Εξαιρετικά αμφίρροπη η μάχη για την Εμπορική

Με αγωνία αναμένουν την επιλογή των Γάλλων της Credit Agricole, για την τύχη της Emporiki Bank, οι διοικήσεις της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha Bank. Η απόφαση των Γάλλων θα σηματοδοτήσει τις επόμενες κινήσεις στον κλάδο.

Οποια τράπεζα αποκτήσει την Emporiki και μαζί το «κεφαλαιακό μαξιλάρι» που προσφέρουν οι Γάλλοι θα έχει πλεονέκτημα, ενώ παράλληλα θα έχει να προσφέρει μια «δυνατή» αφήγηση για την προσέλκυση επενδυτών (στην περίπτωση που η ανακεφαλαιοποίηση γίνει με τρόπο φιλικό προς τους ιδιώτες μετόχους). Αν και πολλά λέγονται, το πού θα καταλήξει η Emporiki είναι άγνωστο, καθώς η πρόσβαση στο Δ.Σ. της Credit Agricole είναι περιορισμένη, ενώ για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτείται το «πράσινο φως» από την Κομισιόν.

Χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι ότι αρχικά υποστηριζόταν ότι η Alpha Bank είχε σχετικό προβάδισμα, αργότερα αναφέρθηκε ότι η Eurobank πέτυχε τη μεγάλη ανατροπή, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι η Εθνική έχει πλεονέκτημα, καθώς διαθέτει ποιοτικότερες εγγυήσεις για την εξασφάλιση της ρευστότητας που έχουν χορηγήσει στην Emporiki οι Γάλλοι. Σημειώνεται ότι οι εγγυήσεις αφορούν ξένα περιουσιακά στοιχεία που θα καλύψουν το ύψος της ρευστότητας που έχουν χορηγήσει (περίπου 1 δισ. ευρώ) για την περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι αρχικά οι Γάλλοι ήθελαν να κλείσει η συμφωνία πριν από το τέλος Αυγούστου, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Αλλοι υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμα, άλλοι εβδομάδες. Μάλιστα, οι συνεχείς καθυστερήσεις στη διαδικασία δημιούργησαν αμφιβολίες για τη θέληση της C.A. να προχωρήσει στη μεταβίβαση, κάτι όμως που δεν φαίνεται πιθανό, δεδομένου ότι η κίνηση έχει ανακοινωθεί επίσημα στις γαλλικές χρηματιστηριακές αρχές.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν η συμφωνία ολοκληρωθεί, τότε οι δύο τράπεζες που θα έχουν αποτύχει είναι πιθανό να επιδιώξουν τη μεταξύ τους σύμπραξη. Η επιτυχία των μελλοντικών αυξήσεων, η οποία θα καθορίσει και το εάν οι τράπεζες παραμείνουν σε ιδιωτικό έλεγχο, εξαρτάται από την αφήγηση (story) που θα «πουλήσουν» οι διοικήσεις στους δυνητικούς επενδυτές. Ολα αυτά, βέβαια, μπορούν να γίνουν μόνον αφού προηγηθεί η σταθεροποίηση της οικονομίας και εμφανιστούν τα πρώτα απτά σημάδια οικονομικής ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά την Geniki Bank, η οποία ανήκει στον γαλλικό όμιλο της Societe Generale, τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Πειραιώς έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να ανακοινωθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα κριθεί στο τέλος Οκτωβρίου, μετά την εκταμίευση των κεφαλαίων που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση.

Γεγονός είναι ότι πια το Τ.Τ. δεν αποτελεί την «πολύφερνη νύφη»: η καταθετική βάση έχει συρρικνωθεί, το χαρτοφυλάκιο δανείων έχει διογκωθεί, ενώ η τράπεζα διαθέτει μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Ωστόσο, η συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που δίνει πρόσβαση και στα πιο απομακρυσμένα και απομονωμένα σημεία της χώρας, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο.

Αν υπάρξει ενδιαφέρον για το Τ.Τ., μετά την ανακεφαλαιοποίησή του, θα εξεταστεί από την κυβέρνηση, διαφορετικά θα περάσει στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα αποφασίσει σε βάθος χρόνου την τύχη της ιστορικής τράπεζας.

(Πηγή: http://news.kathimerini.gr)