Ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα

Οι κινήσεις για την Εμπορική, η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης και τα σχέδια της κυβέρνησης

Σε καταλύτη εξελίξεων στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη ενδέχεται να αναδειχθεί η Εμπορική Τράπεζα για την οποία ενδιαφέρον έχουν δείξει και οι τρεις μεγάλοι παίκτες, Εθνική, Eurobank και Αlpha Bank. Η περίπτωση της Εμπορικής θεωρείται και είναι ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις και κυρίως από τη συμμετοχή των Γάλλων στην αύξηση κεφαλαίου που θα ακολουθήσει, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης είναι και μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση, καθώς η αναζωογόνηση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, η ολοκλήρωση των αυξήσεων μετατίθεται για το τέλος του έτους.

Η επόμενη μέρα στις τράπεζες αναμένεται να φέρει σημαντικές ανακατατάξεις. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή του σχεδίου, σε πρώτη φάση, στον όμιλο Εθνικής Τράπεζας θα μπορούσε να περιέλθει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σε δεύτερη φάση, στον ίδιο μηχανισμό θα μπορούσε να προστεθεί και η Αγροτική Τράπεζα, αλλά όχι με τη σημερινή της μορφή. Το νέο τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τους επόμενους μήνες. Προς το παρόν, οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη ραγδαία άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία ανέρχονται στο δυσθεώρητο ποσό των 46 δισ. ευρώ.

—————————————————————————————————————————————————————————————————

Τι συζητούν Εθνική, Alpha Bank και Eurobank Efg με τους Γάλλους της Credit Agricole και πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις

Ο άνθρωπος της Εθνικής στο Παρίσι ανεβοκατέβηκε τις σκάλες του κεντρικού μεγάρου της Credit Agricole περισσότερες από τρεις φορές το τελευταίο εξάμηνο. Μάλιστα, όσοι από την Ελλάδα αντιλήφθηκαν την παρουσία του εκεί, κακόβουλα διέρρευσαν μετέπειτα ότι ετοιμάζει… μεταγραφή στην ελληνική θυγατρική της, την Εμπορική. Οπως αποδείχθηκε, ωστόσο, στην πορεία, ουδέν ψευδέστερον τούτου. Ο κ. Ανθιμος Θωμόπουλος, διότι περί ου ο λόγος, πήγαινε στη γαλλική πρωτεύουσα για να προετοιμάσει το έδαφος προκειμένου η Εθνική να διερευνήσει το ενδεχόμενο απόκτησης της Εμπορικής. Ο στόχος ήταν κατόπιν και σε ένα εύλογο βάθος χρόνου, οι δύο τράπεζες να συγχωνευθούν. Τελικώς, η πρόταση αυτή δεν υποβλήθηκε και όπως λένε άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο νέο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου, μάλλον δεν θα υποβληθεί… ποτέ. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Αυτό που έχει σημασία είναι πως αυτή τη στιγμή, η Εμπορική εξετάζεται και από τους τρεις μεγάλους παίκτες της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, διεκδικώντας ρόλο στις επικείμενες εξελίξεις του κλάδου. Και αυτό γιατί, όπως παραδέχονται και πηγές της Eurobank, «για την περίπτωση, εδώ και μερικές μέρες, ενδιαφερόμαστε και εμείς». Ο τρίτος της παρέας είναι ως γνωστόν η Alpha Bank. Αρχικώς, για τη συγκεκριμένη, υπήρχε η εντύπωση ότι «έβλεπε» μόνο την εξαγορά κάποιων κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων της Εμπορικής. Κι αυτό εφέρετο να εξετάζει κατά τις επισκέψεις στελεχών της στα «κεντρικά» της οδού Σοφοκλέους. Η γαλλική μητρική, ωστόσο, σύντομα ξεκαθάρισε ότι «η τράπεζα δεν πωλείται σε κομμάτια». Από την Εθνική που διαπραγματευόταν την περίπτωση πολύ περισσότερο διάστημα και από την Alpha, υποστηριζόταν εδώ και καιρό ότι «στην πραγματικότητα, ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα». Και προσέθεταν: «Ο λόγος είναι απλός: Δεν θα είχε κανένα νόημα για κανέναν».

Οι εξελίξεις στην Εμπορική επισημοποιήθηκαν, θα έλεγε κανείς, τον τελευταίο μήνα, με αφορμή τη διαρροή των συζητήσεων με την Alpha, τις οποίες βεβαίως η τελευταία διέψευσε, κατά την πάγια τακτική της. Ωστόσο, αυτή η υπόθεση έχει πολύ μεγαλύτερη «ουρά». Για την ακρίβεια, ανάγεται τουλάχιστον στις αρχές του έτους, όταν ο κ. Θωμόπουλος (σ.σ. ο οποίος αποχώρησε κι αυτός από τη διοίκηση της ΕΤΕ, στις τελευταίες αλλαγές) έκανε και το πρώτο του ταξίδι στο Παρίσι, γι’ αυτόν τον σκοπό. Το σχέδιο ήταν σχετικά απλό: η Εθνική αποκτά παρουσία στην Εμπορική από την Credit Agricole, με τη δέσμευση της τελευταίας να συμμετάσχει κατόπιν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, καλύπτοντας ένα ποσοστό της συμμετοχής των ιδιωτών στη διαδικασία (του γνωστού 10%).

Ως γνωστόν, οι συζητήσεις αυτές δεν τελειώνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Ως γνωστόν, περνούν από φάσεις, «παγώνουν», «ζεσταίνονται» και ούτω καθ’ εξής. Κάποια στιγμή, σε μία απ’ αυτές τις εναλλαγές, μπήκε σφήνα η Alpha Bank. Και λίγο μετά δημοσιοποιήθηκε η ιστορία. Τρίτη τραπεζική πηγή, ωστόσο, που ήταν σε θέση να γνωρίζει λεπτομέρειες του project επέμενε, ακόμα κι όταν τα φώτα ήταν στραμμένα στο δίδυμο Alpha Bank – Εμπορική, ότι «πιο κοντά στην τελευταία βρίσκεται η Εθνική». Κι αυτό γιατί, προφανώς, ήξερε…

Σήμερα, δεν το υποστηρίζει. Κι αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει πλέον τις διαθέσεις της νέας διοίκησης της τράπεζας και βεβαίως τα σχέδια της νέας κυβέρνησης. Οπότε, στο μέτωπο της ΕΤΕ, θα περιμένουμε για να δούμε. Αντιθέτως, δεδομένη θα πρέπει να θεωρηθεί η ενεργός ανάμειξη στην ιστορία της Eurobank Efg. Η τράπεζα έχει ζητήσει ενημέρωση από την Credit Agricole, δηλώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο παρούσα στη διαδικασία. Η περίπτωση της Εμπορικής θεωρείται και είναι ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις και κυρίως απ’ αυτήν που περιγράφηκε παραπάνω: της συμμετοχής των Γάλλων στην αύξηση κεφαλαίου που θα ακολουθήσει, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

(Πηγή: http://news.kathimerini.gr)