Μετά τη συμφωνία με την τρόικα ακολουθεί η ανακεφαλαιοποίηση

Τι θα προβλέπουν οι βασικοί όροι, πότε θα τεθούν σε εφαρμογή και τι επιπτώσεις θα επιφέρουν.

Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι το αμέσως επόμενο μεγάλο μέτωπο που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Πρόθεσή της είναι να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος αμέσως μετά την οριστικοποίηση των πρόσθετων μέτρων που απαιτούνται για την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει άμεσα όλα τα μεγάλα μέτωπα, ώστε να αντιμετωπιστούν δραστικά οι φόβοι για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Η σταθεροποίηση είναι η πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση για την προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας. Η δεύτερη απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάνηψη του τραπεζικού συστήματος με την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης του συστήματος. Μόνο με την εξομάλυνση των συνθηκών ρευστότητας θα μπορέσει να επανέλθει η κανονικότητα στις συναλλαγές, να επιστρέψουν καταθέσεις (περίπου 20 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι βρίσκονται σε θυρίδες) και να αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση σε ρευστότητα -με λογικούς όρους- τα αξιόχρεα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» κεντρικός άξονας του σχεδίου θα είναι η παροχή ισχυρών κινήτρων για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών, αν αυτό επιτευχθεί, εκτός του ότι θα ελαφρύνει το ύψος της συμμετοχής του δημόσιου τομέα, δηλαδή της Ελλάδας, στο εγχείρημα, θα μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές για τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της χώρας. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το σχέδιο περιλαμβάνει εκτεταμένη χρήση μιας εναλλακτικής μορφής κεφαλαίου (τίτλοι που υπό προϋποθέσεις μετατρέπονται σε μετοχές – CoCos).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό από το σύνολο των κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν, το 60% θα γίνει με την έκδοση κοινών μετοχών και το 40% με CoCos. Παράλληλα ως κίνητρο θα δοθεί το δικαίωμα σε όσους ιδιώτες συμμετάσχουν στις αυξήσεις να αποκτήσουν εφόσον το επιθυμούν, σε βάθος χρόνου, 9 μετοχές για κάθε 1 που θα αγοράσουν. Προϋπόθεση βέβαια να ασκήσει κανείς τα σχετικά δικαιώματα είναι η οικονομία και η χώρα να επανέλθει σε ανοδική τροχιά.

Ωστόσο όλα αυτά, όπως και πολλοί άλλοι κρίσιμοι όροι για την επιτυχία του εγχειρήματος, θα πρέπει να συμφωνηθούν και με την τρόικα.

Στελέχη τραπεζών που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις για το εγχείρημα σημειώνουν στην «Κ» ότι το σχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση ωστόσο εκφράζουν τον προβληματισμό τους καθώς τα κίνητρα αφορούν την προσέλκυση νέων μετόχων, ενώ οι παλαιοί μέτοχοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.

Από την άλλη πλευρά κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το ζητούμενο είναι η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων (ώστε να μειωθεί το ύψος των κεφαλαίων που θα καταβάλει ο δημόσιος τομέας) και όχι να διασωθούν οι παλαιοί μέτοχοι. Οπως σημειώνουν αναλυτές οι παλαιοί μέτοχοι θα μπορούν να συμμετέχουν αγοράζοντας νέες μετοχές. Επιτελικά στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι η συμμετοχή ιδιωτών δεν θα κριθεί τόσο από την παροχή κινήτρων όσο από τη δυνατότητα να μειωθεί το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν.

Σημειώνεται ότι τις κεφαλαιακές ανάγκες αυξάνει τουλάχιστον κατά 10 δισ. ευρώ το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες διαπραγματεύονται σε χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα οι τράπεζες να επιβαρύνονται με λογιστικές τιμές πολλών δισ. ευρώ.

(Πηγή: http://news.kathimerini.gr)