Υπέρ της αύξησης κατώτατου μισθού η ΕΣΕΕ, στα €751 έως το 2022

Υπέρ της αύξησης κατώτατου μισθού η ΕΣΕΕ, στα €751 έως το 2022

Υπέρ της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού, ώστε το 2022 να ανέλθει στα 751 ευρώ, αλλά και του εξορθολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη μείωση των εισφορών για επικουρική ασφάλιση κατά 1%, τάσσεται η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας). Το προεδρείο της Συνομοσπονδίας συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ανέλυσε διεξοδικά τις θέσεις της τόσο στα εργασιακά όσο και στα ασφαλιστικά ζητήματα, που βρίσκονται άλλωστε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ειδικά για το θέμα των εισφορών, η ΕΣΕΕ πρότεινε την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με δεδομένο μάλιστα ότι από τον νέο χρόνο αυτές θα υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 100% του αθροίσματος κερδών και ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενου έτους. Περαιτέρω, έθεσε, όπως έκανε κατά τη συνεδρίαση του γενικού του συμβουλίου και ο ΣΕΒ, παρουσία της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, το θέμα της μείωσης των εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης συνολικά κατά 1% (από 0,5% για εργοδότες και εργαζομένους), από 1/1/2019, καταργώντας τη σχετική πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου.

Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία για τις προωθούμενες αλλαγές στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, βάσει των εξαγγελιών της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει το συμπέρασμα πως ευνοημένοι είναι εκείνοι οι μη μισθωτοί με ετήσια μεικτά εισοδήματα (καθαρά κέρδη + εισφορές) μεταξύ 7.033 – 9.346 ευρώ. Και αυτό, γιατί ενώ με το καθεστώς που θα ίσχυε το 2019 οι εισφορές θα αντιστοιχούσαν στο 26,95% του εισοδήματος, με το νέο από 1/1/2019 καθεστώς θα πληρώνουν την κατώτατη ετήσια εισφορά των 1.895,4 ευρώ (ή μηνιαία 157,9 ευρώ). Με το νέο καθεστώς για μεικτά εισοδήματα (καθ. κέρδη + εισφορές) άνω των 9.346 ευρώ και μέχρι τις 71.000 ευρώ, η πραγματική μεσοσταθμική μείωση των εισφορών για μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα κυμαίνεται μεταξύ 22% – 24,3%. Τέλος, για μεικτά κέρδη μεταξύ 70.331 – 93.462 ευρώ η εισφορά θα είναι 20,28%, ενώ πριν θα επιβαλλόταν η ανώτατη ετήσια εισφορά των 18.953,4 ευρώ. Συνεπώς, για τα εισοδήματα άνω των 71.000 ευρώ, θα επιβαρύνεται πιο πολύ όποιος κερδίζει περισσότερα.

Στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, η ΕΣΕΕ επανέλαβε τη θέση της για αύξηση με βάση το πορτογαλικό μοντέλο, σταδιακά και σε διάστημα τριών ετών, ώστε από 1/1/2022 ο κατώτατος μισθός να επανέλθει στα 751 ευρώ.

Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών, αφού η συνομοσπονδία συμφωνεί να καταργηθεί ο λεγόμενος μεικτός υποκατώτατος μισθός των 510,95 ευρώ. «Γενικότερα, η εφαρμογή του πορτογαλικού μοντέλου, δηλαδή η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού επιμερισμένη σε 4 ετήσιες δόσεις, ώστε να αντισταθμιστούν σε βάθος χρόνου οι απώλειες στον μισθό χωρίς να προκληθούν ισχυρά σοκ στην αγορά, είναι ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης.

Βέβαια, η ΕΣΕΕ εξέφρασε και τις επιφυλάξεις της ως προς τη διασύνδεση του κατώτατου μισθού με τις εισφορές, καθώς μια πιθανή αύξησή του θα αναπροσαρμόσει πως τα πάνω το ύψος της κατώτατης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς μη μισθωτών. Η παραπάνω εξέλιξη, αναλόγως βεβαίως και του τελικού ποσοστού της αύξησης, θα περιορίσει τα οφέλη από την επικείμενη μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ σύνταξης από το 20% στο 13,33%. Τέλος, η συνομοσπονδία ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας να υπάρξει εξειδίκευση των αλλαγών στις εισφορές όσων αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών και να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τους τίτλους κτήσης.

 

http://www.kathimerini.gr/987212/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/yper-ths-ay3hshs-katwtatoy-mis8oy-h-esee-sta-751-ews-to-2022

01.10.2018