Καλοκαιρινές ανακατατάξεις στις τράπεζες

banks22Μπορεί να μην απέδωσε καρπούς το (έντονο) φλέρτ ALPHA Bank – Πειραιώς, φαίνεται όμως ότι νέα τραπεζικά ζευγάρια βρίσκονται στα σκαλιά της ‘εκκλησίας’. Σύντομα αναμένονται και οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πολύ πιθανό να υπάρξει σύντομα κατάληξη των συζητήσεων που γίνονται για την απορρόφηση της Αγροτικής από άλλη τράπεζα. Χθες η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την ΑΤΕ, απέφυγε ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα κάποια άλλη πληροφορία, επικαλούμενη τη δήλωση εμπιστευτικότητας που έχει υπογράψει. Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει άμεσα τις εκκρεμότητες τόσο με την Αγροτική όσο και με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που έχουν πάρει παράταση έως και το τέλος Αυγούστου για τη δημοσίευση των ισολογισμών της περσινής χρήσης. Η λύση που φαίνεται πως προκρίνεται είναι ο διαχωρισμός τους σε «καλή» και «κακή» και στη συνέχεια είτε η συγχώνευση της πρώτης με άλλη τράπεζα είτε η απορρόφηση των υγιών στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού από άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του πρώτου ντιλ στον τραπεζικό κλάδο έπειτα από αρκετά χρόνια στασιμότητας φαίνεται πως έχει αρχίσει. Οι άνευ προηγουμένου ζημιές από την αναδιάταξη του ελληνικού δημόσιου χρέους και η πενταετής ύφεση που έπληξε την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών καθιστούν αναγκαία την ανασυγκρότηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προς την κατεύθυνση δημιουργίας ισχυρότερων σχημάτων. Η αρχή αναμένεται να γίνει με την Αγροτική Τράπεζα, το θέμα της οποίας θα πρέπει να κλείσει άμεσα, ενώ γρήγορες εξελίξεις αναμένονται και ως προς το μέλλον της Εμπορικής Τράπεζας. Λύση θα πρέπει να αναζητήσει η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο μετά το PSI θα πρέπει είτε να ανακεφαλαιοποιηθεί είτε να συνενωθεί με κάποιο άλλο πιστωτικό σύστημα.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι όλες οι παραπάνω κινήσεις θα έχουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, για να ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου στη βάση των νέων ισορροπιών που θα έχουν διαμορφωθεί το φθινόπωρο. Μέχρι στιγμής, κεφάλαια από την πρώτη δόση του πακέτου στήριξης, συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, έχουν λάβει μόνο οι τέσσερις μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι της χώρας (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Τρ. Πειραιώς), ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) των οποίων ενισχύθηκε κατά 18 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα προορίζονται για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ 25 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη διοχέτευσή τους στο σύστημα, με τη δόση του Σεπτεμβρίου από τον EFSF.

Παρούσα στις διεργασίες δηλώνει και η Credit Agricole, η οποία βρίσκεται σε επαφή με αρκετές μεγάλες τράπεζες με στόχο, όπως μεταδίδουν πηγές από την Εμπορική Τράπεζα, να καταστεί μέτοχος σε ένα νέο σχήμα που μπορεί να προκύψει. Χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Emporiki Bank Alain Strub έγινε δεκτός από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο συζήτησε για την ευρύτερη φάση αναδιάρθρωσης στην οποία έχει εισέλθει ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα. Επισήμανε στον υπουργό Οικονομικών ότι η Emporiki και η Credit Agricole θα είναι παρούσες στην επόμενη ημέρα.

 

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι Γάλλοι είναι διατεθειμένοι να βάλουν «φρέσκα» κεφάλαια σε μια νέα τράπεζα που μπορεί να προκύψει έπειτα από συγχώνευση. Με τον τρόπο αυτό θα περιορίσουν την κεφαλαιακή ένεση που χρειάζεται η Εμπορική Τράπεζα αν παραμείνει αυτόνομη και το νέο πιστωτικό ίδρυμα θα διατηρήσει τον ιδιωτικό του χαρακτήρα, χρηματοδοτούμενο ταυτόχρονα και από το ΤΧΣ.

Σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση των συνθηκών στη μετά PSI εποχή αναμένεται να παίξει και το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες με ανακοίνωσή της και η ΟΤΟΕ, η οποία σημείωσε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δημοσιοποιήσει άμεσα τους όρους στήριξης του κλάδου. Συγκεκριμένα ζητά τη διασφάλιση των κατάλληλων θεσμικών και ασφαλιστικών δικλίδων, ώστε η όποια στήριξη των τραπεζών με χρήματα των ελλήνων φορολογούμενων να έχει πραγματικό αντίκρισμα, να οδηγεί στην αντιμετώπιση της πιστωτικής ασφυξίας των νοικοκυριών και των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα θέματα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει η ηγεσία της συνδικαλιστικής οργάνωσης το επόμενο διάστημα τόσο με τον κ. Στουρνάρα όσο και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

(Πηγή: http://www.banksnews.gr)