Οι αιχμές στα νέα “prior actions” της τρόικα

Με την λίστα των “prior actions” (προαπαιτούμενα) του περασμένου Μαρτίου, που είχαν τεθεί σε κατάσταση αναμονής λόγω εκλογών, διευρυμένη με τις δεσμεύσεις του β’ εξαμήνου του 2012, επιστρέφει αυτή την εβδομάδα η τρόικα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στελέχη του επιτελείου του Υπ. Οικονομίας η “συζήτηση” με την τρόικα πέραν της ενημέρωσης για την φάση υλοποίησης των μέτρων που εκκρεμούν για το α΄ εξάμηνο, θα επιμείνει στα θέματα αιχμής των “prior actions” που είναι είδη γνωστά και αφορούν αφενός στο περιβόητο νέο μεσοπρόθεσμο των 11,5 δισ. ευρώ (και το σχέδιο προϋπολογισμού του 2013) και αφετέρου στην προώθηση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και την διοικητική μεταρρύθμιση.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε η κυβέρνηση επιχειρεί να “προλάβει” αρνητικές εξελίξεις με την εξαγγελία του πακέτου κατάργησης και συγχώνευσης διακοσίων περίπου δημόσιων οργανισμών μέσα στην εβδομάδα για τις επόμενες 40 ημέρες.

Ταυτόχρονα δρομολογείται η διαδικασία για την “τύχη” της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ώστε να “τρέξουν” οι πρωτοβουλίες απορρόφησης των τραπεζικών σχημάτων που θα απομείνουν, από τις υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες, πριν εξαγγελθεί (τον Σεπτέμβριο) η καμπάνια αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και οριστικοποιηθούν οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση.

Για να προχωρήσουν όμως οι διαδικασίες αυτές –σύμφωνα με συνεννόηση που έχει προηγηθεί με την τρόικα– επανέρχεται σειρά “ρυθμίσεων” στο εργασιακό και το ασφαλιστικό που “θα διευκολύνει τόσο τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις δημόσιων οργανισμών, όσο και τις οικονομίες κλίμακας που θα εφαρμοσθούν στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος…”, όπως εξήγησε στο Capital.gr αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος. Οι χαμηλοί τόνοι που χρησιμοποιούνται για το θέμα αυτό οφείλονται στο ότι η κυβέρνηση φοβάται ότι λόγω της έκτασής τους και των τομέων που αφορούν θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή το φθινόπωρο.

Αυτές οι ρυθμίσεις, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, σημαίνουν ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί με σαφές χρονοδιάγραμμα τόσο το σύστημα αποζημιώσεων όσο και το σύστημα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών οργανισμών με άμεσες αναπροσαρμογές στα επίπεδα των συντάξεων με πλαφόν που όπως έχει αναφερθεί θα κινείται κοντά στις 2.000 και με πιθανή την συνολικά απεξάρτηση των επικουρικών συντάξεων από τα δημόσια οικονομικά. Με άλλα λόγια νέο εργασιακό και ασφαλιστικό.

Τα σημεία αυτά μαζί με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων –για την οποία η τρόικα έχει σηκώσει “κόκκινο πανί”– θα αποτελέσουν τα “prior actions” για οποιαδήποτε συζήτηση προσαρμογής των όρων της νέα δανειακής σύμβασης όχι πριν από τα τέλη του έτους!

(Πηγή: www.capital.gr)