Μεγαλύτερο δάνειο με πρόσθετα μέτρα για τρίτο Μνημόνιο Στην Αθήνα η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ. Η τρόικα έγινε κουαρτέτο με εκπρόσωπο του ΕSM

Μεγαλύτερο δάνειο με πρόσθετα μέτρα για τρίτο Μνημόνιο Στην Αθήνα η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ. Η τρόικα έγινε κουαρτέτο με εκπρόσωπο του ΕSM

Σημαντικά μεγαλύτερο δάνειο (αναμένεται υπό προϋποθέσεις να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 90 δισ. ευρώ), περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα ή και τα δύο είναι οι επιλογές για το τρίτο ελληνικό Μνημόνιο όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι θεσμοί μέσω των τεχνικών κλιμακίων.

Με το κλείσιμο και της χθεσινής δεύτερης ημέρας της αξιολόγησης από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών σε ΓΛΚ και Τράπεζα της Ελλάδος έχει αρχίσει να αποτυπώνεται για την πορεία της οικονομίας μια εικόνα σημαντικά χειρότερη από αυτή που αναμενόταν. Αντί για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ που προβλεπόταν να έχει για φέτος η οικονομία, τώρα πλέον όλοι μιλούν για πρωτογενές έλλειμμα φέτος και ένα οριακό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016.

Η μεγάλη υποχώρηση της οικονομίας δημιουργεί από μόνη της μεγαλύτερες και εμπροσθοβαρείς χρηματοδοτικές ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν στην αρχή του προγράμματος.
Κρίσιμο θέμα για το σχεδιασμό του προγράμματος θα είναι και οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας από το 2015 μέχρι και τα μέσα του 2018. Και σε αυτό το πεδίο τα πρώτα συμπεράσματα είναι απογοητευτικά.

Πριν από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων οι δανειστές υπολόγιζαν μηδενική ανάπτυξη ή οριακή ύφεση της οικονομίας. Τώρα προβλέπουν ύφεση από 2,5% του ΑΕΠ μέχρι και 4,5% του ΑΕΠ ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και της διοχέτευσης της προκαταβολής των 3,5 δισ. ευρώ από αναπτυξιακά κονδύλια (ΕΣΠΑ και ΕΣΠΑ ΙΙ) που έχουν δεσμευτεί για την Ελλάδα για το υπόλοιπο του 2015.

Ενα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών εμπορικών τραπεζών. Οσο πιο γρήγορα αποφασιστούν να εκταμιευτούν τα 10 δισ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί για τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας τόσο θα μικρύνει και ο χρόνος μέχρι και την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει δι’ αλληλογραφίας το περασμένο Σαββατοκύριακο και συνεχίζονται διά ζώσης γίνονται μεταξύ του πρόεδρου του ΣΟΕ κ. Γιώργο Χουλιαράκη και των εκπροσώπων των τριών από τους τέσσερις θεσμούς και έχουν τρία πεδία:
Την εξειδίκευση των μέτρων ύψους 13 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί η ελληνική πλευρά και έχουν ενταθεί έμμεσα ή άμεσα στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.
Οι άμεσοι στόχοι που θα πρέπει να τεθούν για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ώστε να μειωθεί να επανέλθει το χρέος σε πτωτική πορεία.

Οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων υπηρεσιών και εργασίας που θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα.
Οι λύσεις που θα επιλεγούν θα αποτελέσουν το νομοσχέδιο για την καταβολή της πρώτης δόσης του νέου δανείου μετά τη συμφωνία που θα πρέπει να επιτευχθεί τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις αυτές γίνονταν μέσω αλληλογραφίας το περασμένο Σαββατοκύριακο και συνεχίζονται πλέον διά ζώσης με τους εκπροσώπους των τριών από τους τέσσερις θεσμούς που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα. Δηλαδή του εκπροσώπου της Ε.Ε. κ. Ντέκλαν Κοστέλο, του εκπροσώπου της ΕΚΤ κ. Ράσμους Ρίεφερ και του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Νικολό Τζιαμαρόλι.

Σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, φτάνει στην Αθήνα και η νέα επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ για την Ελλάδα κ. Ντέλια Βελκουλέσκου. Με τη νέα εκπρόσωπο του ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει μια παράλληλη διπλή διαπραγμάτευση. Τούτο διότι, εκτός από μέτρα και πολιτικές που θα πρέπει να συμφωνηθούν, θα πρέπει και το ίδιο το Ταμείο να δείξει πρόθυμο να συμμετέχει ως επόπτης και χρηματοδότης και στο τρίτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Ως γνωστόν, το Ταμείο διά στόματος της εκτελεστικής διευθύντριας κ. Κριστίν Λαγκάρντ έχει διαμηνύσει ότι θέλει να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα. Η δήλωση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί και ως προσδοκία για επιτυχημένη ολοκλήρωση τον Μάρτιο του 2016 του δεύτερου προγράμματος που έχει το Ταμείο με την Ελλάδα και όχι απαραίτητα ως την πρόθεση να συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Στην παρούσα φάση η κ. Βελκουλέσκου θα πρέπει να πάρει διαβεβαιώσεις και ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει αδιαμαρτύρητα σε αλλαγές στα εργασιακά
(ομαδικές απολύσεις, αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου), αλλά και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι θα ενεργοποιήσουν άμεσα μέτρα με τα οποία το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο.

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους έχουν υποσχεθεί για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, δηλαδή το νωρίτερο στις αρχές Οκτωβρίου.

Με αυτό το δεδομένο είναι πιθανό το ΔΝΤ να συνεχίσει ως έχει το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα έως τότε και στη συνέχεια να μπει στο νέο πρόγραμμα με μια νέα δανειακή σύμβαση. Αλλωστε, θα πρέπει να διευκρινιστεί το ταχύτερο δυνατό με τι ποσό δανείου θα συμμετέχει το Ταμείο στο νέο πρόγραμμα

ΠΗΓΗ http://national-pride.org/2015/07/29/%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%B3/

29.7.15