Επικαιρότητα

Παράκαμψη του ΣτΕ για την πώληση του «Αστέρα» εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ

23415

Σχέδιο παράκαμψης των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης επεξεργάζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Η διοίκηση του Ταμείου, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), βρίσκεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τον προτιμητέο επενδυτή προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα βάσει της οποίας θα προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που συζητείται στοχεύει στην αλλαγή προσέγγισης της οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής. Το σχέδιο πλέον προβλέπει τη σύνθετη ανάπτυξη του ακινήτου, περιλαμβάνοντας δηλαδή την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων και κατοικιών. Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η ανάπτυξη της περιοχής βασίζεται στη ... Read More »

Ολες οι αλλαγές στους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

26315

Ελάχιστο κατώτατο μισθό 650 ευρώ και ημερομίσθιο 29,05 ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν από την 1η Οκτωβρίου οι επιχειρήσεις (και να προβλέπουν, ως «μίνιμουμ» ύψος αμοιβής, ανεξαρτήτως ηλικίας, οι συλλογικές συμβάσεις) αν οι κοινωνικοί εταίροι δεν συμφωνήσουν, έως τότε, την καταβολή προσαυξήσεων για τις τριετίες – πολυετίες, ενώ στον… αέρα θα βρεθούν οι νέοι κανονισμοί εργασίας που έχουν υπογραφεί σε ΔΕΚΟ και τράπεζες από το 2012 και μετά. Τους δύο αυτούς κινδύνους «κρύβει», σύμφωνα με τον οικονομολόγο Χρ. Ιωάννου και τον εργατολόγο Γ. Καρούζο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την «αποκατάσταση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της μεσολάβησης και ... Read More »

Οι Ελληνες, από τους πιο σκληρά εργαζόμενους

22415

Μια μελέτη του ΟΟΣΑ έρχεται να καταρρίψει το μύθο του Ελληνα τεμπέλη που κοροϊδεύει τους εργαζόμενους στη Γερμανία και τους παίρνει τα λεφτά. Αλλά και να αποδείξει ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι Ευρωπαίοι που εργάζονται πολύ λιγότερο. Οι Ελληνες βρίσκονται στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τους πιο σκληρά εργαζόμενους λαούς, ενώ οι «αντίπαλοί» μας Γερμανοί και Ολλανδοί είναι… ουραγοί. Η μελέτη του ΟΟΣΑ και η κατάταξη των χωρών έγινε με βάση τις ώρες πραγματικής εργασίας με τον αριθμό των απασχολούμενων στην κάθε χώρα. Σκληρότερα εργαζόμενοι από όλους είναι οι Μεξικανοί και στη δεύτερη θέση οι Νοτιοκορεάτες. Την πρώτη πεντάδα ... Read More »

«Ξεκλειδώνουν» τρία προγράμματα προσλήψεων για 42.000 ανέργους – Όλες οι λεπτομέρειες

214154

Τρία νέα προγράμματα απασχόλησης ετοιμάζονται να «τρέξουν» εντός του Μαΐου και αναμένεται να να δώσουν δουλειά σε 42.000 ανέργους. Τα δύο πρώτα είναι με το συνδυασμό «κατάρτισης και απασχόλησης» και απευθύνονται σε 23.000 ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών. Με το ένα θα απασχοληθούν στον τουρισμό 8.000 άνεργοι ενώ με το δεύτερο άλλοι 15.000 άνεργοι σε επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας, λιανικού εμπορίου, πληροφορικής, καθώς και σε εταιρίες του πρωτογενούς τομέα με εξωστρεφή προσανατολισμό. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου και θα προβλέπεται μεγαλύτερη επιδότηση για τους ανέργους. Τον Μάιο θα προκηρυχθεί και το δεύτερο πακέτο κοινωφελούς εργασίας με 19.000 ... Read More »

Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

214153

Την επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Οι βασικές ρυθμίσεις αφορούν τη μετενέργεια των συμβάσεων, την επεκτασιμότητα αλλά και τον ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Συγκεκριμένα, το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις -που έχει αναλυτικά παρουσιάσει το «Εθνος της Κυριακής»- προβλέπει τα εξής: 1 Είδη συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τα είδη των συλλογικών συμβάσεων είναι: η εθνική γενική (που αφορά τους εργαζόμενους όλης της χώρας), οι κλαδικές, οι επιχειρησιακές, οι ομιλικές συμβάσεις (που καθιερώνονται σε επίπεδο ομίλων), οι εθνικές ομοιοεπαγγελματικές (αφορούν εργαζόμενους ορισμένου επαγγέλματος σε όλη τη χώρα) και οι τοπικές ομοιοεπαγγελματικές. ... Read More »

Υπ. Εργασίας: Διασφαλισμένες μέχρι το τελευταίο ευρώ οι συντάξεις – Εξασφαλισμένη η ρευστότητα των ταμείων

214152

Η ρευστότητα των ταμείων είναι εξασφαλισμένη όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια Διαψεύδει κατηγορηματικά το υπουργείο Εργασίας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την «δεινή» οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση “η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών είναι απολύτως διαχειρίσιμη και δεν εμπνέει καμία ανησυχία”. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι η ρευστότητα των ταμείων είναι εξασφαλισμένη όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια . Αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των ταμείων, τότε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα δώσει λύση, ... Read More »