Επικαιρότητα

Οι προβλέψεις για συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό

oura

Σύγχυση επικρατεί στους κόλπους των ασφαλισμένων αναφορικά με τις παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, καθώς διαβάζοντας κανείς το «e-mail Βαρουφάκη» αναγνωρίζει σε αυτό μέτρα για τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς μάλιστα να καταφέρει να «κλείσει» τη συμφωνία, καθώς η τρόικα επέμενε για ακόμη περισσότερα. Αν και στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το «e-mail Χαρδούβελη ανατράπηκε», το νέο κείμενο της συμφωνίας περιέχει αρκετά κοινά θέματα, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, οι ενοποιήσεις ταμείων και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Συγκεκριμένα: • Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να κλείσει κάθε πόρτα που οδηγεί στην πρόωρη ... Read More »

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΣΕΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

gsee

26.2.2015: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ της ΓΣΕΕ Είχαμε την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας όπου ετέθησαν αρκετά ζητήματα αλλά προσπαθήσαμε να εστιάσουμε στα επείγοντα που είναι η επαναρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών σχέσεων και βεβαίως μέσω αυτού, του κατώτερου μισθού που όπως γνωρίζετε με βίαιο και νομοθετικό τρόπο είχε μειωθεί. Ο υπουργός μας έδωσε ένα γενικό περίγραμμα προθέσεων στα πλαίσια μια δημιουργικής ασάφειας όπως είναι και η συμφωνία με τους δανειστές. Περιμένουμε στο προσεχές διάστημα ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες εκείνες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα επανασυστήσουν το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και βεβαίως στην κατεύθυνση αυτή ... Read More »

Γιατί «σπάνε» το κεφάλι τους οι τραπεζίτες

euro 1

Στη δυσκολότερη εξίσωση έχει εξελιχθεί για τις τράπεζες η παραδοσιακή δουλειά τους που δεν είναι άλλη από τη χορήγηση δανείων. Με τις πολιτικές εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους που θα κρίνονται συνεχώς στην πράξη μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, οι χορηγήσεις προς την πραγματική οικονομία δύσκολα θα ξεφύγουν από τον «πάγο», αναγκάζοντας τράπεζες και επιχειρήσεις να βαδίζουν σε «ισορροπίες τρόμου». Οι τραπεζίτες περιγράφουν το «τρίγωνο της… αγωνίας» που έχει διαμορφωθεί πίσω από τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις με τρεις λέξεις: καταθέσεις – επισφάλειες – χορηγήσεις. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που έχει δημιουργηθεί ξεκινώντας από τις ... Read More »

Ξαναζεσταίνουν τα επιχειρηματικά σχέδια για το 2015 οι ελληνικές τράπεζες

1

Εισροές καταθέσεων 700 εκατ. ευρώ σημειώθηκαν προχθές στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Αν και η εισροή αυτή μπορεί να είναι συγκυριακή λόγω της καταβολής των συντάξεων, εντούτοις η ανακοπή του κύματος των εκροών μετά τη συμφωνία στο Eurogroup επέτρεψε χθες στην ΕΚΤ να αναβάλει για την ερχόμενη εβδομάδα την επανεξέταση του ορίου για τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι το όριο του ELA έχει φτάσει τα 68,3 δισ. ευρώ. Η σταθεροποίηση του κλίματος, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup και την έγκριση της αίτησης για επέκταση του προγράμματος για 4 μήνες, ... Read More »

Ετοιμάζονται για το 2015 δύο ασφαλιστικοί νόμοι με στόχο τη βιωσιμότητα

asfalistiko1

Νέα, μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση εντός του 2015 προαναγγέλλει μιλώντας στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, με στόχο την ενίσχυση του βιώσιμου, κοινωνικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος. Οι νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό κρίνονται επιβεβλημένες, καθώς, εκτός από τα προβλήματα ταμειακής ρευστότητας τα οποία η νέα ηγεσία προτίθεται να αντιμετωπίσει με «ενέσεις» που θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού και μέτρα αύξησης των εσόδων, υπάρχει διαπιστωμένο πρόβλημα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, με βαθιές τομές στο σύστημα. Η αναγκαιότητα νέων παρεμβάσεων επανέρχεται στο προσκήνιο και από τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς αφενός ... Read More »

Εθνική Τράπεζα: Νέο CEO αναζητά η κυβέρνηση

NBG

Δεν πέρασε το τεστ καταλληλόλητας ο κ. Γ. Μιχελής. Καταρχήν έγκριση για την κα Λούκα Κατσέλη η οποία όμως θα περιμένει την επιλογή νέου προσώπου για τη θέση του CEO και την έγκριση του από τον Μηχανισμό Ενιαίας Εποπτείας. Read More »