Επικαιρότητα

Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι θα υποστούν δραματικές περικοπές (παραδείγματα)

590_f5293740e4640d50722187111708f4a6 21 5 15

Στο στόχαστρο ξαναμπαίνουν, αυτή τη φορά για να… πληρώσουν τα «ισοδύναμα» για να μη μειωθούν οι χαμηλές συντάξεις και το ΕΚΑΣ, περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι που, μετά τις περικοπές των δύο πρώτων Μνημονίων, εξακολουθούν να έχουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) πάνω από 1.000 ή 1.500 ευρώ. Τη συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων που την τελευταία πενταετία «σήκωσε», μέσω των γνωστών -και αμφισβητούμενων από ένα σημείο και μετά ως προς τη συνταγματικότητά τους- περικοπών, το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, «στοχοποιούν» τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως «έχοντες». Και, κατά συνέπεια, ως υποψήφιους «χρηματοδότες» ... Read More »

Αφορολόγητο όριο μόνο με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών

ΚΑΡΤΕΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ

Μόνο όσοι συγκεντρώνουν αποδείξεις μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών θα έχουν αφορολόγητο όριο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, επιβεβαίωσε το χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ» μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, αφού τόνισε ότι και οι ιατρικές δαπάνες θα αναγνωρίζονται εφόσον πραγματοποιούνται με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Συγκεκριμένα ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι: «για το 2015 εξακολουθούμε να τις συγκεντρώνουμε αλλά για το 2016 εξετάζεται το να «χτίζεται» το αφορολόγητο μόνο με τη χρήση πλαστικού χρήματος και μόνο με αυτόν τον τρόπο να αναγνωρίζονται άλλες δαπάνες, όπως οι ιατρικές». Επισήμανε μάλιστα ότι οι γιατροί κατάφεραν με ευκολία να ενταχθούν στο σύστημα ... Read More »

Οι αλλαγές του Ν. 4336/2015 στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε ασφαλισμένους ιδιωτικού τομέα

ικα

Ο νόμος 4336/2015 (ΦΕΚ Α 94 της 14/08/2015) επιφέρει αλλαγές στα όρια ηλικίας πρόωρης και πλήρους συνταξιοδότησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, στον ιδιωτικό τομέα εντάσσονται τα ασφαλιστικά ταμεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, δηλαδή του ΙΚΑ και των πρώην ΔΕΚΟ. Εντάσσεται επίσης και το ασφαλιστικό ταμείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι κατηγορίες συντάξεων που θίγονται είναι οι συντάξεις γήρατος όλων των κατηγοριών. Αξιοσημείωτο είναι πως από τη ρύθμιση δεν εξαιρούνται προς το παρόν δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας, όπως και δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου. Δεν θίγονται από τις διατάξεις του νέου νόμου οι συντάξεις ασφαλισμένων που εντάσσονται στις κατηγορίες με ασφάλιση ... Read More »

Σοκ στις συντάξεις: Παράθυρο για νέα αύξηση στα όρια ηλικίας πέραν των 67 ετών

155152

Εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας, η πρώτη εγκύκλιος σε σχέση με το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο. Στην εγκύκλιο αναφέρονται οι μεταβολές στα καταβαλλόμενα ποσά σύνταξης λόγω γήρατος για όσους συνταξιοδοτούνται από 1.7.2015 και μετά, καθώς και στα όρια ηλικίας, όπως προβλέπονται από το μνημόνιο. Σταδιακά αυξάνονται τα όρια ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης, έτσι ώστε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη από 01.01.2022 να είναι το 62ο έτος της ηλικίας (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης). Δηλαδή παραμένει “ανοικτό” ... Read More »

Έρχεται θύελλα αλλαγών στο συνταξιοδοτικό

suntaksiouxoi-suntakseis-ika

Mε προαναγγελία… θυέλλης ισοδυναμεί η πρώτη εγκύκλιος για την εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών διατάξεων που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος. Μπορεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος να μη λύνει πρακτικά ερωτήματα και ουσιαστικά να προετοιμάζει το έδαφος για την έκδοση σειράς νέων εγκυκλίων, ωστόσο αποτελεί υπενθύμιση του τι… έρχεται. Για πρώτη φορά θα αποδοθούν συντάξεις οι οποίες μπορεί να πέσουν και κάτω από τα 300 ευρώ τον μήνα, καθώς από τον Αύγουστο και μετά, οπότε ψηφίστηκε ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος του μνημονίου, έπαψε να ισχύει στην πράξη η κατώτερη σύνταξη (σ.σ.: 486 ευρώ στο ΙΚΑ), τουλάχιστον για όσους θα βγουν ... Read More »

Συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου με φορείς εργαζομένων και εργοδοτών

26315

Τη συμφωνία για παράταση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου, μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών, χαιρέτισε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο και με τις δο πλευρές. «Αυτό θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε στο ενδιάμεσο να νομοθετήσουμε ούτως ώστε να επανέλθει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να ξαναγυρίσει η Ελλάδα σε αυτό που αποτελεί την ευρωπαϊκή κανονικότητα στο χώρο των εργασιακών σχέσεων, τη δυνατότητα δηλαδή των κοινωνικών συνομιλητών αυτοί να συναποφασίζουν τα θέματα τα σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς και τους υπόλοιπους όρους ... Read More »