Επικαιρότητα

Stress tests: Από τις 51 τράπεζες 14 θα χρειαστούν 50-60 δισ. ΑΜΚ – Πολύ περίεργος ο τρόπος παρουσίασης από ΕΚΤ

STRESS TEST

Αν αποφασιστεί να αποκαλυφθεί το κεφαλαιακό πρόβλημα τότε και οι γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να χρειαστούν άλλα 25 δισεκ. Από τις 51 τράπεζες που συμμετέχουν στα stress tests της ΕΚΤ εκτιμάται ότι στο δυσμενές σενάριο θα χρειαστούν 50-60 δισεκ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν περίπου 14 τράπεζες. Με βάση πηγή στην Mediobanca οι 5 Ιταλικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στα stress tests ίσως χρειαστούν 30-34 δισεκ. εκ των οποίων 7 δισεκ. η Unicredit ενώ προφανώς στόχος είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος που ονομάζεται Monte Dei Paschi. Οι αρχικές εκτιμήσεις ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των Ιταλικών τραπεζών θα περιοριστούν στα 8-9 δισεκ. ... Read More »

Ετοιμες από τη Δευτέρα οι τράπεζες για τη χαλάρωση των capital controls- Με αναδρομική ισχύ οι αλλαγές

trapezes-capital-708_6

Από τη Δευτέρα θα είναι έτοιμες οι τράπεζες να εφαρμόσουν με αναδρομική ισχύ από τις 22 Ιουλίου, όλες τις αλλαγές στα capital controls. Οπως ανακοινώθηκε από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, έως τη Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016, οι τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μηχανογραφικές προσαρμογές των συστημάτων τους προκειμένου να ικανοποιήσουν, με αναδρομική ισχύ από 22 Ιουλίου 2016, όλες τις άρσεις των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στις μεταφορές κεφαλαίων, που υιοθετήθηκαν με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Τα συστήματα των τραπεζών μελών της ΕΕΤ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχουν ήδη προσαρμοστεί, από την Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016, προκειμένου ... Read More »

Προσπαθεί η ΤτΕ ώστε νέος CEO στο ΤΧΣ να είναι Έλληνας

ΕΤΕ 1

Ο Μυλωνάς ΕΤΕ «πιέζεται» για Πειραιώς και ο CEO της Attica bank Οι διοικητικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος βρίσκονται στο ζενίθ ωστόσο οι διεργασίες είναι συνεχείς μέχρι ότου οριστικοποιηθεί η νέα ανθρωπογεωγραφία του κλάδου. Οι αλλαγές πρέπει να έχουν νομικά εγκριθεί στις επόμενες ημέρες αλλά η υλοποίηση τους θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016. Με βάση πολύ έγκυρες πληροφορίες 1)Για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ προωθούν έλληνα και όχι τον Πολωνό Belka ή γερμανό τραπεζίτη. Δεν είναι μόνο η αναφορά στην προκήρυξη του διαγωνισμού να γνωρίζει ελληνικά  αλλά φαίνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ... Read More »

Με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου η «λυπητερή» για τους τραπεζοϋπαλλήλους

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Στόχος είναι να μην συγκεντρώνονται πολλά αναδρομικά, καθώς οι μειώσεις ισχύουν από 1η Ιουνίου Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εγκύκλιοι για να εφαρμοστούν τα νέα πλαφόν και ο επανυπολογισμός των προσυνταξιοδοτικών παροχών των τραπεζουπαλλήλων. Στόχος είναι να μην συγκεντρώνονται πολλά αναδρομικά, καθώς οι μειώσεις ισχύουν από 1η Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές δεν θα ενσωματωθούν στην πληρωμή του Αυγούστου και αναμένεται να κάνουν «πρεμιέρα» με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου. Οι παροχές 11.000 τραπεζουπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ) επανυπολογίζονται ... Read More »

Μετά το φιάσκο του νόμου για τα ΔΣ των τραπεζών οι δανειστές εξετάζουν βελτιώσεις

ΤΡΑΠΕΖΑ

Oι διορθώσεις και όχι ριζικές αλλαγές στον ελληνικό νόμο για τα διοικητικά συμβούλια θα έχουν ως στόχο να…βολέψουν ορισμένους που δεν μπορούν να βολευτούν γιατί δεν εμπίπτουν στον ελληνικό νόμο. Μετά το φιάσκο, γιατί περί φιάσκου πρόκειται ο νόμος για τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών….οι δανειστές φαίνεται να επεξεργάζονται ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα μπορούσαν – όχι άμεσα – αλλά σε επόμενη φάση να υπάρξουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις αρχικώς και σε μεταγενέστερη φάση να αλλάξουν ακόμη και παράμετροι του νόμου. Οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί να υλοποιηθούν….θα υλοποιηθούν αλλά μπορούν να υπάρξουν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις για ... Read More »

Το σχέδιο αφελληνισμού των ελληνικών τραπεζών

ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΧΕΔΙΟ

Είναι γνωστό ότι με τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015 η Ελλάδα παρέδωσε στους δανειστές όχι μόνο τα λεγόμενα «ασημικά» της, αλλά σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Ο μηχανισμός είναι απλός: εκτός από το σύνολο της περιουσία του Δημοσίου που περνά ως εγγύηση στο Υπερταμείο που επιβάλλεται να δημιουργηθεί -παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, ακριβώς για να μην αποκαλυφθεί και στον πλέον αδαή ότι σ’ αυτό το Υπερταμείο η Ελλάδα απλά θα είναι παρατηρητής- στη συμφωνία τις 13ης Ιουλίου περιλαμβάνεται και η «παράδοση» των ελληνικών τραπεζών. Τα κλειδιά για τον απόλυτο έλεγχο των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας τα ... Read More »