Κρίσιμη σύσκεψη των τραπεζιτών

Οι εκροές καταθέσεων αλλά και οι εξελίξεις, όπως το πάγωμα εισαγωγικών πιστώσεων, πολλαπλασιάζουν τις ανάγκες για ρευστότητα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, η οποία έχει προγραμματισθεί για αύριο Τετάρτη , ενόψει και της επικείμενης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ενωσης.

Παρά το γεγονός ότι η ατζέντα των θεμάτων της σύσκεψης του διοικητικού συμβουλίου δεν διαφοροποιείται από εκείνην της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης εκτιμάται βασίμως, ότι το διοικητικό συμβούλιο θα ασχοληθεί με θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, συζητώντας και μάλιστα σε βάθος τα τρέχοντα θέματα που τα πιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν.

Ανακεφαλαιοποίηση
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί το θέμα της ρευστότητας που απασχολεί έντονα τις τράπεζες όπως επίσης και το μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησής τους. Ασφαλώς, προς το παρόν, τουλάχιστον και με βάση την πολιτική ρευστότητα, θεωρείται πρακτικά αδύνατη η λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων, ωστόσο οι τράπεζες επιθυμούν να έχουν πραγματοποιήσει όποια προετοιμασία μπορούν ενόψει των δύσκολων συνθηκών που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν.

Μολονότι οι εγγυήσεις 18 δισ. ευρώ που έχουν λάβει οι τράπεζες τούς έχουν δώσει την πολυπόθητη επάρκεια προκειμένου να απευθύνονται εκ νέου στην ΕΚΤ για δανεισμό, οι εκροές καταθέσεων των προηγούμενων ημερών, αλλά και οι εξελίξεις όπως το πάγωμα εισαγωγικών πιστώσεων πολλαπλασιάζουν τις ανάγκες για ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Ετσι, λοιπόν, όπως παρατηρούν τραπεζικοί κύκλοι έστω και επικοινωνιακά το συγκεκριμένο θέμα απαιτεί οργανωμένη διαχείριση προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων έως ότου υπάρξει κυβέρνηση η οποία και θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Εν τω μεταξύ, οι καθυστερήσεις που έχουν δημιουργηθεί θα θέσουν τα πιστωτικά ιδρύματα σε έναν αγώνα δρόμου για την αναζήτηση κεφαλαίων προκειμένου να καλυφθεί το 10% της συνολικής ανακεφαλαιοποίησης και να διατηρηθεί ο ιδιωτικός τους χαρακτήρας, αγώνας ο οποίος θα ξεκινήσει ύστερα από τις εκλογές και πιθανόν με νέα δεδομένα.

Ισπανία
Οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης και κυρίως της Ισπανίας όπως επίσης και οι τρόποι αντιμετώπισής τους από την ΕΚΤ και την Ε.Ε. αλλά και το κατά πόσον αυτές επηρεάζουν και τις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι και αυτό με τη σειρά του θα αποτελέσει ένα κεφάλαιο συζήτησης στην επικείμενη συνάντηση των τραπεζιτών. Αλλωστε, αυτό θα αποτελέσει και ένα από τα ακανθώδη θέματα στη Σύνοδο Κορυφής.

Δαδεισμός
Ηδη, στην Ευρώπη ας σημειωθεί πως έχει αρχίσει μία αγωνιώδης προσπάθεια περιορισμού των επιτοκίων κάτι το οποίο πάντως δεν είναι εφικτό για τις χώρες του Νότου, τουλάχιστον. Τα δάνεια εκτιμάται ότι και αυτά με τη σειρά τους αποτελούν αντικείμενο συζήτησης των ελληνικών τραπεζών καθώς οι περισσότερες τράπεζες προχωρούν σε όσες περισσότερες ρυθμίσεις μπορούν τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρηματίες σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να καταστήσουν τους πελάτες αυτούς βιώσιμους και άρα να εγγράψουν τις μικρότερες δυνατές επισφάλειες.

Τέλος εκτιμάται πως από την ατζέντα της συζήτησης που θα διεξαχθεί μεταξύ των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων δεν θα λείψει η Κύπρος η οποία δεν αποκλείεται, εφόσον δεν δοθεί κάποια παράταση προκειμένου οι τράπεζές της να αποκτήσουν επάρκεια 9%, να οδηγηθεί και αυτή στο μηχανισμό διάσωσης.

(Πηγή: http://www.imerisia.gr)