Επικαιρότητα

ΟΑΕΔ: Έρχονται 6.788 νέες προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους και εγγειοβελτιωτικά έργα

%ce%bf%ce%b1%ce%b5%ce%b4-1

Άμεσα αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ το πρόγραμμα επανένταξης μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας (Νέα Γενιά Κοινωφελούς Εργασίας) σε 34 Δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika news πρόκειται για τη β’ φάση της Κοινωφελούς Εργασίας και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει προς το τέλος Σεπτεμβρίου με 6.317 ωφελούμενους ανέργους εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ. Αντικείμενο της Δράσης είναι η δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης προσωπικού σε Δήμους – Θύλακες Υψηλής Ανεργίας σε έναν κύκλο συνολικής διάρκειας 8 μηνών και έχει ως διττό στόχο αφενός την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ... Read More »

Ασφαλιστικό: Oλες οι αλλαγές για συντάξεις, εισφορές και επικουρικές

axtsioglou1-thumb-large

Αναλυτικός οδηγός για τον νόμο Αχτσιόγλου, που δημοσιεύθηκε πλέον σε ΦΕΚ. Τι προβλέπουν οι διατάξεις για το ασφαλιστικό, ποιες ρυθμίσεις αλλάζουν και τι ισχύει πλέον για τον ΕΦΚΑ. Μία προς μία και οι αλλαγές για τα άτομα με αναπηρία. Νέες ασφαλιστικές ρυθμίσεις, που κατά κύριο λόγο διευκρινίζουν και διορθώνουν αντίστοιχες ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου ή διατάξεων που ίσχυαν εδώ και χρόνια, περιλαμβάνει ο τελευταίος νόμος Αχτσιόγλου που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες μέρες σε ΦΕΚ. Παράλληλα, και παρότι πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες μετά από διαβούλευση με το υπουργείο Εργασίας, τον υπουργό Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκη και ... Read More »

Πήρε ΦΕΚ ο νόμος για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό – Οι αλλαγές στον ΟΓΑ

axtsioglou-650_1

Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ο νέος νόμος (ν.4488) για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Οι νέες αρμοδιότητες του ΟΓΑ. Ξεχωρίζει η αλλαγή στις αρμοδιότητες του ΟΓΑ, που αποκτά την ευθύνη της διαχείρισης όλων των προνοιακών, η αυστηροποίηση των ποινών της εργατικής νομοθεσίας για παραβάσεις των εργοδοτών, το δικαίωμα έκδοσης διαταγής πληρωμής που αποκτούν οι εργαζόμενοι για καθυστερούμενες αποδοχές και ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Οι κυριότερες αλλαγές που περιλαμβάνει είναι οι εξής: Ασφαλιστικό - Για να συμπληρωθούν τα πέντε έτη που απαιτούνται για να προκύψει το συντάξιμο ποσό, για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως το 2021, θα ... Read More »

%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-2

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24ηωρη Πανελλαδική Απεργία ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΠΕΤΕ  Αρ. 57 / 18-09-2017   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, Ο Σύλλογός μας συμμετέχει και στηρίζει την 24ωρη Πανελλαδική απεργία της 21ης Σεπτεμβρίου, με θέμα τη βιωσιμότητα και την προοπτική του ΛΕΠΕΤΕ και του ΤΥΠΕΤ. Πάγια θέση μας είναι ότι όλες οι Διοικήσεις της Τράπεζας πρέπει να σέβονται τους θεσμούς και τους κανονισμούς που βρήκαν και ισχύουν επί δεκαετίες στην Τράπεζα, δημιουργήθηκαν με τους αγώνες των προκατόχων μας και διατηρούνται με τις εισφορές όλων μας. Θεωρούμε ότι μέλημά τους πρέπει να είναι – αν όχι ... Read More »

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για τα εργασιακά, ασφαλιστικό – Οι σημαντικότερες διατάξεις

ergasiaka

Παραθέτουμε μερικές από τις πιο σημαντικές διατάξεις Ι. Αλλαγές στο ΕΡΓΑΝΗ – ΟΠΣ ΣΕΠΕ ►Προβλέπεται η υποχρεωτική επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου αποδεικτικού της ταυτοπροσωπίας εγγράφου, από τους ευρισκόμενους στο χώρο εργασίας, εφόσον αυτό τους ζητηθεί κατά την διάρκεια ελέγχου από επιθεωρητές εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Οι προβλεπόμενες κυρώσεις για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας επιβάλλονται (πέραν του εργοδότη που ισχύει) και σε οποιονδήποτε τρίτο αρνείται την είσοδο και πρόσβαση ή την παροχή στοιχείων ή πληροφοριών κ.λπ. κατά τη διάρκεια ελέγχου (βλ. άρθρο 31). Έναρξη ισχύος: Οι νέες διατάξεις του άρθρου 31 ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στο ... Read More »

Tι θα κρίνει τη λήψη νέων μέτρων το 2018

2018

Η χθεσινή παραδοχή κορυφαίου στελέχους του Υπουργείου Οικονομικών ότι μπορεί να χρειαστούν νέα μέτρα το 2018 καθώς ο στόχος του Πρωτογενούς Πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ είναι πάρα πολύ υψηλός και υπάρχουν αποκλίσεις στα φορολογικά έσοδα, ήταν ένα σήμα με πάρα πολλούς αποδέκτες, εντός και εκτός συνόρων. Κατέστησε σαφές ότι είναι δεδομένη η δέσμευση της κυβέρνησης για τήρηση των στόχων του μνημονίου και ότι μόνο για φέτος θεωρείται εφικτός ο στόχος (1,75% του ΑΕΠ), σε βαθμό μάλιστα που εκ των προτέρων συζητείται με τους θεσμούς ο τρόπος με τον οποίο θα διανεμηθεί το υπερ-πλεόνασμα. Έγινε σαφές ότι αυτή τη φορά ... Read More »