Ένα χρόνο ζωής έχει το νέο, ενιαίο Επικουρικό

Θνησιγενές εν τη γενέσει του είναι το νέο υπερ-επικουρικό ταμείο που από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε λειτουργία. Έτσι, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, τρόικα και άλλες ξένες ή εγχώριες δυνάμεις, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι επικουρικές συντάξεις που θα χορηγεί, δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τα 120 ευρώ και μάλιστα σε 12μηνη βάση, χωρίς δηλαδή δώρα και επιδόματα.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το νέο υπερταμείο από τα πρώτα του κιόλας γενέθλια, θα έχει έλλειμμα της τάξης του 1,09 δισ. ευρώ, ενώ για τη βιωσιμότητά του στο μέλλον οι μελέτες δείχνουν ότι το αναλογιστικό έλλειμμα θα προσεγγίσει τα 230 δισ. ευρώ, στο 2060.

Στο υπουργείο Εργασίας έχουν «παγώσει» οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) παρ’ ό,τι ο χρόνος περνάει, οι διατάξεις των νόμων και των μνημονίων δεσμεύουν και τη μελλοντική κυβέρνηση, και το πρόβλημα του ασφαλιστικού «καίει».

Τα στοιχεία από τις νέες αναλογιστικές μελέτες, που έγιναν μετά τις περικοπές του περασμένου Φεβρουαρίου που εφαρμόζονται αναδρομικά, αλλά και μετά από το κούρεμα της περιουσίας των επικουρικών ταμείων που θα αποτελέσουν τους πυλώνες του νέου πλην, ετοιμόρροπου οικοδομήματος, είναι άκρως ανησυχητικά και ενδεικτικά του αδιεξόδου.

Η ζωή του νέου επικουρικού ταμείου με τους περίπου 2 εκατομμύρια ενεργά ασφαλισμένους και τους 700.000 συνταξιούχους δεν φθάνει ούτε τον πρώτο χρόνο, αφού από το 2013 κιόλας, υπολογίζεται έλλειμμα της τάξης του 1,099 δισ. ευρώ, με τις υποχρεώσεις του ταμείου για παροχές να αγγίζουν τα 3,4 δισ. έναντι εσόδων 2,34 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρίσκονται στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας και θα τεθούν σε γνώση του νέου υπουργού, το 2028, το έλλειμμα διπλασιάζεται, φθάνοντας τα 1,99 δισ. ευρώ, ενώ δέκα χρόνια μετά, τα έσοδα από εισφορές είναι μισά σε σχέση με τις δαπάνες για συντάξεις (5,9 δισ. έναντι παροχών ύψους 10,9 δισ. ευρώ). Το μακρινό 2060, το ετήσιο έλλειμμα προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ. Σωρευτικά, το έλλειμμα του νέου ταμείου που βάσει των σχεδιασμών του υπουργείου Εργασίας δημιουργείται για να λύσει το πρόβλημα στην επικουρική ασφάλιση, θα είναι 277,44 δισ. ευρώ! Όσο για την περιουσία του νέου ταμείου, αυτή είναι σχεδόν μηδενική από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

Με το νόμο 4052 του 2012, εφαρμοστικό του Μνημονίου 2, εκτός από τη ρήτρα θανάτου, που το υπουργείο Εργασίας εισήγαγε και στην κοινωνική ασφάλιση, πέρασε και μια άλλη διάταξη, βάσει της οποίας μακροπρόθεσμα το νέο επικουρικό ταμείο θα πρέπει να αναπροσαρμόζει το ύψος των παροχών του, προκειμένου να εξασφαλίζεται η μη ύπαρξη ελλείμματος, χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Βάσει των στοιχείων, μόνο για το ΤΕΑΔΥ και εκτός από τις περικοπές που ήδη επιβλήθηκαν, προβλέπεται επιπλέον μείωση της επικουρικής σύνταξης της τάξης του 24,05%, από τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που ασχολούνται με την κοινωνική ασφάλιση, από τον επόμενο κιόλας χρόνο, η μείωση στις επικουρικές θα είναι της τάξης του 25%-30%, ενώ πολύ γρήγορα θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για ενιαία επικουρική σύνταξη που δεν θα ξεπερνά τα 100 με 120 ευρώ!

Ήδη, πολλές διοικήσεις επικουρικών ταμείων, υπό την πίεση των φορέων που εκπροσωπούν τους ασφαλισμένους τους, κάνουν κινήσεις διερευνώντας τις δυνατότητες που έχουν να μετατραπούν σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Ο ίδιος ο νόμος ορίζει, πως εφόσον τα επικουρικά δεν επιθυμούν την ένταξή τους στο Ενιαίο Ταμείο, τότε θα μετατρέπονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Επαγγελματικά Ταμεία, χωρίς κρατική χρηματοδότηση.

Σημαντική επιδείνωση του ελλείμματος παρουσιάζουν τα επικουρικά και εξαιτίας του κουρέματος της περιουσίας τους. Έτσι, ακόμη και σε κάποια επικουρικά, όπως για παράδειγμα το ΤΕΑΠΟΚΑ, που εμφανίζει μικρό μεν, πλεόνασμα, αυτό μειώνεται δραματικά στις νέες αναλογιστικές μελέτες. Ενώ στις αρχικές αναλογιστικές προβολές, το πλεόνασμα ήταν της τάξης των 354,5 χιλιάδων ευρώ, μετά το κούρεμα και παρά τις επιβαλλόμενες μειώσεις στις συντάξεις από τον Απρίλιο, το πλεόνασμα περιορίζεται σε μόλις 160,2 χιλιάδες ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο, ότι παρά τις έντονες πιέσεις της Τρόικας, ο κ. Κουτρουμάνης οδηγήθηκε στην απόφαση να «παγώσει» κάθε παρέμβαση, ώστε τις τελικές αποφάσεις να λάβει η νέα κυβέρνηση. Βέβαια, η κατάσταση των ταμείων, σε συνδυασμό με την κρίση στα έσοδα που βουλιάζει τα οικονομικά των ασφαλιστικών οργανισμών, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για διαφοροποιήσεις στις τελικές επιλογές. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δηλώσεις που αναμένεται λόγω προεκλογικής περιόδου να ενταθούν και να μετατραπούν σε δεσμεύσεις για ένα ελάχιστο ποσό καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης. Αυτό που δεν λένε, είναι ότι το ποσό αυτό δεν θα ξεπερνά τα 100 ή στην καλύτερη περίπτωση τα 120 ευρώ.

(Πηγή: www.capital.gr)