Λιγότεροι φόροι για μισθωτούς και συνταξιούχους

Μια νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια και μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% υπόσχεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νέας φορολογικής κλίμακας.

Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η μείωση του αριθμού των κλιμακίων και των συντελεστών σε 4 από 8 που είναι σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους και η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 7.000- 8.000 ευρώ, αλλά από τα εισοδήματα του 2013 και μετά. Για τα φετινά εισοδήματα το αφορολόγητο θα παραμείνει στα 5.000 ευρώ. Σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές εξετάζεται η δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών της νέας κλίμακας. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα. Δηλαδή από τη στιγμή που ο φορολογικός συντελεστής για όλες τις επιχειρήσεις θα μειωθεί στο 30%, στα ίδια επίπεδα θα κυμανθούν και οι συντελεστές στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Τυχόν υιοθέτηση του μέτρου θα επιφέρει αυτόματα μεγάλη μείωση του φόρου της κλίμακας κυρίως για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί θα «προσγειωθούν» στο 30% οι συντελεστές 35%, 38%, 40% και 45% που εφαρμόζονται σήμερα για τα τέσσερα κλιμάκια εισοδήματος άνω των 26.000 ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται πολλά σενάρια για τη νέα φορολογική κλίμακα με τη διαμόρφωση του ανώτατου συντελεστή στο 30% και με πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα εξετάζεται:

1. Κατάργηση των απαλλαγών για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

2. Κατάργηση των αφορολόγητων ποσών που ισχύουν για τις οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα. Το κόστος ανέρχεται για τον προϋπολογισμό στα 438 εκατ. ευρώ και το απολαμβάνουν 1,4 εκατ. φορολογούμενοι.

3. Κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία.

Παράλληλα σχεδιάζεται η έκπτωση έως και 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων για δαπάνες με αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Οσες περισσότερες αποδείξεις συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι τόσο μεγαλύτερο το όφελος που θα έχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να συμπεριλάβει στη σχετική λίστα τις δαπάνες σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας.

Σχετικά με τη νέα κλίμακα και τους συντελεστές, αν και το θέμα βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο «ασκήσεων επί χάρτου», το βασικό σενάριο προβλέπει ότι ο πρώτος συντελεστής μετά το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί στο 15%-18% από 10% που είναι σήμερα και για το κλιμάκιο εισοδήματος μέχρι τα 20.000 ευρώ και οι ενδιάμεσοι συντελεστές θα κυμαίνονται μεταξύ 20% και 28%.

(Πηγή: www.imerisia.gr)