Τρίτη αξιολόγηση: Στο τραπέζι ασφαλιστικό, εργασιακά και κοινωνικό μέρισμα

Τρίτη αξιολόγηση: Στο τραπέζι ασφαλιστικό, εργασιακά και κοινωνικό μέρισμα

Αμφισβήτηση για το «πλεόνασμα» του ΕΦΚΑ, ανησυχία για την πορεία των εσόδων και τα σχέδια για το κοινωνικό μέρισμα και τις αμυντικές δαπάνες, ειδικά μετά την ανακοίνωση για εκσυγχρονισμό των F-16 στις ΗΠΑ, είναι τα πρώτα μηνύματα που στέλνουν οι δανειστές λίγο πριν την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης.

Ηδη από τους πρώτους ελέγχους που έχουν γίνει στο ΓΛΚ φαίνεται ότι υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με την πορεία των ασφαλιστικών ταμείων και την τεράστια βελτίωση των οικονομικών στοιχείων τους κατά 2 δισ. ευρώ το 2017 που εμφανίζεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Χωρίς να απορρίπτουν τους ελληνικούς υπολογισμούς, ζητούν ακόμη περισσότερα στοιχεία για να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Μια πρώτη προσπάθεια θα γίνει σήμερα στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν τα τεχνικά κλιμάκια με τους υπηρεσιακούς του υπουργείου Εργασίας.

Στην ίδια συνάντηση, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, θα εξεταστεί η πορεία απονομής συντάξεων που εκκρεμούν και το μεγάλο αγκάθι του επανυπολογισμού που σε 2,5 μήνες, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.

Εργασιακά

Επίσης θα ζητηθούν εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις στις συμφωνημένες αλλαγές στην αγορά εργασίας (συνδικαλιστικός νόμος, προϋποθέσεις για κήρυξη απεργίας και ομαδικές απολύσεις).

Στον φάκελο του υπουργείου Εργασίας περιέχεται και το θέμα της αναμόρφωσης των κοινωνικών επιδομάτων τεσσάρων κατηγοριών (οικογενειακά, αναπηρικά, στεγαστικά, μεταφορικά).

Μπλόκο

Σε συνδυασμό και με την πορεία των εσόδων που εμφανίζουν προς το παρόν ένα ταμειακό έλλειμμα ύψους 2,4 δισ. ευρώ το οποίο επίσης θα πρέπει να εξηγηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες οι δανειστές θα θέσουν επί τάπητος και τα σχέδια για το κοινωνικό μέρισμα του 2017. Η εντολή που έχουν τα τεχνικά κλιμάκια είναι να προειδοποιήσουν ότι στα σχέδια που εξαγγέλλονται από κυβερνητικούς αξιωματούχους θα πρέπει να συνυπολογίζονται. Με άλλα λόγια θα πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει κατά νου ότι οι δανειστές προτάσσουν την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αντί των έκτακτων επιδομάτων όπως τα 300 ευρώ που δόθηκαν πέρσι σε χαμηλοσυνταξιούχους. Μετά το σχετικό μήνυμα των Βρυξελλών, ερωτήματα εγείρει και η απόφαση για εκσυγχρονισμό των F-16, ανεξάρτητα από το κόστος.

20.10.2017

http://www.reporter.gr/Eidhseis/Oikonomia/335544-Trith-axiologhsh-Sto-trapezi-asfalistiko,-ergasiaka-kai-koinwniko-merisma