Σκληρή στάση από τους Θεσμούς: Καμία νέα παράταση για το Ασφαλιστικό

Σκληρή στάση από τους Θεσμούς: Καμία νέα παράταση για το Ασφαλιστικό

Εως τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νέο Ασφαλιστικό. Αυτό κατέστησε σαφές ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλο, ο οποίος ήλπιζε να πάρει μια παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο για τη ψήφιση της μεταρρύθμισης δεδομένων και των τεχνικών δυσκολιών που υπάρχουν στη σύνταξη των απαιτούμενων αναλογιστικών μελετών.
«Είμαστε κοντά στον στόχο όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που θα γίνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου», διευκρίνισε ο Γ. Κατρούγκαλος, αν και νωρίτερα κύκλοι του υπουργείου είχαν διατυπώσει την εκτίμηση ότι μπορεί να δοθεί περιθώριο μέχρι τις αρχές ή τα τέλη Δεκεμβρίου… Ο Γάλλος επίτροπος πήρε, ταυτόχρονα, σαφείς αποστάσεις από το ενδεχόμενο επιβολής νέων επιβαρύνσεων (π.χ. αύξηση εισφορών ή φόρων) στις επιχειρήσεις λέγοντας ότι «στόχος της Ευρώπης είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας και η Κομισιόν θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση την Ελλάδα».
«Η συνάντηση αφορούσε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα και βρήκαμε ευήκοα ώτα», σχολίασε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συμπληρώνοντας ότι ειδικά το θέμα των συντάξεων «δεν είναι μόνο θέμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις».
Σκληρή στάση από τους Θεσμούς: Καμία νέα παράταση για το Ασφαλιστικό
Μήνας… ασφαλιστικού
Ο Γάλλος επίτροπος διεμήνυσε ότι ο Νοέμβριος θα είναι μήνας του Ασφαλιστικού και της λήψης δύσκολων, αλλά, απαραίτητων αποφάσεων: «Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν είναι ποτέ δημοφιλείς, πρέπει όμως να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να γίνει το σύστημα βιώσιμο και να μπορέσει η οικονομία να τραβήξει μπροστά», είπε. Η αναμόρφωση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών σχέσεων θα… ακολουθήσει, σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές και με βάση τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίστηκε στη χθεσινή συνάντηση του Π. Μοσκοβισί με τον Γ. Κατρούγκαλο.
Τα ανοικτά θέματα
Στο προσεχές 20ήμερο και παρά τη μεσολάβηση της πρώτης (για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) 24ωρης γενικής πανελλαδικής απεργίας που θα οργανώσουν τα συνδικάτα στις 12 Νοεμβρίου με το ερώτημα «κοινωνική ασφάλεια ή ασφάλεια του… καναπέ;», η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα πρέπει να αποφασίσει:
• Το ύψος των περικοπών που θα γίνουν στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.
• Αν θα διατηρηθεί η αυτοτέλεια της επικουρικής ασφάλισης και τις μειώσεις που θα πρέπει να γίνουν στις επικουρικές (όπως και στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων) για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας.
• Το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού που θα γίνεται από το νέο ενιαίο Ταμείο σε όσους συνταξιοδοτούνται με βάση το νέο Ασφαλιστικό.
• Τη μεταβατική περίοδο που θα δοθεί για τη μετάβαση από το ισχύον, στο νέο σύστημα.
• Τις «πηγές» άντλησης των πόρων (νέες αυξημένες εισφορές ή άλλα έσοδα) που χρειάζονται για να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη και να «ισορροπήσουν» τα οικονομικά των Ταμείων.
• Το καθεστώς που θα ισχύει για τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά. Χθες, σε συνάντησή του με την ΠΟΠ ΟΤΑ, ο γ.γ του υπουργείου Α. Νεφελούδης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την όποια αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113839718

5/11/15