Κόντρες για την τραπεζική ένωση

ΕΕ

Και ενώ το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δείχνει να κάνει βήματα προόδου, το μέτωπο της ευρωπαϊκής αντιπαράθεσης μεταφέρεται πλέον σε ένα άλλο φλέγον ζήτημα: σε αυτό της τραπεζικής ένωσης και της δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

Κόντρες για την τραπεζική ένωση

Και ενώ το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δείχνει να κάνει βήματα προόδου, το μέτωπο της ευρωπαϊκής αντιπαράθεσης μεταφέρεται πλέον σε ένα άλλο φλέγον ζήτημα: σε αυτό της τραπεζικής ένωσης και της δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι Γερμανοί φέρονται να βάζουν φρένο τόσο στην κοινή τραπεζική εποπτεία (την οποία ωστόσο αναγνωρίζουν ως αναγκαιότητα) όσο και στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ESM.

Διαφωνίες
Χαρακτηριστικά, κατά την τοποθέτησή του στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στην Λευκωσία, ο Μισέλ Μπαρνιέ (Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών) παραδέχθηκε πως εξακολουθούν να υπάρχουν «αναμενόμενες» διαφωνίες και σημείωσε πως το σχέδιο/πρόταση για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση καλό θα ήταν να υιοθετηθεί έως το τέλος του 2012, προκειμένου να αρχίσει να εφαρμόζεται μερικώς το 2013 και συνολικά το 2014. «Γνωρίζω ότι το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά είναι ρεαλιστικό. Ο χρόνος πιέζει και η συζήτηση είναι πολύπλοκη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος.

(Πηγή: http://www.ethnos.gr)