Ανακοίνωση 47 – ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ NBG Pay

Ανακοίνωση 47 – ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ NBG Pay

Αρ.47 / 26.10.2022

Είναι γνωστή σε όλους μας η επιχειρηματική απόφαση της διοίκησης της  Ε.Τ.Ε. να αποσχίσει την εμπορική δραστηριότητα του merchant acquiring της τράπεζας, κάνοντας χρήση του δικαιώματος-πλεονεκτήματος του ν.4601/2019, ο οποίος διευκολύνει καθοριστικά την εξωτερική ανάθεση εργασιών και στον τραπεζικό κλάδο.
Ο Σύλλογος μας, από την στιγμή που πληροφορήθηκε την ειλημμένη, οριστική, επιχειρηματική απόφαση της Τράπεζας που αφορούσε άμεσα αρκετά μέλη μας, ξεκίνησε πρώτος τις συναντήσεις με τη διοίκηση προκειμένου να ενημερωθεί και να επιτύχει τους καλύτερους όρους για την μετακίνηση των εργαζομένων στη νέα εταιρεία NBG Pay. Σκοπός μας και στόχος μας, εκτός των άλλων, ήταν και είναι η προάσπιση και διατήρηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μελών μας.
Στις 15/6/2022 έγινε η πρώτη μας επίσημη συνάντηση με τους αρμοδίους της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού, οι οποίοι μας ενημέρωσαν για το περιεχόμενο των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων που θα ισχύουν για όσους μετακινηθούν στην NBG pay. Η συνέχιση της ασφάλισης των συναδέλφων στα Ταμεία της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. και στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ήταν το
πλέον θετικό για εμάς. Η επίτευξη του είναι σημαντικότατη και ουσιαστική για τα μέλη μας.
Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 8/7/2022, έγινε συνάντηση του Προεδρείου του Συλλόγου μας με το Προεδρείο του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις παρατάξεις που το απαρτίζουν, όπου τους ενημερώσαμε αναλυτικά για το περιεχόμενο της συνάντησης μας με τους εκπροσώπους της Διοίκησης, και έπειτα από διάλογο συμφωνήσαμε το πλαίσιο των διεκδικήσεων μας.

Επειτα από συνέχεις διαβουλεύσεις με την διοίκηση της Ε.Τ.Ε. πετύχαμε τα παρακάτω:
➢ Η μετακίνηση του προσωπικού να υλοποιηθεί σε εθελοντική βάση.
➢ Να ισχύει η ρήτρα απασχόλησης αντίστοιχη με της ΟΤΟΕ για όλους τους εργαζόμενους προερχόμενους από την Ε.Τ.Ε..
➢ Άμεση αύξηση των μηνιαίων αποδοχών έως 30%.

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται μέσα στο πρακτικό συμφωνίας που συνυπέγραψαν ο Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. και η διοίκηση της τράπεζας (ανακ. ΣΥΕΤΕ 21/10/2022).
Και μόνο το γεγονός ότι η μετακίνηση των εργαζομένων στη νέα εταιρεία αποτελεί απόφαση επιλογής των ιδίων και δεν είναι υποχρεωτική, καθιστά αυτομάτως την συμφωνία καλύτερη από τις
αντίστοιχες που ίσχυσαν σε άλλες τράπεζες, Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ της μορφή σε συνδυασμό με τα προνόμια που εξασφαλίστηκαν (συνέχιση ασφαλιστικών ταμείων, παροχές, αυξήσεις σε μισθούς, κ.α.), μας δίνει το δικαίωμα να την θεωρούμε μια καλή συμφωνία.
Παραθέτουμε επιγραμματικά όλα όσα αφορούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των συνάδελφων που θα επιλέξουν να εργαστούν στην NBG pay :
• Άμεση αύξηση των μηνιαίων αποδοχών έως 30%.
• Άμεση καταβολή εφάπαξ 18 μικτών μισθών ως bonus μετακίνησης
στη νέα εταιρεία
• Σύμβαση αορίστου χρόνου.
• Αναγνώριση προϋπηρεσίας στην Ε.Τ.Ε..
• Οικειοθελείς παροχές εκτός μισθοδοσίας (π.χ. έξοδα κίνησης, έξοδα σίτισης κ.λ.π.).
• Διατήρηση ασφάλισης σε Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. & Τ.Α.Π.Ι.Λ.Τ.-Α.Τ (αφορά τα
μέλη του Συλλόγου μας).
• Διατήρηση όλων των όρων και προϋποθέσεων για υφιστάμενα δάνεια και κάρτες καθώς και νέες χορηγήσεις.
• Ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιατροφαρμακευτικών παροχών
• Ελκυστικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο εφάπαξ παροχής.
• Θα ισχύει το περιεχόμενο της τρέχουσας κλαδικής της ΟΤΟΕ έως το 2024.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι σε εξέλιξη μια ακόμη σημαντική διεκδίκηση του Συλλόγου μας σχετικά με την NBG pay. Οι ενοικιαζόμενοι συνάδελφοι που εργάζονται επί σειρά ετών στο acquiring θα προσληφθούν απ΄ ευθείας από την NBG Pay και αυτό ήταν κάτι που ο Σύλλογός μας υποστήριζε και ζητούσε σε κάθε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Διοίκησης της Ε.Τ.Ε..
Στην επίτευξη της συμφωνίας, που φέρει την σφραγίδα της ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ μετακίνησης των συνάδελφων, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την καθοριστική συμβολή του Προεδρείου του
Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι μόνο με ενωμένο το συνδικαλιστικό κίνημα μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι της διατήρησης των ασφαλιστικών και εργασιακών κεκτημένων μας.
Το συνδικαλιστικό κίνημα, με την Ο.Τ.Ο.Ε. μπροστά, επανειλημμένα έχει εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή του στις αποσχίσεις του τραπεζικού κλάδου, διότι οι όποιες επιχειρηματικές αποφάσεις των τραπεζών δεν πρέπει να οδηγούν σε συρρίκνωση του κλάδου και ακύρωση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των συνάδελφων μας.
Όμως, σαν συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα με ρεαλισμό και να μην εθελοτυφλούμε, αλλά να διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό μέσα στις όποιες συνθήκες, διότι μόνο τότε θα είμαστε πραγματικά χρήσιμοι και αποτελεσματικοί απέναντι στους συνάδελφους.
Οι ανέξοδες και λαϊκίστικου χαρακτήρα συμπεριφορές από όπου και να προέρχονται, δεν βοηθούν, αλλά τουναντίον υπονομεύουν την πορεία και την αξιοπιστία του Συνδικαλιστικού Κινήματος,
δηλαδή τα ίδια τα  συμφέροντα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στον τραπεζικό κλάδο.
Εν προκειμένω, γνωρίζοντας πως η απόφαση της διοίκησης για την απόσχιση ήταν οριστική και αμετάκλητα ειλημμένη, και μπορούσε να εφαρμοστεί ως υποχρεωτική με τις ευλογίες του νόμου, προτιμήσαμε να μην μείνουμε απλοί επικριτές ή θεατές των εξελίξεων, αλλά να διεκδικήσουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για τα μέλη μας και τους υπόλοιπους συναδέλφους που θα επιλέξουν να συμμετέχουν στην νέα εταιρεία.

Γιατί εμείς και την επόμενη μέρα, θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια τους συναδέλφους που τόσα χρόνια πορευτήκαμε μαζί ως οικογένεια στην πρώην Εθνοκάρτα και στην Εθνική Τράπεζα!

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Χ. ΓΕΩΡΓΙΛΗΣ                      Ι. ΤΥΡΟΣ