Στο μικροσκόπιο καταθέσεις, επενδύσεις και θυρίδες

 

 

Σε εκτεταμένες διασταυρώσεις με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής προχωράει το υπουργείο Οικονομικών. Θέλοντας να ελέγξει το «πόθεν έσχες» μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών, ζητάει αναδρομικά στοιχεία από τράπεζες, ΔΕΚΟ, θεραπευτήρια, ιδιωτικά σχολεία, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, ασφαλιστικές εταιρίες και ταμεία.

Σκοπός είναι να μπορέσει να ελέγξει όλες τις κινήσεις των φορολογουμένων από το 2009 και μετά και βάση αυτών, να γίνει διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα του κάθε φορολογουμένου.

Έτσι, με νέα απόφαση του, το υπουργείο Οικονομικών απαιτεί την αποστολή στοιχείων στο ΚΕΠΥΟ και από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με αναγραφή του ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο των υπόχρεων καθώς και τα καταβληθέντα δίδακτρα. Τα στοιχεία θα πρέπει να έχουν σταλεί μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου.

Από τις τράπεζες, το υπουργείο ζητάει αναδρομικά στοιχεία από το 2009 και τα οποία θα αφορούν στην ύπαρξη – κίνηση επενδυτικών χαρτοφυλακίων (αμοιβαία, μετοχές, ομόλογα και πολύτιμα μέταλλα). Αλλά, και στην ύπαρξη θυρίδων, καθώς και ενημέρωση για αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού.

Επίσης, οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στο ΚΕΠΥΟ στοιχεία για συναλλαγές σε ATM ελληνικών τραπεζών με κάρτες όμως που έχουν εκδοθεί εκτός Ελλάδας.

Τα σενάρια για τη νέα φορολογική κλίμακα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, την ίδια ώρα συνεχίζεται το γράψε – σβήσε από το υπουργείο Οικονομικών εν όψει των οριστικών αποφάσεων για τη νέα φορολογική κλίμακα. Το πρώτο σενάριο προβλέπει κλίμακα με μόνο 3 κλιμάκια και συντελεστές 21%, 36% και 45%. Αντικατάσταση του αφορολογήτου από επιστροφή φόρου έως 1950 ευρώ, με πλήρη κατάργηση για εισόδημα άνω των 43.000 ευρώ και εφαρμογή του ανώτατου συντελεστή του 45% σε εισοδήματα άνω των 47.000 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει διατήρηση της ισχύουσας κλίμακας με τα 8 κλιμάκια, κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών και μικρές αλλαγές σε ό,τι αφορά τα χαμηλότερα εισοδήματα.

(Πηγή: http://www.real.gr)