Ανακοίνωση 121: Ενημέρωση για τη 26η Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σ.Ε.Ε.Τ.Ε. – Π.Π.Ε.

Ανακοίνωση 121: Ενημέρωση για τη 26η Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Σ.Ε.Ε.Τ.Ε. – Π.Π.Ε.

 

Αρ. 121 / 02-02-2021

Στη Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας που έγινε στις 28/01/2021 με τηλεδιάσκεψη μετά από ομόφωνη απόφαση των συμβούλων, συζητήθηκαν όλα τα θέματα ημερήσιας διάταξης. Συγκεκριμένα:

  1. Επικύρωση πρακτικών 25ης Συνεδρίασης / 16.12.2020 και προηγούμενων συνεδριάσεων.

Τα μέλη του Προεδρείου συμφώνησαν για την υπογραφή των πρακτικών της 25ης Συνεδρίασης / 16.12.2020 και εκκρεμούν οι φυσικές υπογραφές. Αναφορικά με τα πρακτικά των προηγούμενων συνεδριάσεων που εκκρεμούν, ο Πρόεδρος ενημέρωσε για μια ακόμη φορά τα μέλη της ΔΑΚΕ πως το καταστατικό προβλέπει την υπογραφή των πρακτικών  από κάθε μέλος του Δ.Σ. και τους κάλεσε να εκφράσουν συγκεκριμένα τις διαφωνίες τους με τα πρακτικά αντί να προχωρούν σε αόριστες διαμαρτυρίες. Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ, ωστόσο, επέμεινε πως τα πρακτικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για να λάβει την απάντηση πως οι συνεδριάσεις που διενεργούνται με τηλεδιάσκεψη μαγνητοσκοπούνται και είναι διαθέσιμες σε όλα τα μέλη του Συλλόγου, μετά από σχετική συνεννόηση.

Ο Πρόεδρος, όπως είχε ήδη προαναγγείλει από τα προηγούμενα Δ.Σ.,  απευθύνθηκε στη νομική σύμβουλο του Συλλόγου προκειμένου να λάβει σχετική γνωμάτευση για το θέμα, η οποία με επιστολή της καταλήγει ως εξής: «Δεν είναι δυνατή η εκ περιτροπής υπογραφή των πρακτικών από τα μέλη του Δ.Σ ενώ είναι μη νόμιμη και πρόδηλα καταχρηστική η εκ των προτέρων δήλωση περί μη υπογραφής πρακτικών (συνιστώντος και πειθαρχικού παραπτώματος καθώς παραβιάζει καταστατικές διατάξεις και δημιουργεί προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία αυτού) ενώ αν κάποιος εκ των μελών του Δ.Σ. επιθυμεί να διατυπώσει οποιαδήποτε επιφύλαξη κατά την υπογραφή των πρακτικών αυτή πρέπει να είναι ειδική και αιτιολογημένη και όχι γενική και αόριστη προκειμένου ο Πρόεδρος του Δ.Σ να προβεί σε αναγκαίες τυχόν διορθώσεις εφόσον συμφωνεί και το Δ.Σ. σ΄ αυτές.»

  1. Στόχοι και στρατηγική του Συλλόγου μας για το νέο έτος.

Έγινε αναφορά στα αποτελέσματα της τελευταίας εθελούσιας εξόδου, γεγονός που οδήγησε στην περαιτέρω συρρίκνωση του Συλλόγου. Με δεδομένο το ασφαλιστικό μας καθεστώς, είναι απαραίτητο να υπάρχει αλληλεγγύη, σεβασμός και αγωνιστική επαγρύπνηση προκειμένου ο Σύλλογος και τα μέλη του, αφενός να διαφυλάξουν τις κατακτήσεις τους και αφετέρου να προχωρήσουν σε διεκδικήσεις όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Επίσης, απαιτείται συνεργασία και συνεννόηση με τους υπόλοιπους συλλόγους εργαζομένων της Ε.Τ.Ε. και κυρίως με το μεγαλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο σύλλογο, τον Σ.Υ.Ε.Τ.Ε., σε ό,τι αφορά την προάσπιση των εργασιακών μας κεκτημένων.

