Συμφωνία για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με 1,5 δισ. ευρώ

Συμφωνία για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με 1,5 δισ. ευρώ

Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αλλά και των μεγάλων έργων υποδομής. Παράλληλα, η ΕΤΕπ θα αναλάβει υποβοηθητικό ρόλο τόσο στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, όσο και στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ, αποφασίστηκε να μην υπάρχει στο εξής στις συμβάσεις ρήτρα που προβλέπει ότι η ΕΤΕπ μπορούσε να δανειοδοτήσει ελληνικές επιχειρήσεις σε άλλο νόμισμα εκτός ευρώ, καθώς προκαλεί αβεβαιότητα. Από το φθινόπωρο αναμένεται να ρεύσουν στην ελληνική οικονομία τα πρώτα χρήματα από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015, για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη κατά τη συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη. Επιπλέον, περίπου 1 δισ. ευρώ αναμένεται να δοθεί σε έργα υποδομής, σε συνεργασία με το ΕΣΠΑ

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών «ξεπεράσαμε ένα σημαντικό σκόπελο που υπήρχε στη διαπραγμάτευση με την ΕΤΕπ που εμπόδιζε τη χρηματοδότηση των ΜμΕ αλλά και άλλων έργων. Σε μία περίοδο που το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας, η ενεργότερη συμμετοχή της ΕΤΕπ – θυμίζω ότι οι εκταμιεύσεις της Τράπεζας προς τη χώρα μας από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα είναι σχεδόν μηδενικές καθώς φτάνουν μόνο τα 10 εκατ. ευρώ – θα επιτρέψει την επαναφορά του ιδιωτικού τομέα, να πάρει ανάσα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε: «Η συμφωνία με την ΕΤΕπ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα καθώς η χρηματοδότηση δεν αφορά μόνο την οικονομική στήριξη των ΜμΕ και έργων υποδομής αλλά και διευκόλυνση ξένων επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σχολίασε από την πλευρά του ότι «ήταν μια καλή ευκαιρία να δείξουμε τη διάθεσή μας για στενότερη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομίας. Επιλύσαμε ένα σημαντικό θέμα με σκοπό να προχωρήσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η επενδυτική προσπάθεια σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια» και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Κάναμε ένα μεγάλο άλμα».

(Πηγή: http://www.imerisia.gr)