Επικαιρότητα

«Ανοίγουν» 6.339 θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους

%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%cf%86%ce%b5%ce%bb%ce%b7%cf%83

Τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 6.339 θέσεις οκτάμηνης απασχόλησης σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε 34 δήμους – θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, με «καθαρό» μισθό 431,75 ευρώ όσοι είναι έως 25 ετών και 495,25 ευρώ οι άνω των 25 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα μπορούν , από τις 3 Οκτωβρίου μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 13ης Οκτωβρίου, να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed. gr σε έναν ένα έως τρεις δήμους και για μία και μόνο ειδικότητα και θα επιλεγούν με σύστημα μορίων. Οι 34 δήμοι είναι, ... Read More »

Έπεσε «ψαλίδι» σε συντάξεις αναπήρων και τραπεζικών

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Αγριες μειώσεις που έφτασαν μέχρι και 360 ευρώ διαπίστωσαν χθες συνταξιούχοι τραπεζικοί που πληρώνονται από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), ενώ για πρώτη φορά είδαν να παίρνουν μικρότερη κύρια σύνταξη οι συνταξιούχοι με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς τους επιβλήθηκε εισφορά 6% σε ποσά συντάξεων κάτω από 500 ευρώ. Οι νέες περικοπές είναι απόρροια του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, που ψήφισε και εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Για τους τραπεζικούς εφαρμόζεται συντελεστής επανυπολογισμού 1,80% στις συντάξεις τους και για τις αναπηρικές κύριες συντάξεις μπαίνει εισφορά ασθενείας 6%, ενώ μέχρι πρότινος εξαιρούνταν οι ανάπηροι με ποσοστό ανικανότητας 80% και άνω. Οι ... Read More »

Σήμερα το πόρισμα με «ρήτρα» μισθού κάτω από τα 586 ευρώ

%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%89-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%b1-586

Σκληρές ανατροπές στο ύψος των αμοιβών, στο ωράριο αλλά και στον τρόπο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού προοιωνίζεται το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής ειδικών για το νέο Εργασιακό τα βασικά σημεία του οποίου θα παρουσιάσει σήμερα ο Υπ. Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος. Έτσι μετά το νέο Ασφαλιστικό, οι περικοπές που αυτό προβλέπει σε βάρος των συντάξεων, ο κ. Κατρούγκαλος δέχεται εισηγήσεις από την επιτροπή ειδικών (που ο ίδιος μαζί με τους θεσμούς συνέστησε) οι οποίες οδηγούν σε μισθούς κάτω ακόμα και από τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, αντικατάσταση μέρους του μισθού με ένα νέο επίδομα ημι-απασχόλησης σε επιχειρήσεις οι οποίες ... Read More »

Αυτά είναι τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ για τo 2017

%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b7-%ce%ba%cf%85%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%83-2017

Το πρώτο που αντιλαμβάνεται κανείς διαβάζοντας την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ για τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2017 είναι ότι όποιος έχει ή πρόκειται να αγοράσει εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, θα πληρώσει μικρότερα Τέλη. Το δεύτερο είναι ότι αν δεν φέρει Απόφαση ο αναπληρωτής υπουργός Τ. Αλεξιάδης, δεν θα έχουμε αλλαγές στα Τέλη της επόμενης χρονιάς, που θα αρχίσουν να πληρώνονται μέσα στο Νοέμβριο. Η διάταξη που διορθώνει μια προφανή αδικία προβλέπει ότι ως έτος πρώτης ταξινόμησης, άρα και ως βάση υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας, δεν λαμβάνεται το έτος ταξινόμησης στην Ελλάδα αλλά το έτος ταξινόμησης στη χώρα της Ευρώπης. Τι σημαίνει αυτό; ... Read More »

Τράπεζες: Τρία δεσμευτικά συμβόλαια κρίνουν το μέλλον τους

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Κρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες είναι η αυριανή ημέρα, καθώς τις φέρνει αντιμέτωπες με το ΤΧΣ, τον SSM και τον SRM, ανοίγοντας μέτωπα δεσμεύσεων που πρέπει να υλοποιηθούν με ορίζοντα το 2019. Πρόκειται για την υπογραφή τριών διαφορετικών «συμβολαίων» στη βάση των οποίων θα αξιολογηθούν οι διοικήσεις των τραπεζών και το κυριότερο, θα κρίνουν την ίδια την υπόσταση και μετεξέλιξη των τραπεζών μέσα στην προσεχή τριετία. α) Με το πρώτο «συμβόλαιο» οι τράπεζες θα δεσμευτούν έναντι του ΤΧΣ, καταθέτοντας business plan, για το επιχειρησιακό σχέδιο, τη στρατηγική, τους στόχους και τις δράσεις που θα ακολουθήσουν τα τρία προσεχή χρόνια, υποβάλλοντας και προβλέψεις για το πώς ... Read More »

Οι 12 «καυτές» θέσεις με συμφωνίες και διαφωνίες για τα εργασιακά

ellada-krisi-oikonomia-simaia-bouli

Όλο το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το σκληρό πεδίο των σχέσεων εργοδοτών – εργαζομένων Η κατάργηση της διοικητικής έγκρισης από το υπουργείο Εργασίας των ομαδικών απολύσεων, η διατήρηση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (lock out), το δικαίωμα των εργοδοτών να μην καταβάλλουν μισθούς σε μη απεργούς εργαζόμενους με βάση το άρθρο 656 του αστικού Κώδικα ως μέσο πίεσης κατά των υπόλοιπων εργαζόμενων που απεργούν, η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και η διατήρηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία μόνο «ως έσχατο μέτρο» επίλυσης των εργατικών διαφορών αποτελούν τα βασικά σημεία του υπομνήματος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που παρέλαβε χθες ο ... Read More »