Να μείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες

Ταμβακάκης: Κεφάλαια από μακροπρόθεσμους επενδυτές και όχι από κερδοσκόπους

Την ανάγκη να παραμείνει το τραπεζικό σύστημα της χώρας στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα υπογράμμισε σε δηλώσεις του στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης.

Ο κ. Ταμβακάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι από τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση, ενώ σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η έξοδος από την κρίση πλησιάζει: «Το φως στο τέλος του τούνελ είναι πολύ κοντά», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ανέφερε ότι ήδη παρατηρούνται ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ανάσχεση του ρυθμού μείωσης των καταθέσεων. Προσέθεσε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα καταθέσεις ύψους 3-4 δισ. ευρώ και εκτίμησε ότι σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που αποχώρησαν τους τελευταίους μήνες (προς το εξωτερικό αλλά και σε… σεντούκια) θα επιστρέψει στο σύστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής βρέθηκε στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιώντας διερευνητικές επαφές με θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές για την αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων ενόψει της υπό εξέλιξη ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με πηγές της Εθνικής Τράπεζας, το ενδιαφέρον των ξένων για τις εξελίξεις στη -χώρα είναι αυξημένο και στο επίκεντρο βρίσκεται η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου. Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση οι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί, αναμένοντας την οριστικοποίηση των όρων και των τεχνικών λεπτομερειών του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με τους F.T., προς το παρόν, δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές για τις εγχώριες τράπεζες εξαιτίας των επικείμενων εκλογών αλλά και των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας τόνισε στους F.T. τη σπουδαιότητα ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα να παραμείνει στον έλεγχο τον ιδιωτών με τη συνδρομή μακροπρόθεσμων επενδυτών και όχι κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια οικονομία με όσο το δυνατόν μικρότερη εμπλοκή του κράτους, όχι με μεγαλύτερη. Σημειώνεται ότι με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό κυβέρνησης και τρόικας, στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση ώστε να διατηρηθεί η ιδιωτική φυσιογνωμία των τραπεζών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι τράπεζες θα πρέπει να αντλήσουν τουλάχιστον το 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση από την αγορά, ενώ το υπόλοιπο 90% μπορεί να το καλύψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σημειώνεται ότι ήδη το ΤΧΣ έχει δεσμευθεί για την ενίσχυση της Εθνικής με κεφάλαια 6,9 δισ. ευρώ, ωστόσο το ποσό αυτό είναι ενδεικτικό και όχι οριστικό. Σύμφωνα με του F.T. αναλυτές εκτιμούν ότι η Εθνική θα χρειαστεί περί τα 7-8 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ταμβακάκης σημείωσε ότι η μεγάλη απομείωση του ιδιωτικού τομέα είναι αναπόφευκτη, ωστόσο υπογράμμισε ότι ο όμιλος μπορεί να εξοικονομήσει κεφάλαια και με άλλες έμμεσες ενέργειες. Στελέχη του ομίλου σημειώνουν ότι ήδη έχει προαναγγελθεί η πρόθεση της τράπεζας να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση της συμμετοχής της στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ στα σχέδια περιλαμβάνεται και η πώληση ποσοστού έως 25% της θυγατρικής στην Τουρκία, Finansbank. Αναλυτές εκτιμούν ότι με τις κινήσεις αυτές ο όμιλος θα μπορούσε να συγκεντρώσει συνολικά κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Προσθέτουν ότι το 58% των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ήδη καλυφθεί από προβλέψεις και εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα της BlackRock δεν θα δημιουργήσουν ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων στην τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Ταμβακάκης επανέλαβε την εκτίμησή του για την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων. Σημείωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν δυναμικά προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς μέσω των συγχωνεύσεων μπορούν να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας που θα βοηθήσουν την αναδιάρθρωση του κλάδου. Σε ό,τι αφορά την Εθνική σημείωσε ότι, με ή χωρίς συγχώνευση, μεγάλο βάρος θα δοθεί στην περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών.

(Πηγή: http://news.kathimerini.gr)