Ενστάσεις των Θεσμών στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Ενστάσεις των Θεσμών στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Υπό την αίρεση των δανειστών, προωθείται αύριο Πέμπτη για ψήφιση από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με εργασιακές και ασφαλιστικές διατάξεις.

Κάποιες από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου φαίνεται πως δεν έχουν λάβει ποτέ την έγκριση των εκπροσώπων των Θεσμών, ενώ άλλες απέχουν από αυτά που συμφωνήθηκαν με τα τεχνικά κλιμάκια τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιφυλάξεις τους εντοπίζονται κυρίως σε τρία ζητήματα: στον αυστηρό τρόπο με τον οποίο «τιμωρούνται» οι εργοδότες, στην μείωση του πέναλτι για τις πρόωρες αποχωρήσεις στο Δημόσιο (από 45% σε 30%) και στην αναγνώριση «φθηνών» πλασματικών ετών στους αγρότες.

Έντονες επιφυλάξεις εκφράζουν οι Θεσμοί για το σχέδιο της κυβέρνησης να «τιμωρεί» με τέτοιο τρόπο τους εργοδότες που καθυστερούν την καταβολή των δεδουλευμένων. Υπενθυμίζεται πως βάσει του νομοσχεδίου οι απλήρωτοι εργαζόμενοι μπορούν από την επομένη μέρα της καθυστέρησης πληρωμής να διεκδικήσουν τον μισθό τους, ακόμη και από την προσωπική περιουσία του εργοδότη, με δίκες-εξπρές.

Το κουαρτέτο είναι υπερ μιας πιο συμβιβαστικής φόρμουλας που θα λύνει τις εργασιακές διαφορές εξωδικαστικά, χωρίς την παρέμβαση δικηγόρων και δικαστών.

Αντίστοιχες επιφυλάξεις εκφράζουν οι δανειστές και για το κλείσιμο όσων επιχειρήσεων εμφανίζουν παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, θεωρώντας αυστηρό τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από το νομοθέτη

Συνεπώς δεν αποκλείεται μετά την ΔΕΘ και και την έλευση των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα, να υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, έπειτα από οδηγίες των εταίρων. Μέχρι τότε, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει -ανενόχλητος- το νομοσχέδιο ως αμιγώς προστατευτικού χαρακτήρα για τους εργαζόμενους, στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη.

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ τις επιφυλάξεις της σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτή η εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων του σχεδίου νόμου, διατυπώνει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλήςσε έκθεσή της.

Συγκεκριμένα θεωρεί ανεφάρμοστη -στην πράξη- τη διάταξη για τις δίκες – εξπρές, καθώς όπως υποστηρίζει δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω της υποστελέχωσης των δικαστηρίων. Ερωτηματικά διατυπώνει και για τις υπερωρίες και την αναγγελία υπερεργασίας, πριν αυτή πραγματοποιηθεί, όπως και για τις περιπτώσεις που αναστέλλεται η καταβολή σύνταξης στους φυλακισμένους που χρωστούν στο Δημόσιο, υποστηρίζοντας πως «θίγονται θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των καταδικασθέντων συνταξιούχων του δημοσίου».

Επίσης θεωρεί ότι με τη διάταξη για την επιβολή ποινών σε όσους δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία «προσδιορίζονται κριτήρια βάσει των οποίων θα επιβάλλεται κάθε ειδικότερη διοικητική κύρωση», ενώ πριν υπήρχε καθολική τιμωρία.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαπατήσει, ακόμη μια φορά, εργαζόμενους και συνταξιούχους» επισημαίνει ο τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρει πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «παγώνει» με το νόμο την έκδοση 129.000 επικουρικών συντάξεων, κόστους 650 εκατ. ευρώ, ενώ με την καθιέρωση συντελεστή αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης, τις μειώνει από 21% έως και 40%.

Παράλληλα αυξάνει τις εισφορές για τους δημόσιους υπαλλήλους υπέρ του Μετοχικού Ταμείου από 4% σε 4,5% επί του συντάξιμου μισθού τους, με αποτέλεσμα αντίστοιχη μείωση αποδοχών.

06.09.2017

http://www.insider.gr/eidiseis/oikonomia/59945/enstaseis-ton-thesmon-sto-nomoshedio-gia-ta-ergasiaka