Επικαιρότητα

Επιμένει το ΔΝΤ: Μόνο με ελάφρυνση του χρέους η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση

dnt-1

«Δεν προκύπτει από κάπου ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς αισθητή ελάφρυνση τους χρέους της. Η άποψη αυτή του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει» δήλωσε ο διευθυντής του Τομέα Χρηματοπιστωτικών Ερευνών του ΔΝΤ Τομπίας Άντριαν, στο γερμανικό περιοδικό Focus. Παράλληλα, επεσήμανε την ελλιπή συμμόρφωση των χωρών τού Συμφώνου Σταθερότητας και ζήτησε μεγαλύτερη δημοσιονομική πειρθαρχία. «Είναι ένα θεμελιώδες πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το γεγονός ότι δεν μπορούν να πιεσθούν τα κράτη-μέλη να τηρούν τους κανόνες του κρατικού προϋπολογισμού» πρόσθεσε. Ο κ. Αντριαν τόνισε, επίσης, ότι οι οικονομικές ανισορροπίες για μεγάλο διάστημα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «δοκιμασία την ... Read More »

«Παράλληλη ασφάλιση»

ine_l_1

Εισαγωγικά Ως χρόνος παράλληλης ασφάλισης νοείται ο χρόνος κατά τον οποίο υπάρχει ταυτόχρονα υποχρέωση ασφάλισης σε 2 ή περισσότερους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Ο όρος παράλληλη ασφάλιση είναι ταυτόσημος με τον όρο πολλαπλή ασφάλιση. Το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την παράλληλη ασφάλιση εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο σε ασφαλισμένους που ασκούν πολλαπλή δραστηριότητα. Μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο Ν. 4387/2016 ίσχυε η εξής διάκριση μεταξύ παλαιών (προ της 1.1.1993) και νέων ασφαλισμένων (μετά την 1.1.1993): Α. Οι παλαιοί ασφαλισμένοι, σε περίπτωση που ασκούσαν δραστηριότητα η οποία υπαγόταν σε 2 ασφαλιστικούς φορείς, ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλίζονται και στους 2 φορείς για τον κλάδο ... Read More »

Σκηνικό ρήξης ξανά – Το ΤΧΣ ζητάει άμεση παραίτηση Θωμόπουλου από ΕΤΕ, βρήκε 3 υποψηφίους, απέρριψε αναπληρωτή CEO

ete1

Αυτά που θα διαβάσετε αποτελούν το νέο παρασκήνιο που διαμορφώνει σκηνικό ρήξης ξανά μεταξύ Εθνικής τράπεζας και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…με υπαιτιότητα όμως του ΤΧΣ. Καυτό είναι το παρασκήνιο περί την Εθνική τράπεζα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το bankingnews εδώ και 10 ημέρες παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και σκόπιμα επέλεξε να μην αναφερθεί στα τεκταινόμενα αποκλειστικά για να μην θεωρηθεί ότι ρίχνει λάδι στην φωτιά. Όμως οι ενέργειες του έσχατου διαστήματος πρέπει να έρθουν στο φως οπότε ότι διαβάσετε είναι απόλυτα ακριβές και δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Όλοι θυμούνται τον πόλεμο που είχε ... Read More »

Capital controls: Ανάληψη 1.800 ευρώ μία φορά το μήνα

cap

Σχέδιο για τη χαλάρωση των capital controls παρουσιάζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στο υπουργείο Οικονομικών και στη Τράπεζα της Ελλάδας, με στόχο να πάρει ανάσα η αγορά. Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο κατατέθηκε ήδη χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προβλέψεις του βασίζονται σε τρεις προτάσεις που πάντως δεν προβλέπουν το άνοιγμα νέων λογαριασμών όπως τουλάχιστον εκτιμάτο κατ” αρχήν. Πάντως αυτό δεν αποκλείει την Τράπεζα της Ελλάδος από το να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία αφού είναι αυτή που θα κρίνει και το κατά πόσον τελικά οι προτάσεις της Ενωσης ή και άλλες συμπληρωματικές θα υλοποιηθούν. Οι προτάσεις στοχεύουν στο να αυξηθεί η ρευστότητα ... Read More »

Στις 26/5 οι 2 ή 3 τελικές προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική, τι κερδίζει η Εθνική; – Προς έγκριση ο νέος αναπληρωτής CEO

ethniki-asfalistiki

Η διοίκηση της Εθνικής υπό τον Λ. Φραγκιαδάκη δεν έχει καμία προκατάληψη όποιος προσφέρει το μεγαλύτερο τίμημα θα πάρει την Ασφαλιστική. Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική. Με στόχο η τελική επιλογή να ληφθεί στις 31 Μαΐου του 2017. Στις 26 Μαΐου η Εθνική τράπεζα αναμένει 2 δεσμευτικές προσφορές από Fosun και το σχήμα στο οποίο συμμετέχει ο Calamos ωστόσο με βάση πληροφορίες δεν θα αποκλειόταν να υποβληθεί και τρίτη προσφορά από ένα εκ των υπολοίπων υποψηφίων. Με ποιο κριτήριο θα επιλεγεί ο αγοραστής της Εθνικής Ασφαλιστικής; Αποκλειστικά με κριτήριο το τίμημα. ... Read More »

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων

%ce%bd%ce%b5%ce%b1

Συνταξιούχους εργαζόμενους δύο ταχυτήτων -ανάλογα με το πότε ξεκίνησε η απασχόλησή τους- δημιούργησε ο πρόσφατος νόμος Κατρούγκαλου. Η τάση μάλιστα είναι να αυξάνονται οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι, λόγω κρίσης και μειώσεων στις συντάξεις. Όπως υπενθυμίζουν Τα Νέα, ο νόμος Κατρούγκαλου, σε περίπτωση που οι συνταξιούχοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν δραστηριότητα ή ιδιότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, προβλέπει ότι οι ακαθάριστες συντάξεις μειώνονται σε ποσοστό 60%. Εάν πρόκειται για εργασία σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, η καταβολή σύνταξης αναστέλλεται για όσο καιρό διαρκεί η παροχή της εργασίας τους. Εφόσον πρόκειται για συνταξιούχους που άρχισαν να απασχολούνται προτού τεθεί σε ισχύ ... Read More »