ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 – Η ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ «ΑΓΟΡΑΣ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 – Η ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ «ΑΓΟΡΑΣ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Κλαδική Σύμβαση και τα στελέχη της «αγοράς»…

      Αρ. 18 / 13-03-2019

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μπήκαμε στον μήνα Μάρτιο, τον τελευταίο μήνα πριν την λήξη της μετενέργειας και ως γνωστόν η Κλαδική Σύμβαση των Τραπεζοϋπάλληλων δεν έχει υπογραφεί ακόμα πάρα τις προσπάθειες της ΟΤΟΕ της οποίας τα στελέχη περιοδεύουν ανά την Ελλάδα για να ενημερώσουν τους συναδέλφους για την Κλαδική Σύμβαση.

Ταυτόχρονα τα ψευτοδιλήμματα και η αδιαλλαξία προς τους τραπεζοϋπαλλήλους συνεχίζεται σε καθημερινή βάση  μέσω των «γνωστών» και «κατευθυνόμενων» δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για εθελούσιες – απολύσεις με χειρότερους όρους, για μείωση καταστημάτων, σενάρια απόσχισης δραστηριοτήτων και έμψυχου δυναμικού και φυσικά για την αναγκαία συρρίκνωση του Κλάδου. Παράλληλα όμως έχουμε και δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «μεταγραφές» στελεχών από τη αγορά.

Στην Εθνική  Τράπεζα σε  εβδομαδιαία βάση διαβάζουμε σενάρια «μεταγραφών»  με νέο «αίμα» από την αγορά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο Πρόεδρος της ΕΤΕ σε πρόσφατες δηλώσεις του. Η απαξίωση του ανθρωπίνου δυναμικού της ΕΤΕ, προκειμένου να δικαιολογηθούν μεταγραφές από την αγορά (άραγε τα στελέχη της ΕΤΕ λειτουργούν εκτός αγοράς;), έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Αναρωτιόμαστε, τι κατάφεραν τα τελευταία χρόνια, οι χρυσοπληρωμένες μεταγραφές, εκτός από το να φέρουν την ΕΤΕ στην τελευταία θέση μεταξύ των συστημικών τραπεζών σε κύριους τομείς δραστηριότητας της;

Την ίδια στιγμή, στελέχη της Τράπεζας με μακροχρόνια εμπειρία τίθενται στο περιθώριο, ή εξωθούνται σε αποχώρηση.

Κομμάτια δραστηριοτήτων της Τράπεζας, ανατίθενται ή σχεδιάζεται να ανατεθούν σε  τρίτες εταιρείες, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο την Τράπεζα, υποθηκεύοντας το μέλλον της. Αιτιολογίες περί μείωσης κόστους, και οικονομιών κλίμακος, μόνο ως ανέκδοτο μπορούν να εκληφθούν.

Είναι προφανές ότι  τραπεζοϋπάλληλοι αντιμετωπίζονται ως «βαρίδια»  και πρόβλημα στην μισθοδοσία της ΕΤΕ (για αυτό πρέπει να φύγουν άλλες 2.000 με εθελουσία) αλλά  για τα στελέχη της αγοράς και την μεταγραφή τους στην Διοίκηση της ΕΤΕ δεν υπάρχει θέμα κόστους !!!

Φυσικά τα στελέχη της αγοράς  φέρνουν και τους ακόλουθους τους (το είχαμε προβλέψει σε προηγουμένη ανακοίνωση μας) αλλά ούτε για αυτούς υπάρχει θέμα κόστους !!!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσα συμβαίνουν το τελευταίο καιρό μόνο ως φυσιολογικά ή ρεαλιστικά δεν αντιμετωπίζονται από την βάση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η ηγεσία της ΟΤΟΕ  οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει δυναμική απάντηση στην αδιαλλαξία των τραπεζιτών.

Πεποίθηση μας είναι ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι, με την κατάλληλη ενημέρωση, οργανωτική καθοδήγηση και ώθηση, είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για την υπεράσπιση αλλά και διεύρυνση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Πιστεύουμε ότι  είναι  απαραίτητη πλέον η σύγκρουση με τις διοικήσεις και τα στελέχη εκείνα, που με προκλητικό τρόπο  «κουνούν το δάκτυλο»  στους τραπεζοϋπαλλήλους δείχνοντας την προσήλωσή τους στα σκληρά νεοφιλελεύθερα οικονομικά σχέδια κυβέρνησης – τραπεζών.

Είναι γεγονός ότι έφτασε η ώρα της πλήρης ρήξης με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Καλούμε την ηγεσία της ΟΤΟΕ να μην υποκύψει στις πιέσεις των τραπεζών και να υπογράψει μια ικανοποιητική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας που στο ελάχιστο :

  • διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας
  • το ωράριο εργασίας
  • τις αποδοχές των τραπεζοϋπάλληλων
  • τα εργασιακά μας δικαιώματα

Καλούμε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους να  συμμετέχουν  στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΟΤΟΕ  στις τράπεζες στις 20/3/2019. Οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα και για περαιτέρω αγωνιστικές κινητοποιήσεις  στις οποίες η συμμετοχή μας οφείλει και πρέπει να είναι καθολική.

Τίποτα δεν χαρίστηκε, τίποτα δεν μας δόθηκε γιατί μας το χρωστούσαν.

Τα πάντα κατακτήθηκαν με αγώνες.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΣΤΙΣ 11.00 ΤΟ ΠΡΩΙ  ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ

 

Με συναδελφικούς – αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                                                       

                                                                                          

Ι. ΤΥΡΟΣ                                                            Χ. ΖΑΧΑΡΙΑΣ