Ε. Τσακαλώτος για εργασιακά: Οι θεσμοί μπορεί να έχουν «κάποιες αντιρρήσεις», αλλά δεν θα πάρουμε το ν/σ πίσω

Ε. Τσακαλώτος για εργασιακά: Οι θεσμοί μπορεί να έχουν «κάποιες αντιρρήσεις», αλλά δεν θα πάρουμε το ν/σ πίσω

Στις πλάτες του πήρε το νομοσχέδιο Αχτσιόγλου για τα εργασιακά  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος διαβεβαίωσε  πως οι θεσμοί μπορεί να έχουν «κάποιες αντιρρήσεις» αλλά δεν πρόκειται να είναι ένα «νομοσχέδιο back track», δηλαδή να το πάρουμε πίσω, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέβηκε αιφνιδιαστικά στο βήμα της Βουλής και υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο της Έφης Αχτσιόγλου για τα εργασιακά (αδήλωτη και απλήρωτη εργασία, υπερωρίες, κλπ) υπογραμμίζοντας ότι το εν λόγω νομοθέτημα είναι μέρος της εξόδου από την κρίση.

Ο υπουργός προσπαθώντας να διασκεδάσει πληροφορίες για ενόχληση των θεσμών και ιδιαίτερα του ΔΝΤ για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, ξεκίνησε κάπως ανορθόδοξα την τοποθέτησή του λέγοντας ότι θα είναι ανακούφιση τόσο για το σώμα της Βουλής «όσο και για μένα ότι δεν έχουν μεγαλώσει τα αυτιά μου τις τελευταίες τρεις μέρες. Γιατί διαβάζω πως μου τράβηξαν τα αυτιά για τρεις λόγους».

Απαριθμώντας τους λόγους αναφέρθηκε στα εξής: ότι καθυστερούν οι ιδιωτικοποιήσεις, μπήκαν νέα προαπαιτούμενα, και ότι κάναμε νομοσχέδια χωρίς να τους έχουμε ενημερώσει και διαβεβαίωσε πως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ισχύει. «Ούτε για ιδιωτικοποιήσεις έγινε κουβέντα στις Βρυξέλλες και στην συνάντηση που είχαμε με τον Γιώργο Χουλιαράκη με τον Πιέρ Μοσκοβισί, ούτε νέα προαπαιτούμενα μπήκαν, ήταν 113 και έχουμε 95 μέχρι τα Χριστούγεννα. Και το νομοσχέδιο το έχουμε δείξει στους θεσμούς. Μπορεί να έχουν κάποιες αντιρρήσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα το πάρουμε πίσω. Άρα τα αυτιά μου όπως τα έχετε συνηθίσει και αγαπήσει είναι στην θέση τους».

Ο ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε «δικαιωματικό» το νομοσχέδιο λέγοντας ότι διευρύνει τα δικαιώματα των εργαζομένων και υπογράμμισε ότι είναι μέρος της στρατηγικής εξόδου από την κρίση, μέρος του «σχεδίου μας ότι θα βγούμε και δεν θα επιστρέψουμε στο οικονομικό μοντέλο πριν το 2009».

Για το τέλος της ολιγόλεπτης και αιφνιδιαστικής παρέμβασής του στην Ολομέλεια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος ανήκει στην ίδια εσωκομματική τάση (τους 53) με την Εφη Αχτσιόγλου, επιφύλαξε και ένα σύντομο μάθημα περί Μαρξ, Κεφαλαίου, εργατών και δημοκρατίας.

Αντιδράσεις Δένδια-Λοβέρδου

Λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον υπουργό, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ.κ. Νίκος Δένδιας και Ανδρέας Λοβέρδος αφού χαρακτήρισαν καλοδεχούμενη την ξαφνική ενημέρωση Τσακαλώτου στην Βουλή εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους και άσκησαν κριτική στα όσα είπε.

Ο κ. Δένδιας ζήτησε από τον ΥΠΟΙΚ να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «όπως έχει γίνει κι άλλες φορές στο παρελθόν με αποτέλεσμα την γελοιοποίηση του Κοινοβουλίου».

Ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να μην εκτίθεται γιατί στο εν λόγω νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις για το ασφαλιστικό που έρχονται να τροποποιήσουν το Νόμο Κατρούγκαλου και σε ότι αφορά τα δικαιώματα των εργαζόμενων για την απλήρωτη εργασία «αυτό που κάνει επί της ουσίας είναι ν’ αυξάνει την δικηγορική ύλη. Από την άποψη αυτή είναι μάλλον άστοχο να δηλώνετε πως αποτελεί βήμα εξόδου από την κρίση».

07.09.2017

http://www.capital.gr/oikonomia/3237672/e-tsakalotos-gia-ergasiaka-oi-thesmoi-mporei-na-exoun-kapoies-antirriseis-alla-den-tha-paroume-to-n-s-piso