Επικαιρότητα

Νέος γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών στην Εθνική Τράπεζα ο Ιωάννης Κυριακόπουλος

ete

Ο Ιωάννης Κυριακόπουλος αναλαμβάνει νέος γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Όπως έγινε γνωστό σε σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕ κατά τη συνεδρίαση του την Πέμπτη και κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών, ονόμασε γενικό διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών (CFO) της Τράπεζας και του Ομίλου, τον Ιωάννη Κυριακόπουλο. Ο κ. Κυριακόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα από την 4η Σεπτεμβρίου 2015. http://www.naftemporiki.gr/finance/story/996400/neos-genikos-dieuthuntis-oikonomikon-upiresion-stin-ethniki-trapeza-o-ioannis-kuriakopoulos 28.8.15 Read More »

«Χαλαρώνουν» κι άλλο τα capital controls – Τι αλλάζει

waiting_queue 2

Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, «χαλαρώνουν» κι άλλο τα capital controls. H χαλάρωση συνίσταται στο ότι τροποποιείται για μια ακόμη φορά το ημερήσιο εγκριτικό όριο των ειδικών υποεπιτροπών που λειτουργούν στις τράπεζες. Οι επιτροπές αυτές έχουν επιφορτιστεί με το να εγκρίνουν αιτήματα πελατών τους (νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών) για μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό (για αγορές πρώτων υλών, εισαγωγή προϊόντων κλπ). Με βάση τα νέα όρια, οι μεγάλες τράπεζες (Εθνική Alpha, Πειραιώς και Eurobank) αποκτούν δικαίωμα έγκρισης έως 7 εκατ. ευρώ ημερησίως (σ.σ το όριο ήταν στα 5 εκατ. ευρώ με βάση την προηγούμενη απόφαση ... Read More »

Με έκτακτη κρατική «ένεση» οι συντάξεις σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

suntaksiouxoi-suntakseis-ika

Το κράτος ανέλαβε και πάλι να διασφαλίσει την έγκαιρη καταβολή των συντάξεων στον ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, συνεισφέροντας 188 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα συνήθως. Σύμφωνα με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εργασίας, για το μήνα Σεπτέμβριο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα πάνω από το 50% των αναγκαίων κονδυλίων που απαιτούνται για τις συντάξεις 1,2 εκατομμυρίου συνταξιούχων του ΙΚΑ και 370.000 συνταξιούχων του ΟΑΕΕ που θα καταβληθούν στις 28 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, για το Σεπτέμβριο, η άμεση και έμμεση κρατική χρηματοδότηση θα είναι κατά 130 εκατ. ευρώ αυξημένη στο ΙΚΑ και κατά 58 ... Read More »

Στον υπηρεσιακό υπουργό τα δύσκολα του ασφαλιστικού

21515

Στον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας περνά η… καυτή πατάτα του ασφαλιστικού. Μέσα στον εκλογικό Σεπτέμβριο, ο νέος υπουργός θα κληθεί να αντιμετωπίσει κάποια από τα πλέον «δύσκολα» θέματα όπως είναι η υπογραφή όλων των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων ώστε να «ξεπαγώσει» η έκδοση νέων συντάξεων και να διευκρινιστούν θολά σημεία για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και η εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων, ώστε οι συντάξεις να καταβληθούν στην ώρα τους για τον επόμενο μήνα. Χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, μεταξύ του Γ. Κατρούγκαλου και των διοικητών των ασφαλιστικών οργανισμών λύθηκαν και τα τελευταία… μικροπροβλήματα και εξασφαλίστηκε ... Read More »

Tα 5 «ψαλίδια» στις συντάξεις

waiting_queue 2

Μπαράζ ανατροπών έρχεται στις συντάξεις, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού, ενώ προβλέπεται μεγαλύτερο «πέναλτι» για όσους αποχωρούν πρόωρα. Επίσης, από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου (που καταβάλλεται στο τέλος Αυγούστου) θα υπάρξει μεγαλύτερη εισφορά για υγειονομική περίθαλψη. Tα 5 «ψαλίδια» στις συντάξεις Την επόμενη πενταετία αναμένεται να επηρεαστούν 80.000 ασφαλισμένοι που θα στραφούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση και περίπου 100.000 που θα πάρουν σύνταξη με τα κατώτατα όρια (π.χ. μανάδες). Ο νέος τρόπος υπολογισμού αφορά 70.000 ασφαλισμένους που βγαίνουν φέτος στη σύνταξη, ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων η όποια αλλαγή είναι οριακή. Οσον αφορά στην αύξηση της εισφοράς στην υγειονομική περίθαλψη, το ... Read More »

Τα 11 επικουρικά Ταμεία που ενοποιούνται την 1η Σεπτεμβρίου

214153

Με την ενοποίηση, από την 1η Σεπτεμβρίου, 11 επικουρικών ταμείων – ΝΠΔΔ στο ΕΤΕΑ, ξεκινά η εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου για τις συντάξεις. Την ενοποίηση των Ταμείων προβλέπει η πρώτη, μετά τη ψήφιση του ν. 4336/15, υπουργική απόφαση που σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» συντάχθηκε χθες και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στα επόμενα 24ωρα, έτσι ώστε να μην «χαθεί» η προθεσμία που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Οι επικουρικές συντάξεις θα καταβληθούν και αυτό τον μήνα από τα επιμέρους εντασσόμενα Ταμεία και κλάδους, ενώ έως τον Οκτώβριο θα έχει αποφασιστεί αν θα επιβληθούν ή όχι νέες περικοπές (πέρα ... Read More »