Στις τράπεζες επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΔΑΝΕΙΑ, ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
Στις τράπεζες επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον

O κλάδος της ελληνικής οικονομίας ο οποίος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της αγοράς το τελευταίο διάστημα, παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι οι τράπεζες. Αν και τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια, τούλαχιστον αυτά με μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, δηλώνουν κατηγορηματικά πως, προς το παρόν, δεν επενδύουν συνολικά στο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, εντούτοις παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα οι τράπεζες παρουσιάζουν περαιτέρω ενδιαφέρον.

Τρόικα
Επίκεντρο αυτού του ενδιαφέροντος αποτελεί η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το οποίο αποτελεί και το βασικό θέμα το οποίο συζήτησαν οι τράπεζες με τα κλιμάκια της τρόικας που επισκέφθηκαν τα πιστωτικά ιδρύματα την προηγούμενη εβδομάδα.

Βασικός άξονας των συζητήσεων αυτών αποτελεί το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση «χτίζεται» και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο μέσα στον Οκτώβριο.

Στις τράπεζες επικεντρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον

Κεφάλαια ιδιωτών
Πάγιο αίτημα των τραπεζών αποτελεί το τμήμα των κεφαλαίων που θα εισφέρουν οι ιδιώτες (10% του συνόλου) να καταστεί δυνατόν να το εισφέρουν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε η Ελλάδα να έχει αποφύγει οριστικά τον κίνδυνο του Grexit καθώς όσο ο κίνδυνος αυτός υφίσταται δεν υπάρχουν ιδιώτες επενδυτές που θα τοποθετηθούν στον συγκεκριμένο κλάδο στη χώρα μας. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει καθυστερήσει σημαντικά δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα τόσο στα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και στην πραγματική οικονομία της χώρας.

«Κόκκινα» δάνεια
Δεύτερο στοιχείο στην ατζέντα της τρόικας αποτελούν τα προβληματικά δάνεια (NPL’s) όπου σύμφωνα με πληροφορίες τα μεγέθη τους ήταν βελτιωμένα μέσα στον Αύγουστο. Αυτό συνέβη λόγω της σημαντικής επιδείνωσης που παρουσίασε προεκλογικά ο ρυθμός ανόδου των NPL’s με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανόδου να ανακοπεί στο διάστημα που ακολούθησε.

Τρίτο και εξίσου σημαντικό θέμα για τις τράπεζες αποτελεί η συγκέντρωση του τραπεζικού κλάδου η οποία βρίσκεται σαφώς σε εξέλιξη. Και ενώ το θέμα της Emporiki Bank φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα, άμεσες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις όσον αφορά τη Geniki Bank αφού η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με το βασικό μέτοχο της Societe Generale και να αναμένονται οι εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ.λπ., ώστε η συμφωνία να ανακοινωθεί και επίσημα. Οι ίδιες εκτιμήσεις μιλούν για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ταμιευτήριο
Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, εκκρεμότητα η οποία εκτιμάται πως δεν μπορεί να επιλυθεί στην παρούσα φάση και όσο το ΤΧΣ δεν έχει ρευστότητα. Εγκυρος τραπεζίτης σημείωνε στην «Η» πως το θέμα του Τ.Τ. θα μπει σε μία σειρά μετά την λήψη της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και όχι νωρίτερα. Παράλληλα σε ένα άλλο επίπεδο διεξάγονται οι συζητήσεις οι σχετικές με τις μικρότερες τράπεζες που και αυτές προβαίνουν σε ενέργειες προκειμένου να συμμετέχουν στην περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου.

Είναι απολύτως βέβαιο πως στο διάστημα που ακολουθεί έως το τέλος του έτους ο τραπεζικός χάρτης της χώρας θα έχει μεταβληθεί σημείωναν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες οι οποίοι σημείωναν πως σε πρώτη φάση από τις αρχές του έτους οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες παρουσιάζουν σημαντικότατη άνοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Χαρακτηριστική είναι η απόδοση της μετοχής της Alpha Bank μέσα στο 2012 η οποία έχει ενισχυθεί κατά 193,7%, της Eurobank κατά 177%, της Τράπεζας Πειραιώς κατά 58% και της Εθνικής κατά 23,5%.

(Πηγή: http://www.imerisia.gr)