Στη Χαλυβουργία Ελλάδος οι πρώτες ομαδικές απολύσεις

Την πρώτη έγκριση ομαδικών απολύσεων με τη νέα σύνθεση και τον αναβαθμισμένο ρόλο του έλαβε χθες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, κατά τη διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης στο υπουργείο Εργασίας επί της Σταδίου. Με ψήφους τέσσερις υπέρ και τρεις κατά, το ΑΣΕ ενέκρινε την απόλυση 45 εργαζομένων –έγκριση που εμπίπτει στη διαδικασία περί ομαδικών απολύσεων– από την εταιρεία Χαλυβουργία Ελλάδος, συμφερόντων Μάνεση. Το αίτημα της εταιρείας μετά τη μελέτη του φακέλου και των ισολογισμών της υπερψήφισαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, η οποία ως πρόεδρος του ΑΣΕ εισηγήθηκε την έγκριση των απολύσεων δηλώνοντας ότι πείσθηκε από τα στοιχεία της εταιρείας, ο κ. Κ. Τσαγκαρόπουλος, ειδικός συνεργάτης του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γ. Βρούτση, η κ. Μ. Ντότσικα, δικηγόρος και υπεύθυνη για την πρόσφατη μελέτη που ανέθεσε το υπουργείο σχετικά με τον κατώτατο μισθό, καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ κ. Αντ. Βάγιας. Αρνητική ψήφο στην έγκριση των ομαδικών απολύσεων από τη Χαλυβουργία έδωσαν ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ κ. Ευθ. Παπαγιάννης, ο εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών κ. Αντ. Τσαρνάς και η κ. Κ. Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας. Οι ανωτέρω δήλωσαν ότι δεν πείσθηκαν ότι από τα στοιχεία της εταιρείας πρέπει να προχωρήσει η μείωση του προσωπικού.

Μετά την έγκριση των απολύσεων που είχε ζητήσει με αναλυτική έκθεσή της η επιχείρηση, στην εταιρεία οι εν ενεργεία εργαζόμενοι μειώνονται σε 29 άτομα. Οι απολυόμενοι θα λάβουν πλήρη αποζημίωση, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει και ρήτρα επαναπρόσληψης εφόσον επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο του Ασπροπύργου και χρειαστεί τις ίδιες ειδικότητες. Επίσης η εταιρεία υποχρεούται στην καταβολή ενός επιπλέον ποσού 1.000 ευρώ για τους εργαζομένους οι οποίοι έχουν χαμηλά ποσά αποζημιώσεων λόγω μικρότερης προϋπηρεσίας.

Η απόφαση του ΑΣΕ κρίνεται ιστορική όχι μόνο διότι για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια ανάβει το «πράσινο φως» για ομαδικές απολύσεις, αλλά και λόγω της νέας σύνθεσης και του ρόλου που έχει αναλάβει, αντικαθιστώντας το υπουργοκεντρικό καθεστώς που ίσχυε μέχρι πρότινος. Με τη συγκεκριμένη απόφαση το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση καταδεικνύουν ότι οι πρόσφατες αλλαγές επαρκούν για να προχωρήσουν οι απολύσεις, όπου εκτιμηθεί από το ΑΣΕ πως συντρέχουν οι λόγοι, και επομένως δεν απαιτείται περαιτέρω απελευθέρωση όπως ζητεί η τρόικα. Τις αλλαγές στο ΑΣΕ καθώς και τον συγκεκριμένο τρόπο μετάβασης από το ισχυρό βέτο του εκάστοτε υπουργού σε ένα συλλογικότερο θεσμικό όργανο, όπως είναι το ΑΣΕ, επικρότησε και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, η οποία έχει αναλάβει και τη σύνταξη σχετικής μελέτης με τη διεθνή εμπειρία. Το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο είναι στην ουσία κλειστό από τα τέλη του 2011 λόγω μείωσης της ζήτησης και αδυναμίας εξαγωγών εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και της κρίσης, που είχε σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο από το 2008 και μετά.

(Πηγή: http://www.kathimerini.gr/ )