Ποιες ανατροπές φέρνουν οι αλλαγές στις τραπεζικές διοικήσεις

Ποιες ανατροπές φέρνουν οι αλλαγές στις τραπεζικές διοικήσεις

Του Γ. Αγγέλη

Σεισμικών διαστάσεων θα είναι οι συνέπειες στην εγχώρια οικονομία από τις ευρύτερες αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί στις τράπεζες με την «παραίτηση” Σάλλα από την Τράπεζα Πειραιώς.

Πρακτικά από το φθινόπωρο αλλά περισσότερο εμφανώς από τα τέλη του χρόνου, η ελληνική οικονομία όντας ακόμα στο πρόγραμμα στήριξης θα αρχίσει να «βιώνει” την ισχυρότερη διαρθρωτική αλλαγή του μεταπολέμου στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των μεγάλων αλλαγών στον τραπεζικό τομέα.

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό ρεπορτάζ του «Κεφαλαίου” όσο και αν αυτό ακούγεται …βαρύγδουπο, οι αλλαγές που έρχονται ίσως ξεπερνούν τα όρια του συμβολισμού των λέξεων που τις περιγράφουν.

Οι αλλαγές ξεκινούν από την ανασύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων με τρόπο που η πραγματική διοίκηση μεταφέρεται σε «συμβούλους” μέλη του ΔΣ οι οποίοι θα προέρχονται από ένα τραπεζικό περιβάλλον εντελώς «ξένο” από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτές οι νέες διοικήσεις θα διαχειρισθούν τα κόκκινα δάνεια και από το αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης θα κριθεί το αν αυτές – οι τράπεζες – θα βρεθούν στην ανάγκη νέων κεφαλαιοποιήσεων και των όρων που αυτές θα γίνουν.

Τα βασικά στοιχεία αυτών των μεταβολών συνδέονται με τα ακόλουθα  τέσσερα σημεία :

Ανεξάρτητα από το ποιος θα επιλεχθεί για την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, οι νέες διοικήσεις προβλέπεται ότι θα συμπεριλαμβάνουν τρεις εμπειρογνώμονες μέλη του ΔΣ των οποίων οι προϋποθέσεις επιλογής αποκλείουν σχεδόν ολοκληρωτικά κάθε έμπειρο περί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα Έλληνα τραπεζίτη. Αυτοί οι τρεις θα προεδρεύουν όλων των επιτροπών του ΔΣ με συνέπεια να είναι τα άτυπα αλλά πραγματικά «αφεντικά” στην λειτουργία και τις αποφάσεις των νέων διοικήσεων…

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι νέες διοικήσεις θα προχωρήσουν σε «απογραφές” των στοιχείων τραπεζών που παραλαμβάνουν. Και αυτό παρά το ότι έχουν προηγηθεί τα stress test και έχουν αξιολογηθεί κεφαλαιακά οι τράπεζες. Αξιοσημείωτο είναι ότι μια τέτοια διαδικασία δεν βρίσκει αντίθετους τους εποπτεύοντες οργανισμούς, αντίθετα κρίνεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις  αναγκαία και δικαιολογημένη. Και αυτό προκειμένου οι νέες διοικήσεις να δρομολογήσουν τα business plans των τραπεζών τους βασισμένα στα επικαιροποιημένα στοιχεία. Αυτή η «απογραφή” όμως ενδέχεται να αναδείξει προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα θα προσδιορίσουν αφ’ ενός την ταχύτητα και το εύρος των παρεμβάσεων στην διαχείριση και εκκαθάριση των «κόκκινων δανείων” και αφ’ εταίρου από τις διαδικασίες αυτές θα ξεκαθαρισθεί το αν και πότε οι τράπεζες χρειασθούν νέα κεφάλαια. Δηλαδή  το πότε θα υποχρεωθούν να βγουν στις αγορές ή να απευθυνθούν στους μετόχους και δανειστές τους μέσω της ισχύουσας Οδηγίας BRRD (Bail – In). Θα πρόκειται βέβαια για την ξεχωριστή πορεία και τύχη της κάθε μίας από τις 4 συστημικές τράπεζες υπό την νέα διοικήσή της…

Οι επιπτώσεις από τις αποφάσεις των νέων διοικήσεων όσο αφορά την κεφαλαιακής τους ενίσχυση μέσω της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων” θα έχει άμεσες συνέπειες στο νέο επιχειρηματικό τοπίο, καθώς κάποιες αναδιαρθρώσεις μπορεί να οδηγηθούν σε διαφορετικές ρυθμίσεις. Τέτοιες αλλαγές όμως θα επηρεάσουν την τύχη των επιχειρήσεων αυτών. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται ότι θα προκαλέσουν σημαντικές ανατροπές σε μεγάλους κλάδους της οικονομίας των οποίων τα δάνεια, είτε είναι τώρα κόκκινα, είτε μπορούν να χαρακτηρισθούν στο άμεσο μέλλον ως επικίνδυνα για να κοκκινίσουν…

Στο περιβάλλον αυτό και σε ένα ορίζοντα διετίας εφ’ όσον δεν μεσολαβήσουν άλλοι παράγοντες που να επηρεάσουν καθοριστικά την οικονομία, εκτιμάται ως πιθανή η αναδιάρθρωση του τραπεζικού χάρτη από δύο πλευρές. Είτε γιατί οι νέες διοικήσεις με τα νέων κατευθύνσεων Business Plan θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συρρίκνωση του αριθμού των ήδη υπαρχουσών τραπεζών με αφορμή την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Είτε γιατί η ασφυκτική κατάσταση προσαρμογής των υπαρχουσών τραπεζών, θα οδηγήσει σε δημιουργία νέων τραπεζικών σχημάτων με νέα κεφάλαια απαλλαγμένα από τις πιέσεις των παλιών Ομίλων.

Ήδη σχετικές συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, βρίσκονται σε εξέλιξη και οι ενδιαφερόμενοι έχουν διερευνητικά πληροφορήσει για τις προθέσεις αυτές ανεπισήμως τις εποπτικές αρχές…

 

25.07.2016

http://www.capital.gr/oikonomia/3143186/poies-anatropes-fernoun-oi-allages-stis-trapezikes-dioikiseis