«Κόκκινος» συναγερμός για τα εργασιακά-Εσωτερικό «μέτωπο» ενάντια στο ΔΝΤ, ζητά η κυβέρνηση

«Κόκκινος» συναγερμός για τα εργασιακά-Εσωτερικό «μέτωπο» ενάντια στο ΔΝΤ, ζητά η κυβέρνηση

Του Γιώργου Γάτου

Να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στους Θεσμούς -και κυρίως απέναντι στο ΔΝΤ που εξ αρχής προέβαλε (και εξακολουθεί να προβάλει) τις πιο «προωθημένες» απαιτήσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά – επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζητώντας από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ να συγκροτήσουν ενιαίο «κοινωνικό μέτωπο» ενόψει της τελικής  διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου.

Την πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος συγκαλώντας σήμερα Τρίτη σύσκεψη με τους κοινωνικούς εταίρους, από την οποία η κυβέρνηση επιθυμεί  να επαναβεβαιώσει τις κοινές θέσεις που είχαν διατυπώσει ο ΣΕΒ, η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ, ο ΣΕΤΕ και η ΓΣΕΕ για τη μη επαναφορά του «λοκ άουτ», τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για την επαναφορά της ΕΓΣΣΕ ως μέσου για τον καθορισμό των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων, χωρίς διάκριση σε βάρος των νέων σε ηλικία εργαζομένων και σε αντιδιαστολή με ό,τι έχει ψηφιστεί και ισχύει.

 Δηλαδή για τρία από τα επτά «ανοικτά» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές θέματα για τα οποία, ωστόσο, θα διατυπώσει άποψη και η Επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που έχει συγκροτηθεί σε συμφωνία με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης για προσαρμογή των εργασιακών με βάση τις «βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.».

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 
Σε αντίθεση με τη συνολική αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων  που εμμέσως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο και της «πίεσης» για ακόμη χαμηλότερο κατώτατο μισθό (χωρίς επιδόματα πολυετίας και γάμου), η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία του Ιουλίου περιορίζει  το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που έθεσε η ίδια (την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων) και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που, όπως δηλώνει η ηγεσία του υπουργείου «απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό»,  και αφορούν τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο.

«Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο»,  είναι η επίσημη κυβερνητική γραμμή στην οποία θα ζητηθεί να «στοιχηθούν» και οι κοινωνικοί εταίροι. Οι οποίοι δεν έχουν, σε όλα αυτά τα θέματα, πλήρως ευθυγραμμισμένες θέσεις.

ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ
Εργοδοτικοί φορείς και επιχειρήσεις – μέλη τους,  κατά καιρούς,  έχουν ζητήσει  να καταργηθεί το υπουργικό «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις που δεν συναντάται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα (μόνο στην Ολλανδία ασκείται έλεγχος από τον τοπικό ΟΑΕΔ), να ισχύει η κοινοτική οδηγία που προβλέπει αυξημένο ποσοστό επιτρεπόμενων απολύσεων στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (10% στις επιχειρήσεις με πάνω από 100 άτομα  αντί 5% που είναι σήμερα στη χώρα μας για επιχειρήσεις άνω των 150 ατόμων ), να ενοποιηθούν τα δώρα και το επίδομα αδείας στον μισθό, να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις «όπου δικαιολογείται η απόκλιση έναντι των κλαδικών για οικονομικούς λόγους»  και να γίνουν αλλαγές στον απεργιακό νόμο (αύξηση χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας) καθώς και  σε προνόμια συνδικαλιστών.

Επισήμως, πάντως, έχουν ταχθεί υπέρ της επαναφοράς της ΕΓΣΣΕ και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, ενώ έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να θεσμοθετηθεί η ανταπεργία («λοκ άουτ»). Η ΓΣΕΕ, από την άλλη πλευρά, αρνείται κάθε αλλαγή σε ομαδικές απολύσεις – απεργιακό και συνδικαλιστικό νόμο και ζητά την πλήρη επαναφορά του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως ίσχυαν πριν από τα Μνημόνια, με παράλληλη αποκατάσταση των ανατροπών που έχουν ήδη γίνει (ελαστικά ωράρια, απλήρωτη εργασία κ.ά.).

Μια κατ/ αρχήν συμφωνία  με τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων – και όχι με τις «τάσεις» όπως αυτές εκφράζονται  στα Δ. Σ.  και στα προεδρεία των οργανώσεων – φαινεται ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει ο Γ. Κατρούγκαλος για τα εργασιακά. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το γεγονός ότι στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας έχουν κληθεί μόνο οι πρόεδροι.

13.07.2016

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26499&subid=2&pubid=114057552