ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 50 – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 50 – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ενημέρωση

 

Αρ. 50 / 25-09-2019

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στο πλαίσιο της σφαιρικής ενημέρωσης που έχει ως ύψιστη προτεραιότητα το Δ.Σ. του Συλλόγου, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε για τα παρακάτω:

 • Εθελούσια Έξοδος:

Ενημερωθήκαμε ότι η Τράπεζα έχει ανοίξει εκ νέου την πόρτα της Εθελούσιας Εξόδου. Ουσιαστικά ισχύουν οι όροι του προγράμματος, όπως ακριβώς περιγράφονται στις σχετικές εγκυκλίους,  εγκύκλιος Α΄ 5 / 10.05.2019 και εγκύκλιος Β΄ 120 / 10.05.2019. Το πρόγραμμα θα συνεχίζεται μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου ποσού, που έχει εξασφαλίσει η Τράπεζα από το ΤΧΣ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σκεφτείτε προσεκτικά πριν υποβάλετε την αίτησή σας, γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και υπάρχουν σημεία που χρήζουν ανάλυσης ως προς τα ασφαλιστικά και τα θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.  Ένα άλλο σημείο που πρέπει να επεξεργαστείτε και να σκεφτείτε είναι όλα τα είδη των κρατήσεων που αναφέρονται.

Τονίζουμε ότι το πρόγραμμα είναι εθελοντικό, άρα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξουν πιέσεις, εκβιασμοί και εκφοβιστικά σενάρια.  Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα ανεχθούμε κανένα κλίμα εκφοβισμού και ψευτοδιλημμάτων. Καλούμε τα μέλη μας σε επαγρύπνηση, η Διοίκηση του Συλλόγου είναι σε αγωνιστική εγρήγορση και θα παρέμβει όπου τυχόν χρειαστεί.

 • Κανονισμός Εργασίας:

Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 16/9/2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των Προεδρείων των  Συλλόγων Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας και της Διοίκησης, συγκεκριμένα με τη Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής και Ανάπτυξης, κα Χατζηιωάννου Ε., και με τον Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού, κ. Αρμελινιό Γ.,  σχετικά με τις αλλαγές που επιθυμεί να κάνει στον νέο Κανονισμό Εργασίας. Η συνάντηση με τον μεγαλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο Σύλλογο (Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.) έγινε ξεχωριστά.

Τα θέματα που αναφέρθηκαν ήταν τα εξής:

 • Ο νέος Κανονισμός Εργασίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλους όσοι έχουν εργοδότη την Ε.Τ.Ε.
 • Θα υπάρχει μόνο ένας Ενιαίος Κλάδος Προσωπικού (όλοι οι ειδικοί συνεργάτες εντός Κανονισμού), οι μετατάξεις που εκκρεμούν θα προχωρήσουν άμεσα.
 • Θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος προσλήψεων, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές.
 • Η διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού θα πρέπει να αλλάξει με τη δημιουργία ενός νέου Κανονισμού Αξιολόγησης.
 • Θα ενταχθεί στον νέο Κανονισμό Εργασίας ο κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας. Επίσης, θα γίνει ειδική μνεία στον νέο Κανονισμό για τα GDPR.
 • Η πειθαρχική διαδικασία θα πρέπει να αλλάξει με κύριο στόχο οι χρόνοι να πάνε στο μισό.
 • Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές, η Διοίκηση επιθυμεί την αποσύνδεση της αμοιβής του λογιστικού βαθμού και της θέσης ευθύνης στο πλαίσιο της ευελιξίας που επιθυμεί, ώστε να υπάρχει γρήγορη εξέλιξη σε όσους κρίνει ικανότερους.
 • Επίσης, ο τρόπος αμοιβής θα εξαρτάται και από τη φύση της εργασίας, ενώ θα υπάρχει διαφοροποίηση σε κάθε τομέα εργασιών.
 • Σχετικά με τις αμοιβές σήμερα, ειπώθηκε ότι κανείς δεν χάνει τίποτα από τα κεκτημένα.
 • Οι θέσεις ευθύνης διατηρούν τα σημερινά δεδομένα. Θα πρέπει να έχουν όμως και τα δικά τους χαρακτηριστικά ανάλογα με τη φύση της εργασίας που κάνει κάποιος.

Τέλος, ξεκαθαρίστηκε ότι στις επόμενες συναντήσεις θα δούμε και θα αναλύσουμε τα θέματα ένα προς ένα ξεχωριστά.

Με βάση όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι η Διοίκηση της Ε.Τ.Ε. θέτει ευθέως ζητήματα  ριζικών αλλαγών σε όλα τα βασικά θέματα του Κανονισμού Εργασίας, αμοιβές, αξιολόγηση, υπηρεσιακή εξέλιξη. Ο Σύλλογός μας εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις της Διοίκησης με τον Σ.Υ.Ε.Τ.Ε., τον αντιπροσωπευτικότερο Σύλλογο στην Ε.Τ.Ε., καθώς και τους άλλους Συλλόγους για την αλλαγή του Κανονισμού θα είναι μαραθώνιες και σκληρές, δεδομένου ότι η διοίκηση επιθυμεί να αλλάξει ριζικά τις εργασιακές σχέσεις στην Ε.Τ.Ε..

Θα παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα, θα καταθέσουμε τις απόψεις μας και για κάθε νεότερη εξέλιξη θα σας ενημερώνουμε.

 • ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ:

Σας ενημερώνουμε ότι η ημερομηνία της έφεσης στην υπόθεση κατά του ΤΑΠΙΛΤ – ΑΤ προσδιορίστηκε για Τρίτη 11/02/2020.

Με συναδελφικούς – αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 50 – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