Επικαιρότητα

Οι μισθωτοί αυξάνονται, αλλά οι μισθοί και τα έσοδα του ΙΚΑ μειώνονται

2415

Μόνιμο χαρακτήρα αποκτά η επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην εγχώρια αγορά εργασίας, καθώς και κατά τον Μάιο τα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν αύξηση των ασφαλισμένων μισθωτών, παράλληλα όμως με μείωση του μέσου μισθού και ημερομισθίου. Η νέα πραγματικότητα που παγιώνεται στη μισθωτή εργασία, εκτός από το προφανές αποτέλεσμα της μείωσης των εισοδημάτων για τους απασχολούμενους, επιφέρει και σημαντική μείωση στα έσοδα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, του ΙΚΑ, που αναμένεται να αποτελέσει και τον βασικό πυλώνα της σχεδιαζόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλυτικά, μέσω των στοιχείων που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλονται στο Ιδρυμα, προκύπτει πως ... Read More »

Euler Hermes: Θα πάρει μήνες η άρση των capital controls

30615

«Εξακολουθεί να είναι ευαίσθητο το πολιτικό περιβάλλον στη χώρα αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό για την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα έχει κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να σημειωθεί ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει τις αντιστάσεις και τις αντιδράσεις. Ωστόσο εκτιμούμε ότι δεν θα γίνουν φέτος εκλογές και θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση». Αυτό δήλωσε η οικονομολόγος της Euler Hermes (παγκόσμιος ηγέτης στην ασφάλιση πιστώσεων) για την Ευρώπη Ana Boata απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια παρουσίασης σχετικής ανάλυσης της Euler Hermes σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές εξελίξεις στην Ελλάδα ... Read More »

Μεικτός μισθός 405,16 ευρώ για 531.125 εργαζόμενους

590_f5293740e4640d50722187111708f4a6 21 5 15

Μείωση του μέσου ασφαλιζόμενου μισθού στο ΙΚΑ στα 1.188,37 ευρώ για πλήρη απασχόληση από 1.213,93 ευρώ (-2,10%) και στα 405,16 ευρώ, από 426,56 ευρώ (-5%) για μερική απασχόληση, κατέγραψε το ΙΚΑ μεταξύ του Μαΐου του 2014 και του Μαΐου του 2015. Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία που προέκυψαν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις τις οποίες υπέβαλαν οι εργοδότες, στο διάστημα του ενός χρόνου συνεχίστηκαν οι μειώσεις των μισθών και της μέσης απασχόλησης. Ο αριθμός των ασφαλισμένων – εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης έσπασε το «φράγμα» των 500.000 και αυξήθηκε κατά 13,52% φτάνοντας τους 531.125 από 467.859 ενώ οι εργαζόμενοι με ... Read More »

Κινητοποιήσεων, συνέχεια, για το Ασφαλιστικό

kinitopoiisi

«Ντόμινο» κινητοποιήσεων συνεχίζει να προκαλεί το Ασφαλιστικό, με δικηγόρους και μηχανικούς να απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ οι συμβολαιογράφοι «κλείνουν» τα γραφεία τους από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη. Την ίδια στιγμή, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και εκπέμπει σήμα κινδύνου στην κυβέρνηση για τις τραγικές οικονομικές επιβαρύνσεις που έχουν επιφέρει τα μνημόνια και για τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός λαός. Μάλιστα, δεν παραλείπει να τονίσει ότι «η Ελλάδα πρέπει να παύσει να αποτελεί το οικονομικό πειραματόζωο της Ευρώπης». Παράλληλα, καταγγέλλει ότι «η νομοθέτηση καθ’ υπόδειξη ... Read More »

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

174152

Κλιμακωτές εκπτώσεις ασφαλίστρων για μια τριετία που θα ξεκινούν από 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και θα μειώνονται κατά 1% για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος (ευνοώντας όσους θα δηλώνουν έως 20.000 ευρώ τον χρόνο) προσφέρει η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιστήμονες ως «δώρο» για την έναρξη διαλόγου για το νέο Ασφαλιστικό. Ειδικές εκπτώσεις, στα ακόμη χαμηλότερα εισοδήματα που δηλώνουν όσοι ασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, είναι έτοιμη να δώσει, αντίστοιχα, η κυβέρνηση και στους… αγρότες. Την πρόσκληση απηύθυνε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την άρνηση των επιστημονικών φορέων και των εκπροσώπων ... Read More »

Η νέα πρόταση του Κατρούγκαλου για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

18052015

Τη νέα βελτιωμένη πρόταση για τις εισφορές των συλλόγων των ελεύθερων επαγγελματιών, μετά την άρνησή τους να προσέλθουν την προηγούμενη Παρασκευή στην ορισθείσα συνάντηση, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε εκτενώς στις βελτιωτικές και μεταβατικές προτάσεις του υπουργείου, ανακοινώνοντας τα εξής: «Για τις ευάλωτες κατηγορίες από την αρχή ο νόμος προέβλεπε ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, όσοι εργάζονται με μπλοκάκια, θα καταβάλουν το 6,5% των εισφορών και οι εργοδότες τους το υπόλοιπο. Ειδικά, για τους νέους επιστήμονες, ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση με τους επιστημονικούς συλλόγους, ανακοίνωσε πρόσθετα ... Read More »