Πώληση NPLs… στον αυτόματο

Πώληση NPLs… στον αυτόματο

Mόνιμη και ως εκ τούτου αυτοματοποιημένη διαδικασία πώλησης «κόκκινων» δανείων θα αναπτύξουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της ισχύος από τον περασμένο Απρίλιο της διαδικασίας του Addendum ή αλλιώς Callendar Effect.

Η διαδικασία αυτή προβλέπει ως γνωστόν πως, από τον Απρίλιο του 2018, όσα νέα δάνεια σταματούν να εξυπηρετούνται, εάν δεν φέρουν εγγυήσεις, πρέπει στο τέλος της διετίας το πιστωτικό ίδρυμα που έχει χορηγήσει τον συγκεκριμένο δανεισμό να λάβει προβλέψεις για το σύνολο των δανείων αυτών. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια με εγγυήσεις, το χρονικό διάστημα της λήψης προβλέψεων για το σύνολο του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού από τις τράπεζες μεταφέρεται στα 7 έτη.

Προστασία κεφαλαίων

Αν και αναμένεται η σχετική κοινοτική οδηγία και η μεταφορά της διαδικασίας στο εθνικό Δίκαιο των χωρών-μελών, εν τούτοις θεωρείται απολύτως βέβαιο πως οι τράπεζες θα πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα να δημιουργούν προστασία των κεφαλαίων τους από το νέο θεσμικό πλαίσιο. Καμία τράπεζα δεν θα αφήσει να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ΜΕΔ, λένε οι ειδικοί, απομειώνοντας εκ νέου τα κεφάλαιά της. Ως εκ τούτου, το 2019 θεωρείται έτος κομβικό για τις ενέργειες των τραπεζών.

Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες δεν θα αναμένουν ούτε τη διετία ούτε την επταετία, δρώντας νωρίτερα.

Η δράση αυτή προβλέπει συνεχείς ομαδοποιήσεις και πωλήσεις δανείων.

Έτσι, με τον τρόπο αυτόν, χτίζεται μια νέα αγορά που θα στηρίζεται στα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν μόλις εκκαθαρισθούν οι προβληματικοί ισολογισμοί των τραπεζών, αλλά θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, θα προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία ειδικών διευθύνσεων που θα παρακολουθούν και θα ενεργούν εγκαίρως με ομαδοποιήσεις και δημοπρασίες δανείων σε χρόνους πολύ μικρότερους των τωρινών (περίπου στο τρίμηνο μετά την ομαδοποίηση, λένε οι ειδικοί). Άλλωστε η εκτίμηση λέει πως, εφόσον η χώρα βρίσκεται σε ανάπτυξη, τα δάνεια που θα καταλήγουν να είναι μη εξυπηρετούμενα θα είναι σαφώς πιο λίγα.

Διεθνικός ο χαρακτήρας της αγοράς

Η αγορά «κόκκινων» δανείων, με δεδομένο το addendum που θα ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., αναμένεται πως θα αποχτήσει χαρακτήρα διεθνικό και δεν αποκλείεται καθόλου να υπάρξουν εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών που θα αναλάβουν τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Άλλωστε μέχρι στιγμής στη διαχείριση των δανείων έχουν λάβει άδειες 16 εταιρείες, χώρια από τη διαχείριση που κάποια funds θα κάνουν από μόνα τους.

Μάλιστα κάποιοι εκτιμούν πως θα υπάρξουν και εξειδικεύσεις στις ανακτήσεις. Άλλες εταιρείες διαχείρισης μπορεί να εξελιχθούν σε μικρές κτηματικές τράπεζες και άλλες σε ιδρύματα επενδύσεων.

Ένα θέμα που σύντομα θα υπάρξει και θα αφορά την αγορά ακινήτων είναι ο τρόπος εκμετάλλευσης όλων αυτών των ακινήτων που προκύπτουν στη διάρκεια της ανάκτησης των «κόκκινων» δανείων. Μέχρι στιγμής, όπως λένε τραπεζικοί κύκλοι, τα ακίνητα αυτά είναι κυρίως εμπορικά και είτε θα οδηγηθούν προς εκμετάλλευση είτε προς πώληση. Είναι δε διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Πιο μεγάλο θα είναι το πρόβλημα όταν θα ξεκινήσουν οι μαζικές πωλήσεις «κόκκινων» δανείων με ενέχυρα κατοικίες.

Οι στόχοι των τραπεζών το 2018

Η τρέχουσα χρονιά, πάντως, για τις τράπεζες είναι περίπου αφιερωμένη στην εκκαθάριση των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων.

Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται πως θα πουληθούν περίπου άλλα 5 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια.

Οι τράπεζες έχουν ήδη ανάψει τις μηχανές και είναι έτοιμες ώστε να βγάλουν στην αγορά νέα πακέτα καταναλωτικών και επιχειρηματικών ΜΕΔ, με και χωρίς διασφαλίσεις.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στα ΜΕΔ με εξασφαλίσεις της Alpha Bank και συγκεκριμένα στο πακέτο Jupiter. Ο διαγωνισμός φαίνεται πως πήρε παράταση μετά το αίτημα κάποιων ενδιαφερομένων για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Το χαρτοφυλάκιο αυτό φέρει ονομαστική αξία περί τα 800 εκατ. ευρώ και στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών είχαν φτάσει δέκα funds, μεταξύ των οποίων τα LoneStar και Apollo Centerbridge.

Η τράπεζα προχωράει και σε νέο πακέτο πώλησης μη εξασφαλισμένων δανείων ύψους περί τα 2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχο πακέτο αναμένεται να βγάλει και η Eurobank, το ύψος των οποίων θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Όμως και οι λοιπές τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τόσο η Eurobank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς, αναμένεται να βγάλουν νέα χαρτοφυλάκια επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις, ενώ ακούγεται πως και η Εθνική θα βγάλει προς πώληση πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το οποίο θα υπερβαίνει ελαφρώς τα 500 εκατ. ευρώ.

https://www.naftemporiki.gr/story/1386165/polisi-npls-ston-automato

30.08.2018