Στροφή στις χρεωστικές κάρτες για τους Ελληνες καταναλωτές

Τις χρεωστικές κάρτες βάζουν στις συναλλαγές τους οι Έλληνες καταναλωτές, καθώς εγκαταλείπουν τις «ακριβές» πιστωτικές κάρτες.

Πέρυσι στη χώρα μας σημειώθηκε αύξηση τόσο στον αριθμό όσο και στην καταναλωτική δαπάνη με χρεωστικές κάρτες, ενώ αντίθετα συρρικνώθηκε ο αριθμός των πιστωτικών καρτών και περιορίστηκε ο τζίρος των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε με αυτές.

Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν τα τραπεζικά στελέχη την κάμψη που παρατηρείται στις πιστωτικές κάρτες, αφού η τρέχουσα οικονομική συγκυρία κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς τους καταναλωτές στη χρήση τους, αλλά και τις τράπεζες στην έκδοση τους.

Στόχος τώρα των τραπεζών είναι οι χρεωστικές κάρτες να χρησιμοποιούνται και ως μέσο πληρωμής και συναλλαγής στα σημεία POS, αφού σήμερα στην συντριπτική τους πλειοψηφία (ποσοστό 98%) οι χρεωστικές χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της MasterCard οι 7 στους 10 Έλληνες αγνοούν τις δυνατότητες συναλλαγών που έχουν με την χρεωστική τους κάρτα, όπως είναι οι αγορές στα εμπορικά καταστήματα.

Η άνοδος που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χρήση των χρεωστικών καρτών δείχνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές αρχίζουν να τις χρησιμοποιούν ως εργαλείο πληρωμών, ανάλογα με τα χρήματα που έχουν ήδη στον λογαριασμό τους, όπως κάνουν εδώ και χρόνια οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα οι 8 στους 10 καταναλωτές μέχρι πρόσφατα «έβλεπαν» την πιστωτική κάρτα ως μέσο δανεισμού και όχι ως εργαλείο πληρωμής. Ετσι σωρεύτηκαν οφειλές στη συγκεκριμένη κατηγορία, που λόγω της κρίσης δεν εξυπηρετούνται κανονικά και σχεδόν το 20% των πιστωτικών καρτών βγήκε στο «κόκκινο», ενώ ποσοστό 10-15% πάει σε ρύθμιση ή «κλείσιμο».

Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι της Visa Europe και δείχνουν ότι το 2010 η καταναλωτική δαπάνη μέσω χρεωστικών καρτών στα σημεία πώλησης ανήλθε στα 835εκ.ευρώ (αύξηση 16%), και ο συνολικός αριθμός χρεωστικών καρτών αυξήθηκε στα 5,6εκ κάρτες (+9%). Επίσης ο αριθμός των συναλλαγών κινήθηκε ανοδικά (+12,5%) στα 84 εκατομμύρια, με τη δαπάνη ανά χρεωστική κάρτα στα σημεία πώλησης να διαμορφώνεται στα 160 ευρώ (+ 9%).

Αντίθετη πτωτική είναι η πορεία των πιστωτικών καρτών. O συνολικός αριθμός τους περιορίστηκε στα 3 εκατομμύρια κάρτες, εμφανίζοντας μείωση 15% σε σχέση με το 2009 και με πτώση κατά 10% της καταναλωτικής δαπάνης στα σημεία πώλησης που διαμορφώθηκε στα 3,8δισ. ευρώ. Και αυτό την ώρα που οι συναλλαγές στα σημεία πώλησης ανά πιστωτική κάρτα σημείωσαν αύξηση κατά 6%, που σημαίνει ότι πλέον χρησιμοποιούνται για πολύ μικρότερης αξίας αγορές.