  1. Ενημέρωση – συζήτηση σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19) και τις συνέπειες αυτού σε οικονομικό και εργασιακό επίπεδο.

Έγινε συζήτηση σχετικά με τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνονται αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του Covid-19 και το τρίτο κύμα που αναμένεται. Επίσης, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την αποσυμφόρηση των κτιρίων της Τράπεζας καθώς, βάσει νόμου, η Τράπεζα υποχρεούται σε τηλεργασία κατά 50%, κάτι που ωστόσο πραγματοποιείται σε επίπεδο Τράπεζας και όχι ανά κτίριο ή διεύθυνση. Θα ενταθεί η άσκηση πίεσης και με επίσκεψη στα κτίρια όπου παρατηρείται πιο έντονα το πρόβλημα της συμφόρησης των εργαζομένων. Για άλλη μια φορά, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στους συναδέλφους που έχουν σταλεί στο σχέδιο Ηρακλής. Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ πρότεινε να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες με κινητοποίηση των συλλόγων και παρέμβαση προς τη Διοίκηση προκειμένου να εξασφαλιστεί η τηλεργασία σε όλα τα κτίρια και όχι μόνο στο σύνολο των υπαλλήλων της Τράπεζας.

  1. Ο.Τ.Ο.Ε.: Ανασυγκρότηση του προεδρείου στο κλαδικό μας όργανο.

Με αφορμή την ανασυγκρότηση του προεδρείου της Ο.Τ.Ο.Ε. λόγω αποχώρησης του Πρόεδρου Σταύρου Κούκου και του Γενικού Γραμματέα Αχιλλέα Μυλωνόπουλου και την αντικατάστασή τους από τους Γεώργιο Μότσιο (Ε.Τ.Ε.) και Ανδρέα Καλλίρη (ALPHA BANK) αντίστοιχα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη σημασία να λειτουργεί σωστά το δευτεροβάθμιο όργανο μας για την προστασία της απασχόλησης και των κατακτήσεων του κλάδου καθώς αποτελεί ασπίδα προστασίας και πηγή δύναμης, παρέμβασης και διεκδίκησης. Το απερχόμενο προεδρείο με την πολυετή ουσιαστική προσφορά του στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, συνέβαλε στην αποτελεσματική υπεράσπιση και προστασία του θεσμού της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και την προστασία της απασχόλησης απέναντι στις προσπάθειες ευθείας αμφισβήτησης και κατάργησής της. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το νέο προεδρείο έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.

  1. Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε.: Ενημέρωση-συζήτηση για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τον ασφαλιστικό μας φορέα.

Συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές ότι για το επόμενο χρονικό διάστημα απαιτείται σοβαρότητα και σύνεση. Ο Πρόεδρος σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι το Δ.Σ. της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε. συνεδριάζει όποτε κρίνεται απαραίτητο σύμφωνα με το καταστατικό του, όταν δηλαδή προκύπτουν θέματα που είναι πέραν των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας της Ε.Π.ΑΣ.Π.Π.Ε..

