Επικαιρότητα

Η ώρα των αποφάσεων για το ασφαλιστικό

6515

Στο πανεπιστήμιο γνωρίζουμε ότι το αποφασιστικό βήμα για τη μάθηση είναι η διατύπωση των ερωτήσεων. Είναι οι εύστοχες ερωτήσεις που οδηγούν στις καλές απαντήσεις, αποφεύγοντας την παπαγαλία και τις αντιγραφές. Το ασφαλιστικό είναι στα σημερινά του χάλια επειδή, αντί να απαντήσουμε στο «τι χρειάζεται να γίνει;», ρωτούσαν «τι αντέχουμε να κάνουμε;». Η Επιτροπή Σοφών τόλμησε να θέσει κάποια ερωτήματα. Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση, σαν τους αδιάβαστους φοιτητές, προσπαθούν να τα προσπεράσουν, απαντώντας άλλα αντ’ άλλων ή «πετώντας την μπάλα στην κερκίδα». Υπεκφυγή διά της αποσιωπήσεως. Το κείμενο που ακολουθεί προσπαθεί να τους επαναφέρει στην τάξη. Παραφράζει τηλεγραφικά το «Πόρισμα των ... Read More »

Τα επτά προαπαιτούμενα για να αρθούν πλήρως τα capital controls στην Ελλάδα

30615

Είναι πραγματικά δύσκολο να χαραχτεί αποτελεσματικά η οικονομική στρατηγική για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και την σταθεροποίηση του τραπεζικού μας συστήματος με τους υπάρχοντες περιορισμούς στην διακίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα. Από την άλλη μεριά, αν δεν είχαν επιβληθεί οι περιορισμοί αυτοί τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό «φυγής» των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, πιθανόν σήμερα να μιλούσαμε για κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και σχεδόν σίγουρη συμμετοχή των ελλήνων καταθετών στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Για του λόγου το αληθές, στο παρακάτω διάγραμμα μπορείτε να δείτε την διαχρονική πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ... Read More »

Πότε και πώς θα πάρετε σύνταξη με τα νέα όρια ηλικίας

155152

Δέσμη αλλαγών που καθορίζουν νέες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους σε ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ και ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών περιλαμβάνουν οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί μέχρι τώρα για το συνταξιοδοτικό σύστημα και αφορούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά και στον υπολογισμό των συντάξεων για πλήρη και για μειωμένη σύνταξη. Τα νέα όρια ηλικίας επηρεάζουν όλους τους ασφαλισμένους, με εξαίρεση ειδικές κατηγορίες όπως οι εργαζόμενοι με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, οι μητέρες και οι χήροι πατέρες με ανάπηρο τέκνο, εφόσον ανήκουν σε ταμεία του ιδιωτικού τομέα, ενώ την ... Read More »

Ψάχνουν αναχώματα εν όψει της καυτής ατζέντας του εργασιακού

174152

Θρυαλλίδα που απειλεί να τινάξει την όποια κυβερνητική ισορροπία υπάρχει, στον αέρα, θεωρείται η έναρξη διαλόγου για τα εργασιακά, με αιχμή τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει αφενός τη συμμετοχή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) ως «διαιτητή» μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των πιστωτών, αφετέρου την ευρύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό επιδιώχθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση του γενικού διευθυντή της ILO Γκάι Ράιντερ, με μέλη της κυβέρνησης (τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη) αλλά και τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων και ... Read More »

Σύμμαχος στα εργασιακά

ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ 15

Τα ακανθώδη ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο (κυρίως στον τρόπο κήρυξης των απεργιών) μπαίνουν στο «κάδρο» των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, καθώς ανοίγει το «μέτωπο» των εργασιακών. Πρόθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας είναι να συνδράμει την ελληνική κυβέρνηση σε πολλαπλά επίπεδα. Στη φωτό, ο Γ. Κατρούγκαλος με τον Γκ. Ράιντερ Πρόθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας είναι να συνδράμει την ελληνική κυβέρνηση σε πολλαπλά επίπεδα. Στη φωτό, ο Γ. Κατρούγκαλος με τον Γκ. Ράιντερ Ενώ το μείζον θέμα του Ασφαλιστικού είναι πλέον στην τελική ευθεία, με το κρίσιμο νομοσχέδιο να αναμένεται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, καταρτίζεται ... Read More »

Νέα απαίτηση από εργοδότες για ομαδικές απολύσεις

waiting_queue 2

«Πίεση» για αλλαγή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις άρχισαν να ασκούν εργοδοτικοί κύκλοι στο πλαίσιο της επαναρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με «οδηγό» τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε., όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο και έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2016. Το θέμα «άνοιξε» στη χθεσινή «κλειστή» συζήτηση στρογγυλής τράπεζας των κοινωνικών εταίρων που έγινε με τη συμμετοχή του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Guy Ryder και του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου. Στη συνάντηση, πρόεδρος εργοδοτικής οργάνωσης η οποία είχε πάρει αποστάσεις από τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στη Γενεύη (τον Οκτώβριο του ... Read More »