15 λεπτά για την Ελλάδα…

 

 

Μια πρώτη, αναγνωριστική ενημέρωση πραγματοποίησε ο νέος υπουργός οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας στους ομολόγους του κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του eurogroup. Σύμφωνα με όσα αργότερα γνωστοποίησε ο πρόεδρος του eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ, οι 16 καλωσόρισαν τον Γ. Στουρνάρα και τον άκουσαν προσεκτικά να τους αναλύει το πως θα επιστρέψει το πρόγραμμα εντός τροχιάς.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή σε γνώση των συζητήσεων, ο υπουργός οικονομικών περιέγραψε τις προθέσεις της κυβέρνησης γύρω από τις αποκρατικοποιήσεις, που προβλέπεται να επιταχυνθούν, τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του δημοσίου με το πρόγραμμα αποχωρήσεων του προσωπικού, τα διαρθρωτικά που έχουν μείνει πίσω και το νέο φορολογικό σύστημα.

Το eurogroup θεωρεί πως έλαβε επαρκείς διαβεβαιώσεις, άκουσε αμέσως μετά τον επίτροπο Ρεν να παραθέτει μερικά από τα πρώτα ευρήματα της τρόικας από την πρόσφατη μετάβαση στην Αθήνα και όλοι συμφώνησαν ότι το θέμα πρέπει να ξανασυζητηθεί όταν η τρόικα ολοκληρώσει την έκθεσή της μετά από τις διαβουλεύσεις που πρόκειται να έχει με την κυβέρνηση στα τέλη του μήνα.

Σύμφωνα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ η ελληνική πλευρά δεν έθεσε θέμα χρονικής παράτασης ή επαναδιαπραγμάτευσης: «φαντάζομαι ότι υπάρχουν ελληνικά αιτήματα, δεν συζητήθηκαν σήμερα, το αργότερο το Σεπτέμβρη θα επανέλθουμε». Η φράση αυτή δίνει άλλωστε και το πολιτικό στίγμα του Συμβουλίου, που πρέπει να δει αποτελέσματα για να τα «επιβραβεύσει».

Ο πρόεδρος Γιούνκερ, που παρεμπιπτόντως επανεκλέχθηκε για μια πλήρη θητεία, αλλά θα παραμείνει μόνο ως τις αρχές του επομένου έτους, ενημέρωσε τον Τύπο πως το eurogroup θα πραγματοποιήσει μια ακόμα διάσκεψη, είτε με φυσική παρουσία, είτε με τηλεδιάσκεψη περί τα τέλη του μήνα και κατά πάσα πιθανότητα, μια ακόμα με φυσική παρουσία την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, πριν από την τακτική σύνοδο του στις 14/09 στην Κύπρο.

Οι δύο συνεδριάσεις θεωρήθηκαν απαραίτητες αφενός γιατί πρέπει να εγκριθεί το τελικό Ισπανικό μνημόνιο – που συμφωνήθηκε σε πολιτικό μόνο επίπεδο σήμερα τα ξημερώματα – να προσδιοριστούν οι λεπτομέρειες του κυπριακού μνημονίου μόλις η εκεί τρόικα ολοκληρώσει τις αντίστοιχες συζητήσεις, αλλά και για να εγκριθεί κάποια στιγμή και η επόμενη ελληνική δόση (4,2δις ευρώ) όταν «το πρόγραμμα επανέλθει εντός τροχιάς».

Το θέμα βέβαια της Κύπρου, σε αντίθεση με το ελληνικό, συζητήθηκε για πάνω από δύο ώρες. Ο πρόεδρος Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι η δόση δε θα δοθεί τον Αύγουστο, αλλά η κυβέρνηση δεν πρέπει να ανησυχεί διότι θα βρεθεί μια λύση που δε θα της δημιουργεί πρόβλημα σε σχέση με τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Αύγουστο (3,1 δις ευρώ) – το «πως» όμως δεν συζητήθηκε χθες και σήμερα.

Αντιθέτως, η Ισπανία θα λάβει μια πρώτη δόση από το δάνειό της πριν το τέλος του παρόντος μήνα. Το μνημόνιο της Ισπανίας σε σχέση με τους όρους και τις δράσεις που αφορούν τις τράπεζες συμφωνήθηκε σήμερα σε πολιτικό επίπεδο. Ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι τα δάνεια θα έχουν μέγιστη ωρίμανση τα 50 χρόνια και μέση τα δωδεκάμιση και θα μεταφερθούν στο νέο πρόγραμμα των άμεσων και χωρίς κρατική εγγύηση ανακεφαλαιοποιήσεων του ESM, όταν αυτό θα είναι έτοιμο. Σε αυτό Γιούνκερ και Ρεν ήταν απόλυτοι.

Εκτός των άλλων η Ισπανία έλαβε ακόμα ένα δώρο από το eurogroup: εγκρίθηκε η χρονική παράταση ως το 2014 για την μείωση του ελλείμματος, χωρίς παράλληλα οι δημοσιονομικοί στόχοι να μπαίνουν ρητά στο μνημόνιό της. Η Ισπανία πέτυχε αυτή τη διευθέτηση διότι η κυβέρνηση Ραχόι χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, πετυχαίνει τους στόχους που θέτει και απλά έχει πέσει θύμα της γενικότερης συγκυρίας στις αγορές.

Είναι παραπάνω από προφανές, αναφέρουν κοινοτικές πηγές, ότι για να τύχει η Ελλάδα παρόμοιας αντιμετώπισης πρέπει να βρεθεί σε ανάλογη θέση φερεγγυότητας – αυτό απαιτεί χρόνο και έργα. Θα κριθεί δηλαδή από την πορεία των μεταρρυθμίσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Τέλος, σύμφωνα με τους Γιούνκερ, Ρεν, Κλάους Ρέγκλιγκ (EFSF/ ESM) και Τόμας Βίζερ (πρόεδρος του euro working group) κατά τη συνεδρίαση σημειώθηκε σοβαρή πρόοδος σε σχέση με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, η ΕΚΤ υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία συνεργασίας με τον EFSF, η Κομισιόν ετοιμάζει σύντομα τις προτάσεις της για την τραπεζική εποπτεία ως το Σεπτέμβρη και σε γενικές γραμμές οι 17 του ευρώ προσπαθούν να αποδείξουν στις αγορές ότι το οικοδόμημα του κοινού νομίσματος δουλεύει, τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και για τα σοβαρά… ραντεβού το Σεπτέμβρη.

(Πηγή: http://www.real.gr)