  1. ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ: Ενημέρωση-συζήτηση σχετικά με την δικαστική απόφαση του Εφετείου. Διαδικτυακή συνάντηση με τον πληρεξούσιο δικηγόρο μας.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των μελών του Δ.Σ. και εν συνεχεία των μελών του Συλλόγου , πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με τον πληρεξούσιο δικηγόρο στην Υπόθεση του ΤΑΠΙΛΤΑΤ κ. Γ. Τσάκωνα ο οποίος μας ενημέρωσε και πάλι για την απόρριψη της εφέσεως του Συλλόγου και των εκκαλούντων μελών αλλά και της εφέσεως του ΤΑΠΙΛΤΑΤ όπως και της ασκηθείσης Παρεμβάσεως και Τριτανακοπής για λόγους τυπικούς, δηλαδή λόγω μη καταβολής παραβόλων από καμία διάδικη πλευρά, κάτι που κατά την διατυπωθείσα άποψη του Εφέτη Δικαστή ήταν απαραίτητο αν και σύμφωνα με την κρατούσα μέχρι στιγμής άποψη η καταβολή του παραβόλου αυτού δεν απαιτείται όπως αναγράφεται ρητώς και στην έκθεση καταθέσεως της Εφέσεως. Επίσης, ανέφερε ότι, αν και ο Δικαστής είχε νομική υποχρέωση σύμφωνα με το άρθρο 227 Κ. Πολ. Δ. να καλέσει τις διάδικες πλευρές να καλύψουν την τυπική αυτή (κατά την άποψή του πάντα) έλλειψη, δεν το έπραξε και προχώρησε στην έκδοση απορριπτικής αποφάσεως, χωρίς να προχωρήσει στην εξέταση της ουσίας της υποθέσεως. Το ζήτημα θα αντιμετωπισθεί  με την χρήση των κατάλληλων δικονομικών μέσων και ενεργειών προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκ νέου συζήτηση της Εφέσεως και η έκδοση αποφάσεως επί της ουσίας της υποθέσεως

  1. Επιστολές – διάφορα.
  • Αποφασίστηκε ομόφωνα η χορήγηση άδειας δύο ημερών στη γραμματέα μας Βεσκούκη Κωνσταντίνα για τη συμμετοχή της στην αιμοδοσία του Συλλόγου, όπως ακριβώς ισχύει και για όλα τα μέλη.
  • Η διανομή των δώρων του Συλλόγου προς τα μέλη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, λαμβάνοντας θετικά σχόλια για τις σχετικές επιλογές.
  • Στις 20/01/2021, το Προεδρείο, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Συλλόγου, επισκέφθηκε το κτίριο του Γέρακα έχοντας προγραμματισμένα μια σειρά από ραντεβού με στελέχη και συναδέλφους. Κατά την αποχώρηση μας από το κτίριο συνέβη ένα δυσάρεστο περιστατικό με «αρνητική» πρωταγωνίστρια τη γραμματέα του Γεν. Διευθυντή, η οποία προχώρησε σε απρεπή σχόλια για το Προεδρείο του Συλλόγου μας, που συνιστούν αντισυναδελφική και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Οι εξηγήσεις που της ζητήθηκαν  για την στάση της υπήρξαν  εντελώς ανεπαρκείς.  Κατόπιν αυτού, εστάλη σχετική επιστολή στον Γεν. Διευθυντή όπου εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας και καταγγέλλουμε την ανάρμοστη, αντισυναδελφική και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά της εν λόγω γραμματέως απέναντι στους εκπροσώπους του Συλλόγου μας. Πρέπει να είναι μηδενική η ανοχή όλων μας, σε τέτοιου είδους συμπεριφορές  και πρακτικές, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και σε άλλες τράπεζες και ουδεμία σχέση έχουν με την διαχρονική κουλτούρα των εργαζομένων στην ΕΤΕ καθώς ξεκάθαρα υπονομεύουν το συνδικαλιστικό κίνημα και απαξιώνουν τον ρόλο του. Το Προεδρείο του Συλλόγου επιφυλάσσεται για τις επόμενες ενέργειες σχετικά με το θέμα.
  • Στις 20/1/2021 ο Διευθυντής της 035 (προέρχεται από τα σπλάχνα της ΕΤΕ) υπέγραψε μια πράξη με θέμα «ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ». Πρόκειται για μια ΠΡΑΞΗ – ΑΠΟΦΑΣΗ που συνιστά ξεκάθαρα παράβαση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη την ΕΤΕ. Καλούμε τον συνάδελφο Διευθυντή της (035) να επανορθώσει άμεσα τα κακώς κείμενα.

 

Με συναδελφικούς – αγωνιστικούς χαιρετισμούς.