεται να επιφέρει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% που βρίσκεται σήμερα σε 24% από την 1η Ιουνίου 2016. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η επιβάρυνση των καταναλωτών λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στον κλάδο του εμπορίου υπολογίζεται σε 402 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η αύξηση της τελικής τιμής σειράς προϊόντων, ως αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής του συντελεστή ΦΠΑ, θα προκαλέσει μείωση της ζήτησης και επομένως του ... Read More »

Ονειρο η σύνταξη για νέους 20-34 ετών

waiting_queue

Μέχρι τα βαθιά γεράματά τους εκτιμά το 16% των νέων Ελλήνων ηλικίας μεταξύ 20-34 ετών ότι θα εργάζεται, σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup για τη γενιά των Millennials. Οι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (συνολικά 9.000 Millennials, καθώς και 1.500 υπεύθυνοι προσλήψεων από 25 χώρες) εκτιμούν ότι θα εργάζονται σε ηλικία άνω των 65, ενώ το 27% πιστεύει ότι θα εργάζεται στην ηλικία άνω των 70 και το 12% αναφέρει ότι πιθανότατα θα δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει το 16%. Υπάρχει βέβαια και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 31% που ευελπιστεί ότι θα ... Read More »

Προς νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

590_f5293740e4640d50722187111708f4a6 21 5 15

Νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία εξετάζει το υπουργείο Εργασίας και -σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο- η νέα ρύθμιση θα βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών και θα είναι σε άλλη λογική από τη ρύθμιση που ίσχυε πέρυσι. Ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι η περσινή ρύθμιση έθετε γενικές προϋποθέσεις για την ένταξη των οφειλετών στο σύστημα αποπληρωμής, αλλά είχε ως αποτέλεσμα να ευνοούνται οφειλέτες που δεν χρειάζονταν διευκόλυνση, ενώ αντίθετα πλήττονταν αδύναμοι οικονομικά οφειλέτες οι οποίοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν. Σύμφωνα με την έκθεση του πρώτου τριμήνου του ΚΕΑΟ, στο τέλος Μαρτίου 2016 το ... Read More »

Πλούσια η προίκα του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων

ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ 15

Την άμεση μεταβίβαση των δημόσιων επιχειρήσεων ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ στη νέα Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η οποία θα δραστηριοποιείται ως θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), περιλαμβάνει ένα εκ των παραρτημάτων του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή. Με το ίδιο παράρτημα, σε επόμενο διάστημα θα μεταβιβασθούν στην ΕΔΗΣ η ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ η ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό, η Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. και η ΔΕΗ, ΔΕΗ καθώς και ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων του Δημοσίου. Το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή, υποχρεώνοντας τους αρμόδιους υπουργούς να παράσχουν εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις ... Read More »

Τροπολογία για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

20315

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10:14 Τροπολογία για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Να διαχειριστεί… πολιτικά το κοινωνικό κόστος που προκαλεί η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καταθέτοντας τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία καθορίζονται οι όροι της δεύτερης φάσης για την πιλοτική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Πρόκειται για τη μετονομασία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο σύμφωνα με τα όσα έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές, θα πρέπει από τον Ιούνιο να εφαρμοστεί σε 30 δήμους της χώρας. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την καθολική ... Read More »

Ποιους «καίει» ο νέος ΕΝΦΙΑ – Διπλό «χαράτσι» για πάνω από 600 χιλιάδες ιδιοκτήτες

enfia 1

«Φορο-σοκ» σε περισσότερους από 600.000 φορολογούμενους που διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ προκαλούν οι ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Οι φορολογούμενοι αυτοί, όταν θα λάβουν το νέο «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ ύψους 4 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά η ΠΟΜΙΔΑ, μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα διαπιστώσουν ότι το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος για την ακίνητη περιουσία θα είναι υπέρογκα «φουσκωμένο» σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2015, παρά τη μείωση που έγινε στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ο φόρος που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ... Read More »