Επικαιρότητα

Έλληνες τραπεζίτες: Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς ΔΝΤ και ποσοτική χαλάρωση – Θα δοθεί η δόση και η χρεοκοπία θα αποτραπεί

4-%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b6%ce%b5%cf%83-1

Το βασικό σενάριο είναι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει αλλά ελλείψει χρέους και ποσοτικής χαλάρωσης… τα οφέλη για οικονομία και τράπεζες δεν θα είναι ισχυρά. «Η κρισιμότατη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει, όχι όμως στις 20 Φεβρουαρίου αλλά στις 20 Μαρτίου ή το αργότερο Απρίλιο του 2017. Θα συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης μάλλον 20 Φεβρουαρίου και στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία» Στην εκτίμηση αυτή προβαίνουν έλληνες τραπεζίτες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα χρηματοδότηση από το ΔΝΤ το οποίο θα παραμείνει τεχνικός σύμβουλος, με υποσχετική για το χρέος που ωστόσο δεν θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει ... Read More »

2 δισ. € «νέο» χρήμα έκανε φτερά, αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια

kokkina-daneia

Οι εκροές αυτές αφορούν κυρίως το λεγόμενο «νέο» χρήμα, το οποίο -παρά τα capital controls- είναι ελεύθερο περιορισμών. Παράλληλα όμως κόπηκαν «μαχαίρι» και οι νέες καταθέσεις μετρητών. Οι τραπεζίτες αποδίδουν το γεγονός στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που δημιουργείται στους καταθέτες λόγω των καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Παραδέχονται όμως ότι η μείωση των καταθέσεων δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στους φόβους των καταθετών για ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και στη βαρύτατη φορολόγηση, καθώς οι πολίτες χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους για να είναι εντάξει απέναντι στο Δημόσιο. «Οσο δεν κλείνει η αξιολόγηση, ... Read More »

Μάχη με τον χρόνο για τα βιβλιάρια υγείας των ασφαλισμένων

dimosio4-4-thumb-large

Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αποτρέψουν τον ορατό κίνδυνο να βρεθούν εκτός ιατροφαρμακευτικής κάλυψης χιλιάδες ασφαλισμένοι, κυρίως συνταξιούχοι, αποδύονται οι μηχανογραφικές υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, και κάθε πιθανό πρόβλημα στη μετάπτωση από το ένα πληροφοριακό σύστημα στο άλλο για την ηλεκτρονική ανανέωσή της, ενδέχεται να «πετάξει» εκατομμύρια συνταξιούχους και ασφαλισμένους εκτός συστήματος. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στα Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) Αντώνης Κουρούκλης, θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να προσέρχονται σε νοσοκομεία, ιατρεία, ιατρικά κέντρα και κλινικές ... Read More »

Αχτσιόγλου στους FT: Γιατί δεν μπορούμε να δεχθούμε νέες μειώσεις συντάξεων

axtsiogloy1-thumb-large

Στους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω μειώσεις συντάξεων αναφέρεται σε επιστολή της στους Financial Times, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Η επιστολή φέρει τον ενδεικτικό τίτλο «Οι συνταξιούχοι της Ελλάδας ήδη μόλις που έχουν τα προς το ζην» και η κα Αχτσιόγλου αναφέρει ότι απαντά στην επιμονή του ΔΝΤ για περαιτέρω μειώσεις με την ελπίδα «ότι θα ακούσει η Κριστίν Λαγκάρντ». Η υπουργός αμφισβητεί τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η κατηγορία ότι το ελληνικό σύστημα συντάξεων είναι υπέρ το δέον γενναιόδωρο και «στεγνώνει» την ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρει, είναι παραπλανητικό να ισχυρίζεται κανείς ότι ... Read More »

Εισφορά αλληλεγγύης – φωτιά για χιλιάδες φορολογούμενους

141

Θα «καίει» φέτος για χιλιάδες Ελληνες η εισφορά αλληλεγγύης που καλούνται να πληρώσουν. Η διαφορά σε σχέση με πέρυσι θα είναι τεράστια καθώς υπολογίζεται συνολικά το εισόδημα των φορολογουμένων και σε αυτό περιλαμβάνονται ακόμη και επιδόματα, ενώ θα υπολογιστούν και τα τεκμήρια διαβίωσης. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης ακόμη και άτομα με πραγματικό εισόδημα κάτω των 12.000, ενώ λόγω της αλλαγής συντελεστών θα είναι πολλαπλάσιοι οι φόροι για όσους έχουν εισόδημα άνω των 17.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η εισφορά θα επιβληθεί με την εκκαθάριση των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2016. Η βάση υπολογισμού θα είναι ... Read More »

Η Ελλάδα δεν πρέπει να εφαρμόσει «αβάσταχτα» μέτρα

13031

H Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν μια «ισορροπημένη» προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, η οποία θα κρατήσει ακέραιη την Ευρωζώνη, δήλωσε από το Βερολίνο ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μπ. Καζνέβ, μετά από συνομιλίες που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκ. Μέρκελ. «Στηρίζουμε την Ελλάδα, το επανέλαβα αυτό στην Καγκελάριο και διαισθάνθηκα μια ειλικρινή επιθυμία από την πλευρά της να εργαστεί προς μια λύση στην οποία όλοι θα σέβονται τις ευθύνες τους», δήλωσε ο κ. Καζνέβ. Όπως μετέδωσε το Reuters, ο κ. Καζνέβ ανέφερε πως ενώ η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ... Read More »