Επικαιρότητα

Πλούσια η προίκα του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων

ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ 15

Την άμεση μεταβίβαση των δημόσιων επιχειρήσεων ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ στη νέα Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η οποία θα δραστηριοποιείται ως θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), περιλαμβάνει ένα εκ των παραρτημάτων του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή. Με το ίδιο παράρτημα, σε επόμενο διάστημα θα μεταβιβασθούν στην ΕΔΗΣ η ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ η ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό, η Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. και η ΔΕΗ, ΔΕΗ καθώς και ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων του Δημοσίου. Το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή, υποχρεώνοντας τους αρμόδιους υπουργούς να παράσχουν εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις ... Read More »

Τροπολογία για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

20315

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 10:14 Τροπολογία για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Να διαχειριστεί… πολιτικά το κοινωνικό κόστος που προκαλεί η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καταθέτοντας τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία καθορίζονται οι όροι της δεύτερης φάσης για την πιλοτική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Πρόκειται για τη μετονομασία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο σύμφωνα με τα όσα έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές, θα πρέπει από τον Ιούνιο να εφαρμοστεί σε 30 δήμους της χώρας. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, μάλιστα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την καθολική ... Read More »

Ποιους «καίει» ο νέος ΕΝΦΙΑ – Διπλό «χαράτσι» για πάνω από 600 χιλιάδες ιδιοκτήτες

enfia 1

«Φορο-σοκ» σε περισσότερους από 600.000 φορολογούμενους που διαθέτουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ προκαλούν οι ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Οι φορολογούμενοι αυτοί, όταν θα λάβουν το νέο «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ ύψους 4 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά η ΠΟΜΙΔΑ, μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα διαπιστώσουν ότι το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος για την ακίνητη περιουσία θα είναι υπέρογκα «φουσκωμένο» σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ του 2015, παρά τη μείωση που έγινε στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ο φόρος που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ... Read More »

Σύνταξη στα 50 για άνδρες με ανήλικο τέκνο και 25 χρόνια ασφάλιση το 2010

waiting_queue 2

Σύνταξη δικαιούνται οι άνδρες που έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους με 25 χρόνια ασφάλισης το 2010 κι έχουν ανήλικο τέκνο ή ανάπηρη σύζυγο, σύμφωνα με την υπ” αριθμ. 790/2016 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι Σύμβουλοι του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκριναν ότι το δικαίωμα αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα για τις γυναίκες, πρέπει να επεκταθεί και στους άνδρες για λόγους συνταγματικής ισότητας. Συγκεκριμένα η διάταξη του άρθρου 56 παρ. 1 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα θεσπίζει το 50ό έτος ως όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων που είναι μητέρες με ανήλικα τέκνα ή ανίκανα παιδιά κατά ποσοστό ... Read More »

Από Ιούνιο θα πέσουν τα πρώτα… μαχαίρια στις συντάξεις

ASFALISTIKO

Σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να προλάβουν τις ασφυκτικές ημερομηνίες του νέου νόμου, αποδύονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, καθώς τα πρώτα… μαχαίρια αναμένεται να πέσουν τον Ιούνιο με την καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου. Σύμφωνα με τον νόμο, οι περικοπές θα έπρεπε να εφαρμοστούν στις συντάξεις Ιουνίου, που θα καταβληθούν το αργότερο έως τις 31 Μαΐου, όμως οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι δεν είναι έτοιμες, με αποτέλεσμα οι μειώσεις να περάσουν στις συντάξεις Ιουλίου, με ενσωματωμένες τις περικοπές από 13 Μαΐου και μετά. Ηδη, για το ΕΚΑΣ, το υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να ξεκινήσει τις περικοπές από την επόμενη πληρωμή, ... Read More »

Στα 25,6 δισ. οι ζημίες των επιχειρήσεων την πενταετία 2010-2014

21515

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 09:05 Στα 25,6 δισ. οι ζημίες των επιχειρήσεων την πενταετία 2010-2014 ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Βαρύ τίμημα πλήρωσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις στα «πέτρινα χρόνια» της ύφεσης. Αθροιστικά, οι συνολικές ζημίες της περιόδου 2010-2014 ανήλθαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 25,6 δισ. ευρώ. Σε αυτό το νούμερο δεν συμπεριλαμβάνονται τα 60 δισ. ευρώ ζημία που είχαν οι τράπεζες σε 4 οικονομικές χρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2008-2013 το ΑΕΠ της Ελλάδας κατέγραψε απώλειες της τάξης του 26%, που αντιστοιχεί σε μείωση του ΑΕΠ κατά 40,089 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά η ICAP Group άντλησε μέσα από τη βάση δεδομένων της τα συγκεντρωτικά ... Read More »